Zupa szczęścia do pomysł
zaczerpnięty od Nigelli. Podobnie jak ona boginią bywam (w kuchni również). By
gościło u nas szczęście ugotowałam słoneczną zupę szczęścia. Żółte cukinie, z
dodatkiem kurkumy i cytryny nadają niesamowity smak i kolor, który na
pewno szczęście przynosi. W dodatku jak się tylko popatrzy uśmiech sam pojawia
się na twarzy, a co dopiero jak się zasmakujeJ Jedzenie żółtych potraw
według niektórych bliskowschodnich kultur smutki wygania, a zaprasza radość, śmiech
i szczęście. Uśmiechniętego smacznegoJ
Składniki:
·
1-2 żółte cukinie (ok.500g)
·
100 gram ryżu
·
1 litr bulionu drobiowego
·
skórka i sok z 1 cytryny
·
1 łyżka kurkumy
·
sól, czarny pieprz
·
oliwa
Przygotowanie: Cukinię umyj i pokrój w
drobną kostkę. Zetrzyj skórkę z cytryny. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cukinię
i skórkę z cytryny. Duś pod przykryciem przez około 5 minut mieszając do czasu
do czasu. Wlej bulion i sok z cytryny, dodaj ryż i kurkumę (ja wsypałam ją tak
na „oko”, aż zupa nabrała słonecznie żółtego koloru). Gotuj przez 10-20 minut
aż ryż i cukinia będą miękkie. Przypraw do smaku. Nalej do miseczki i chwilkę
poczekaj aż troszkę przestygnie, gdyż najlepiej zupa szczęścia smakuje, gdy
jest ciepła, lecz nie gorąca. Jedz, smakuj i ciesz się szczęściemJ
Piękne zdjęcia! Od samego patrzenia od razu robi się weselej, a co dopiero od zjedzenia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mój mąż nie przepada za cukinią..
Muszę go przekonać do tej wspaniałej zupy.., żeby nie jeść jej w samotności.
:)