sobota, 26 stycznia 2013

Norweska zupa z łososiem




Przepis ten znalazłam na http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/zupa-norweska-z-ososiem.html. Tak mi zasmakowała ta zupa, iż recepturę na jej przygotowanie zabieram do siebie, co by przyrządzać ja częściej. Łatwa i szybka w przygotowaniu: bulion, warzywa a dodatek łososia i koperku sprawia, że siadasz zanurzasz łyżkę i nie możesz nacieszyć się smakiem..........
w dodatku robi Ci się tak przyjemnie ciepłoJ


Składniki: (na 4 porcje)

1 średni por
3 średnie ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
50 ml śmietany 12%
100-150g surowego wędzonego łososia
pęczek koperku
masło
sól, pieprz

Przygotowanie: Obierz pora i ziemniaki. Pora pokrój w krążki. Masło roztop w garnku i dodaj pora. Przesmaż na średnim płomieniu, aż się zeszkli. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do pora. Chwilę przesmaż. Zalej bulionem. Przykryj. Gotuj przez 15-20 minut. Następnie wyłącz płomień, aby zupa nieco przestygła. Odlej małą ilość zupy do kubka/miseczki, dodaj do niej śmietanę, po czym wlej do reszty zupy. Następnie zmiksuj zupę. Dodaj pokrojonego w kostkę łososia. Podgrzej zupę, tak by była gorąca. Spróbuj i przypraw do smaku. Wlej do miseczek/talerzy i posyp koperkiem. Odpłyń smakiemJ




środa, 23 stycznia 2013

Surówka z rzodkwi i pietruszki




To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. Błyskawiczna w przygotowaniu, odrobinę ostra w smaku - po prostu pyszna:) Gdy, jadłam ją po raz pierwszy nie mogłam się nią nacieszyć:)


Składniki:

1 biała rzodkiew
natka pietruszki
majonez
śmietana /jogurt naturalny
olej/oliwa
pieprz świeżo mielony
sól

Przygotowanie: Rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub w malakserze. Przełóż do salaterki, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Przypraw do smaku.  SmacznegoJ  



Zimowe szaleństwa

wtorek, 22 stycznia 2013

Zakochana sałatka z soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami



Smaczna propozycja na kolację ( i nie tylko), również tą tylko dla dwojga- 
w Dzień Zakochanych lub całkiem innyJ




Składniki:

  • ¾ szklanki ugotowanej soczewicy lub ciecierzycy (może być też z puszki)
  • feta w ilości dowolnej, u mnie ok 270g (pokrojona w kostkę)
  • kilka pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 cebula czerwona
  • posiekany szczypiorek
  • posiekana pietruszka
  • szczypta suszonych płatków chilli (opcjonalnie)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka zalewy w której były pomidory, do smaku
  • sok z cytryny, do smaku
  • pieprz, do smaku

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, dodaj olej rzepakowy i odrobinę zalewy z pomidorów. Dopraw. Smacznego......
Inspiracją dla tego przepisu był http://kuchennybajzel.blogspot.com/2013/01/saatka-z-ciecierzyca-feta-i-suszonymi.html


Zimowe szaleństwa

niedziela, 13 stycznia 2013

Pyszne pulpety



Tak biało i słonecznie zrobiło się dziś za oknem. Hura!!! W sam raz na sanki, narty lub spacer w piękny zimowy dzień. A po nich dobrze wrócić do domu i zjeść coś gorącego. Właśnie wtedy dobrze smakują pulpety.

Składniki (na 8 szt)


  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowe lub indycze)
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • bułka tarta
  • koperek
  • pieprz, sól
  • ulubione przyprawy
  • włoszczyzna na wywar

Przygotowanie: Włoszczyznę opłucz i obierz (u mnie tym razem por, marchewka i pietruszka). Do garnka wlej około 1,5 litra wody, nastaw, dodaj włoszczyznę, szczyptę soli i pieprzu. Wywar gotuj ok. 20 minut. Podczas, gdy wywar się gotuje przygotuj pulpety. Do miski włóż mięso, wbij jajko (najlepiej mięso i jajko wcześniej wyjąć z lodówki). Dodaj pokrojoną w kostkę cebule, starta marchewkę i posiekany koperek. Posolić, popieprzyć i dodać ulubione przyprawy i/lub zioła (tym razem dodałam parę listków świeżego oregano, polecam) Dodaj trochę bułki tartej. Wymieszaj wszystko ręką, aż uzyskasz jednolita mięsną masę. Bułkę tartą dobrze jest mieć gdzieś w pobliżu, aby w razie potrzeby dosypać J. Z mięsnej masy formułuj w rękach nieduże kulki. Układaj kolejno na desce. Z ugotowanego wywaru wyciągnij warzywa, wywar cały czas gotuj. Odłóż je na deskę lub talerz. Następnie łyżką wkładaj pulpety do gotującego się wywaru. Możesz wszystko trochę posolić i/lub popieprzyć. Gotuj pulpety przez 40 minut. 
Pod koniec gotowania możesz dodać pokrojoną, pozostałą z wywaru marchewkę i pietruszkę. Podawaj, z tym czym lubisz J Smacznego J


Zimowe szaleństwa

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Sałatka z tuńczyka



Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. Za każdym razem można dodać lub zmienić składnik, na który mamy właśnie mamy „smaka” lub po prostu mamy go pod ręką.
Sałatka szybko się przygotowuje i świetnie smakuje o każdej porze dnia i nocy ta z tuńczykiem zwłaszczaJ



Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka „kawałki”
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • i/lub papryka surowa lub konserwowa
  • natka pietruszki/ i lub szczypiorek
  • olej/oliwa
  • ew. majonez
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Ugotuj ryż. Cebulę pokrój w kosteczkę, posól i pougniataj nożem lub palcami (jeszcze na desce). Wsyp do miski. Dodaj odsączoną kukurydzę i tuńczyka. Pokrój ogórki i paprykę w kosteczkę (tym razem użyłam ogórków w zalewie chili- wspaniały dodatek). Dodaj ryż. Wszystko wymieszaj. Dodaj przyprawy i olej, jeszcze raz wymieszaj. Dodaj poszatkowane liście natki i/lub szczypiorku. Ponownie wymieszaj i pyszna sałatka gotowaJ SmacznegoJ




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...