Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2013

Zapiekanka z szynki i porów

Ta bardzo smaczna zapiekanka już jakiś czas gości w naszym domowym menu. Zazwyczaj pojawia się na stole, gdy sezon porowy nastaje. Teraz zagości na blogu. Przepis pochodzi od Pascla Brodnikciego z książki „ Po prostu gotuj”, która jest jedną ulubionych moich książek kucharskich. Szyneczka, pory i ziemniaki przyprawione ziołami prowansalskimi, wszystko to podsmażone i zapieczone. Naprawdę cieszy smakiem J Składniki: na 4 porcje 7 łyżek masła 500 g białych części pora 500 g szynki 2 czubate łyżki mąki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka mleka 1 kg ziemniaków 10 pomidorków koktajlowych sól, pieprz grubo starty ser żółty posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po ostygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Pora dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki – czasami pomidorki koktajlowe zastępuję zwykłymi pomidorami obranymi ze skórki i z wydrążonymi nasionkami, cza

Bogracz

Tak się składa, że poprzedni tydzień spędziłam na Węgrzech. Kraj przeuroczy i ciepły. Pola pełne słoneczników, stragany nawet te przydrożne pełne arbuzów, melonów i oczywiście papryki w różnych kolorach, pikantne i nieco łagodniejsze w smaku. A ten przepyszny przepis na węgierski bogracz dostałam od bardzo sympatycznej Węgierki Hanny, gdy siedząc sobie w czwartkowy wieczór w Bogaczu, w pobliżu jednej z winniczek gawędziłyśmy sobie, oczywiście winko popijając. Tak tak Polak Węgier dwa bratanki… a my by się porozumieć rozmawiałyśmy po angielsku. A gdy sobie tak rozmawiałyśmy Hana podała mi przepis na bogracz, jaki przyrządza się u niej w domu J .Ten bogracz smakuje o niebo lepiej niż te podawane w węgierskich restauracjach J Składniki: na 4 porcje ·         1 cebula ·         2-3 ząbki czosnku ·         1-2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej ·         200 g kiełbasy ·         500 g wołowiny ·         4 duże obrane ziemniaki ·         1 czerwona  papry

Krucho-drożdżowe bezcukrowe ciasteczka pani Janki

Ostatnio nieopodal mnie została otworzona biblioteka miejska, gdzie znalazłam książką pt. „Zapach świeżych malin” Krystyna Wasilkowska-Ferlichowska. Jest to zbiór smakowitych opowieści o wielokulturowej społeczności nadwiślańskiego miasteczka Nieszawa. Autorka wysłuchała relacji o przedwojennej kulturze, zwyczajach i smakach. Całość ułożyła w barwne rodzinne historie, wplatając w nie oryginalne przepisy kuchni polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej. Wśród nich opowieść o domu państwa Janiny (z domu Stypułkowskiej) i Józefa Spornych. Przez dom państw Spornych przewijało się mnóstwo gości. Zdarzały się wizyty zapowiedziane, ale najczęściej do drzwi pukały osoby będące przejazdem, a poszukujące ciekawych informacji o Nieszawie. Każdy był mile widziany i zapraszany do środka. Kiedy goście rozmawiali z gospodarzem, bezszelestnie wchodziła jego żona z tacą, na której niosła świeżo zaparzoną herbatę i słodkie ciasteczka. Ich piękny stary dom zawsze pachniał szarlotką, a z kruchymi

Bułeczki drożdżowe

ze śliwkami Pyszne połączenie ciasta drożdżowego ze śliwkami na wierzchu cytrynowym lukrem polane. Naprawdę chce się jeść i smakować. Wyborna kompozycja smakowa słodycz przełamana cytrynową nutką. Bułeczki drożdżowe dobrze smakują jako śniadanie jak i podwieczorek. Smacznie polecam J Składniki: na 12 szt   3 szklanki mąki 1 lub ½ szklanki ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych 2 jajka 100g  rozpuszczonego masła 1/2 szklanki cukru 2 szczypty soli 1/2 kg śliwek brązowy cukier lukier:  3/4 szklanki cukru pudru sok z ½ cytryny Przygotowanie: Drożdże rozpuść w mleku (suche wystarczy dosypać do mąki), dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj. Pozostaw w naczyniu na ok. 15 minut by podrosły (uważaj czasem rosną bardzo szybko). Mąkę wsyp miski, dodaj jajka, drożdże, cukier, zagnieć ręką lub przy pomocy szpatułki ciasto, pod koniec dodać stopione masło. Jeśli użyłaś/łeś suchych drożdży podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do reszty wymiesza

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii w od pewnego czasu naszym domu zagościł na stałe -szczególnie latem. Pojawia się i szybko znika ten pyszny pasztet z cukinii. Nawet nasz west-Szeryf domaga się by go poczęstować – to taki jego wegetariański przysmak który składa się przede wszystkim z cukinii i pieczarek J Przepis ten znajduje się t u . A na pomysł dodania marchewki i płatków owsianych wpadłam po przeczytaniu tego przepisu i smacznie polecam, jako bardzo smaczne urozmaicenie letniej kuchni.  Pasztet ten świetnie smakuje na ciepło i zimno również. Nadaje się dla smakoszy, którzy z jakiś powodów nie jedzą pieczarek J Podoba mi się też sposób przemycenia płatków owsianych. Jeszcze raz smacznie polecam J Składniki: na 1 keksówkę ·         1,5 kg cukinii (cukinia średnie wielkości) ·         3 jaja ·         1 duża marchew ·         1 cebula ·         3 ząbki czosnku ·         ¼ szklanki oleju ·         ¾ szklanki bułki tartej ·         ½ szklanki płatków owsianych ·