Przejdź do głównej zawartości

Krem z buraków z...


Krem z buraków to przepis z książki „Kuroniowie przy stole”, w której Jakub Kuroń, pisze, iż miał szczęście wychowywać się w domu, którym pielęgnowano tradycję kulinarną. Gotowanie było okazją do wspólnego spędzania czasu, zabawy, odkrywania smaków. Czasem również sposobem okazywania uczuć. W książce podaje przepisy swoich przodków i swoje. Przepisy skojarzone z bohaterem lub bohaterami rozdziału. W rozdziale poświęconej pradziadkowi Henrykowi Kuroniowi znajdziemy przepis na krem z buraków z musem ziemniaczanym. Bardzo smaczna wariacja barszczu- zupa z buraków w zupełnie nowej odsłonie wzbogacona orientalną nutką. 
Mam szczęście, że ten przepis wypróbowałam, bardzo mi posmakował. Książkę mam pożyczoną, więc zapisuje ten przepis u siebie, co by smakować częściej Wam też smacznie polecam ten krem z burakówJ


Składniki:

  • 5-6 buraków
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1l wywaru warzywnego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól morska
  • pieprz


Mus:

  • 400 g ziemniaków
  • 50 ml wywaru warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek tymianku
  • sól


Przygotowanie: Buraki umyj. Każdego owiń folią aluminiową. Wcześniej każdego z nich dopraw sola i pieprzem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 90 minut (możesz upiec je dzień wcześniej). W moździerzu utrzyj kmin, łyżeczkę soli oraz pokrojony drobno imbir i czosnek. Oliwę rozgrzej w garnku. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i plasterki selera naciowego. Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy z moździerza, wymieszaj i smaż wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlej wywar. Obierz upieczone buraki i pokrój je w kostkę. Dodaj je do zupy, gdy ta się zagotuje. Trzymaj na małym ogniu przez 30 minut, ale nie gotuj. Następnie dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Przetrzyj przez sito (ja z lenistwa nie przetarłam, krem wyszedł pysznyJ)

Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij dokładnie widelcem. Dodaj śmietanę, wywar i masło i dokładnie wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i solą. Nałóż krem z buraków, na środku ułóż porcję ziemniaczanego musu. Wierzch posyp listkami tymianku. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. uwielbiam buraczki, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.

Gruzińska sałatka ziemniaczana

Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny . Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką. To już setny mój post na blogu J Hura!!! Składniki:    ·         5 -6 ziemniaków średniej wielkości ·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ·         1 duża czerwona cebula ·         2 duże ząbki czosnku ·         słodka papryka ·         pęczek koperku ·         oliwa extra virgin ·         1/2  cytryny ·         sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia)  Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i przełóż do miski. S