Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2015

Cynamonowy ryż ze śliwkami- Lubelski Kociołek

Cynamonowy ryż ze śliwkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka (edycja śliwki ). Danie szybkie, bo u mnie ostatnio czas strasznie zakręcony. Bardzo chciałam wziąć udział w tej, jakże smacznej zabawie. Cynamonowy ryż ze śliwkami świetny na sycące, ciepłe śniadanie lub deser. Dla wszystkich smakoszy, których czas goni, polecam cynamonowy ryż ze śliwkami . A razem ze mną w Lubelskim Kociołku śliwki przyrządzają: Marta , Dorota , Joanna , Edyta , Ela , Karolina i Julianna Zajrzyjcie i do nich, by sprawdzić, jakie tam smakowitości goszczą J Składniki: 100g ryżu 10 śliwek 1 brzoskwinia 1 łyżeczka masła najlepiej klarowanego 1 łyżka miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu ½  łyżeczki imbiru suszonego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej  uprażone płatki migdałów Przygotowanie: Ugotuj ryż. Śliwki i brzoskwinię  wydryluj . Śliwki pokrój w ćwiartki, a brzoskwinię w ósemki. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj cukier i miód. Mie

Pasztet z batata

Pasztet z batata i soczewicy czerwonej. W skład pasztetu dodatkowo wchodzi jeszcze marchew i cebula. Pasztet z batata cudownie smakuje. Dodatkowym jego atutem jest kolor, iście jesienny. Wkrótce liście takich pięknych barw nabiorą. Na ciepło, polany keczupem lub sosem czosnkowym mniam. Wszystkim smakoszom jesiennie polecam J . Składniki: 1 średni batat 3 marchewki 2 jajka 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 większa cebula 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2-3  łyżki otrębów orkiszowych sól, pieprz kurkuma, papryka ostra i słodka ulubione suszone zioła olej rzepakowy do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Ugotuj soczewicę. Ostudź. Obierz marchewki i batata. Następnie zetrzyj je na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć cebulę. W trakcie podsmażania przypraw ją solą, pieprzem, paprykami i ziołami (tak solidnie). W misce roztrzep jajka, wlej olej. Wymieszaj. Dodawaj kolejno: soczewi

Sałatka z kaszą jaglaną z…

awokado, ogórkiem kiszonym, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. To wszystko połączone z kaszą jaglaną. Pełna koloru i smaku sałatka. W sam raz na drugie śniadanie czy kolację. Smacznego J A przepis ten pochodzi z jesiennego Magazynu Aromat (klik) . Zajrzyj, a dowiesz się, co jeszcze ciekawego przygotowaliśmy. Polecam J Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 awokado 4 ogórki kiszone klika suszonych pomidorów cebula natka pietruszki sól pieprz czarny oliwa olej lniany Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posól i wrzuć do salaterki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Wydrąż miąższ. Pokrój go w paseczki. Ogórki pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Wszystko wrzuć do salaterki. Dodaj kaszę, wymieszaj. Posyp posiekana natką pietruszki i dopraw do smaku. Jedz i smakuj J

Ciasto cukiniowe

Ciasto cukiniowe , czyli cukinia, kakao, jabłka, rodzynki lub inne ulubione bakalie J To wszystko wymieszane z mąka gryczaną i olejem. Bardzo, ale to bardzo smaczne ciasto. Do tego polewa czekoladowo-miodowa wylana na wierzch ciasta cukiniowego. Dodatkowo posypane prażonym siemieniem lnianym. Bardzo smaczne, słodkie samo zdrowie. W sam raz na weekend, gdy późne lato trwa J Smacznie polecam J Składniki: 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 2 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki kakao lub karobu 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 2 jabłka 2 garści rodzynek bursztynowych Polewa: t abliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki miodu 1 łyżka masła klarowanego prażone siemię lniane Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj olej, kakao, sól, cynamon. Wymieszaj. Wsyp mąkę gryczaną i sodę/proszek do pieczenia.  Dodaj odciśniętą cukinię. Jabłka obierz, pokrój

AROMAT- JESIEŃ – MAGAZYN

fot. Małgorzata Łaniak Śpieszę donieść, iż   AROMAT- JESIEŃ – MAGAZYN Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej jest już dostępny wersji elektronicznej.  Wystarczy Klik lub kursor przesunąć nieco w dół.  To już nasz drugi numer, a w nim n owe osoby współpracujące i ich pomysły  J  P rzepisy na jesienne smakołyki: wśród nich nalewki i słodkości na  Halloween , ode mnie zaś  kasze i strączki . Ponadto inne, nie tylko kulinarne artykuły  J  Jakie? Zajrzyj  J

Krem z ziemniaka i…….

pora i kalafiora. Taka smaczna zupa mi wyszła. A wszystko dzięki porządkom w lodówce. Krem z ziemniaka, pora i kalafiora przystrojony natką pietruszki. Poza smakiem, zachwyca również wyglądem. Na końcówkę lata czas wrócić to zup. Takie warzywne smakują mi najlepiej a Wam? Składniki: 4 porcje ½ kalafiora 2-3 ziemniaki 1 por litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka masła klarownego sól, pieprz suszony tymianek i bazylia natka pietruszki Przygotowanie. Obrane ziemniaki pokrój w większą kostkę. Kalafiora podziel na różyczki. Pora pokrój w plasterki. W garnku rozpuść masło. Wrzuć kolejno: ziemniaki, kalafiora i pora. Mieszaj. Lekko przypraw. Zalej bulionem tak by zakrywał warzywa. Gotuj przez 20 minut. Odstaw niech trochę przestygnie. Zmiksuj. Skosztuj i dopraw do smaku. Krem z ziemniaka, pora i kalafiora gotowy . Jedz i smakuj J

Mega kanapka

Mega kanapka jest bardzo, ale to bardzo smaczna. Mega kanapka to specjalność mojego M. A jej wyjątkowy smak chwaliło wielu uczestników Pikniku Smakoszy(klik) . Pełno ziarnista bułka, a w jej środku wolno pieczona łopatka, konfitura z czerwonej cebuli i sałata. Pożywna propozycja na nieco chłodniejsze dni. Mega smacznie ją Wam polecam J Przygotowanie: Bułkę przekrój na pół. Na jednej części połóż dwa plasterki, cienko pokrojonej wolno pieczonej łopatki (klik) . Na drugiej połówce rozsmaruj 1-2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami (klik) . Na części z konfiturą połóż garść sałaty (my uwielbiamy rukolę lub roszponkę). Ułożoną zaś łopatkę możesz posmarować łyżeczką ulubionej musztardy. Złóż wszystko w całość. Mega kanapka gotowa. Jedz i smakuj J