Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2015

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrzyj ż

Kaszotto z pieczoną dynią i papryką

Kaszotto z pieczoną dynią i papryką - bardzo smaczny pomysł na obiad, kolację czy pudełko do pracy, (jeśli masz gdzie zagrzać). Upieczone kawałki dyni, papryki i pomidorów wraz z czosnkiem i aromatycznymi ziołami. Pycha J Dynię, paprykę i pomidory wraz z czosnkiem można upiec dzień wcześniej. Wtedy przyrządzenie kaszotta staje się ekspresowym, Wystarczy ugotować kasze jaglaną, w tzw. międzyczasie podsmażyć boczek wraz z papryczką chili i warzywa. I już J Szybko, kolorowo, smacznie i rozgrzewająco J Wszystkim Smakoszom polecam J Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej ½ dyni 3 papryki 3 pomidory 2-3 ząbki czosnku 10 dag boczku wędzonego olej rzepakowy masło klarowane papryczka chili sól, pieprz tymianek, ostra i słodka papryka Przygotowanie: Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne z papryki i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Pomidory przekrój na czwartki. Warzywa ułóż na formie do zapiekania. Ząbki czosnku rozgnieć prz

Marchewki z czosnkiem pieczone

Marchewki z czosnkiem pieczone podane na ciepło. Pycha. Marchewki polane olejem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem solą i pieprzem. Można też dodać miód i sok z cytryny. Słodki smak marchewek doprawiony pikantnym sosem. Połączenie genialne w smaku.  Bardzo dobra przystawka lub dopełnienie obiadowego dania. Szybkie w przygotowaniu i efektowne. Smacznie polecam J Składniki: 8-10 marchewek 4-5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz czarny suszony tymianek ew. miód i sok z cytryny Przygotowanie: Marchewki umyj i oskrob. Większe i grubsze przekrój na pół. Ułóż w formie do zapiekania. Wlej olej do miseczki. Rozgnieć czosnek. Dodaj do oleju. Przypraw do smaku. Sosem polej marchewki. Piecz 25 minut w temperaturze 170 ºC. Marchewki z czosnkiem pieczone gotowe. Jedz i smakuj J

Pasztet z fasoli z gruszką

Pasztet z fasoli z gruszką stanowi bardzo ciekawe i smaczne połączenie. Fasola, orzeszki ziemne i gruszka wymieszane w pasztecie. Smaki cudowne. Podane składniki to porcja 1 keksówki.  Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik) . Zajrzyj również tam J Naprawdę warto J Jesiennie i smacznie polecam J Składniki: 200g fasoli „Jaś” 1 duża cebula 1 gruszka 100g orzeszków ziemnych niesolonych 2 jajka 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz kurkuma, suszone zioła: tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Fasolę namocz (przynajmniej na 12 godzin wcześniej). Odcedź, wypłucz i ugotuj (przez około godzinę). Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojona w piórka cebulę. Zeszklij ją. Następnie dodaj pokrojoną gruszkę pokrojoną w kostkę (wraz ze skórką). Przypraw tymiankiem i rozmarynem Duś do miękkości przez 5 minut. Przestudź. Fasolę, podduszona cebulę i gruszkę, rozbełtane jajka i olej dokładnie zmiksuj. Dodaj posiekane orzechy ziemne, przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Krem z pieczonych buraków z aronią

Krem z pieczonych buraków z aronią - bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa. W dodatku to bardzo rozgrzewający krem. Dodatek aronii do pieczonych buraków podkreśla zarówno smak jak i kolor zupy. Ostatnio bardzo kremowo zrobiło się na mym blogu J Taki czas na zupy J rozgrzewające, gęste i w jesiennych barwach. To tak strasznie miło przysiąść w domu na talerzem pełnym gorącej zupy J prawda J ? Składniki: 5-6 średnich czerwonych buraków 1-2 garści aronii 1 cebula czerwona 2 ziemniaki 1-1,5 bulionu warzywnego/ mięsnego 1 łyżka masła klarownego/oleju kokosowego olej rzepakowy imbir suszony pieprz sól śmietana/ kozi ser do podania Przygotowanie: Umyte buraki przekrój na pół. Porozkładaj na blasze, posól i polej olejem rzepakowym. Piecz w temperaturze 160 ºC przez godzinę. Przestudzone buraki obierz i pokrój w większą kostkę. Obraną cebulę i ziemniaki również pokrój w kostkę. Łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego rozpuść w garnku o grubszym dnie. Wr

Zupa z pieczonej dyni

    Zupa z pieczonej dyni - bardzo smaczny, jesienny krem. Dyniowe zupy uwielbiam, co roku przyrządzam nową wariację. W zeszłym sezonie był dyniowy krem z mleczkiem kokosowym (klik) . Teraz czas na pieczoną dynię, której wielką zaletą, poza smakiem, jest łatwość jej obierania J Pieczona dynia nadaje zupie nieco odmiennego charakteru. A smak świetnie uzupełni cukinia oraz przyprawy. Wszystkich smakoszy zachęcam do skosztowania J Składniki: 1 kg dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 cebula ½ cukinii 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, imbir ostra papryka olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry.  Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Cebulę pokrój w piórka, zaś cukinię i ziemniaki w kostkę. W garnku z grubszym dnem rozgrzej odrobin

Fasolowa pasta z pietruszką

Pasta z fasoli z pietruszką - bardzo smaczna propozycja na kanapkę. Dodatek czosnku i papryczki chili nadaje pikanterii. Do tego natka pietruszki, siemię lniane, sok z cytryny. Po prostu „samo” zdrowie, które szczególnie dobrze smakuje jesienią. Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik) . Elektroniczne, (nie) tylko kulinarne czasopismo Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Aromat czeka na Wasze wrażenia J Składniki :   200 g fasoli ząbek czosnku natka pietruszki pieprz, sól sok z cytryny pół papryczki chili siemię lniane oliwa olej lniany Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj przez około godzinę. Odstaw do ostudzenia. Do miski od malaksera wrzuć fasolę, natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i sól. Wlej oliwę (3-4 łyżk

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami to bardzo smaczny, bezglutenowy deser. Czekolada, kasza gryczana niepalona, gruszki i orzechy ziemne, pycha J . Tradycyjni smakosze również się nim zachwycają. A nawet tacy smakosze, co kaszy gryczanej palonej nie lubią. Fanką kaszy gryczanej zwłaszcza tej palonej nie jestem (jakiś taki dziwny posmak odczuwam), ale za to kasza gryczana niepalona bardzo mi smakuje J Tym bardziej, że takie smakowitości z niej wychodzą J Smacznie Wam polecam to czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 100g cukru brązowego 3 jajka 0,5 szklanki oleju rzepakowego 100 g gorzkiej czekolady+ 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek mąki gryczanej 1 łyżeczka sody/ proszku do pieczenia 30g orzeszków ziemnych 2 gruszki 1 łyżka rumu lub aromatu Polewa: 100g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła klarowanego 1-2 łyżki miodu orzeszki do dekoracji Przygotowanie: Ugotuj ka