wtorek, 24 kwietnia 2012

Sałatka z ryżem, ogórkiem i z koperkiem



Sałatka z ryżem, ogórkiem i z koperkiem


Składniki:

  • 200 g ryżu brązowego
  • 200 g polędwicy wiśniowej
  • 1 cebula
  • 1 ogórek wężowy
  • koperek zielony
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Ugotować ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Wystudzić. Pokroić w kosteczkę cebulę. Następnie ją posolić i pougniatać nożem lub palcami. Wsypać jako pierwszą do miski. Potem ryż. Pokroić w kostkę wędlinę (najlepiej szynkę polędwicę bądź jakąś drobiową). Obrać i pokroić w kostkę ogórka. Posiekać drobno koperek. 
Wymieszać sałatkę i doprawić do smaku. Można dodać odrobinę oleju, kefiru lub majonezu (nie jest to konieczne). Smacznego!!






sobota, 7 kwietnia 2012

Muffiniki z jagodami i czekoladą




Muffiniki z jagodami i czekoladą

Składniki:

50 dag mrożonych jagód
1 tabliczka czekolady
20 dag cukru białego
1 torebka cukru waniliowego
20 dag masła
4 jajka
60 dag maki pszennej

1 szklanka maślanki
4 łyżki zmielonych lub posiekanych migdałów
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
cukier puder do posypania







Przygotowanie: jagody mrożone rozmrozić (najlepiej na dolnej półce w lodówce), osaczyć. Czekoladę posiekać drobno w kostkę lub kawałeczki (jak się uda).
Cukier, cukier waniliowy i migdały wymieszać. Dodać miękkie masło, dokładnie utrzeć. Wbić jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z masą cukrowo-maślaną. Wlać maślankę i dokładnie wymieszać. 
Dodać jagody i czekoladę, wymieszać łyżką delikatnie by jagody się nie rozpadły. Papilotki na muffinki ułożyć na blaszce, napełnić do połowy ciastem. 
Piec 20-25 minut w temperaturze 200 ºC. 
Gdy babeczki przestygną posypać cukrem pudrem.





Ciastka migdałowe

Ciastka migdałowe


















Ciasteczka:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag zmielonych migdałów
1 kostka masła
2 żółtka

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel cytryny




Ciasteczka: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. (tym razem nie chłodziłam- pośpiech przedświąteczny). Wykrawaczami/ foremkami do ciasteczek wycinać ulubione kształty ciasteczek. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć ciasteczka. Można je delikatnie ponakuwać widelcem. Piec 10-15 min w temperaturze 180 ºC. 
Ciastka powinny mieć jasno złoty kolor.

Lukier: ubić lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawać cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...