środa, 23 maja 2012

Polędwiczki soczyście ziołowe


-rozpływają się w ustach



Przepis na naprawdę mięciutkie i soczyste polędwiczki wieprzowe znalazłam na  http://zpierwszegotloczenia.pl/
Pomysłodawczynią jest Agata prowadząca swój blog Agatek > http://saurelin.blogspot.com. 



 Ja zaś nieco go zmodyfikowałam, gdyż po pierwsze za kminkiem nie przepadam i według mnie  w oryginale jest ciut za dużo soli.



Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli kamiennej
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oleju 




Przygotowanie: Wszystkie zioła, sól i najlepiej świeżo zmielony pieprz wymieszać na talerzu. Patelnię dobrze rozgrzać, wlać olej, polędwiczki obtoczyć w przyprawach, wklepując ich jak najwięcej. Następnie obsmażyć każdą polędwiczkę ze wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z tłuszczem i podlać odrobiną wody. Jeśli zostanie nieco przypraw na talerzu to wsypać je do polędwiczek. Piec około 40 min w 180 st.


Jak się upieką, wyłożyć i pokroić w plastry.

Sos z pieczenia zagęścić lekko śmietaną i dodać pietruszkę.

Ja upiekłam je wieczorem. Następnego dnia po pracy pokroiłam w plastry, wlałam powstały tłuszcz na patelnię i podgrzałam. Pyszne!!!



sobota, 12 maja 2012

Makaron z gorgonzolą




Składniki:

makaron Spaghetti
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 12%
100 g sera gorgonzola
pół średniej cebuli
czarny pieprz
sól
natka pietruszki





Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię dodać masło i oliwę. Cebulę posiekać. Dodać do roztopionego masła z oliwą. Wlać śmietanę, wymieszać. Następnie dodać pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewając wszystko wymieszać aż ser się rozpuści.
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie (można to zrobić w tzw. międzyczasie). Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnię do gorącego sosu. Wymieszać. Nałożyć na talerz lub do miseczki. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!!!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...