sobota, 30 czerwca 2012

Banana lassi


Lassi - cudownie orzeźwiający koktajl rodem z Indii. 




Jogurt naturalny, owoce i przyprawy. Można przyrządzać go na słodko lub słono.Dziś banany i kardamon, gdyż bardzo je lubię.





Składniki:

  • jogurt naturalny
  • banany (banan na 200 ml jogurtu)
  • cukier brązowy
  • szczypta soli
  • szczypta kardamonu
  • lód 



Przygotowanie: Jogurt, banany zmiksować w blenderze. Dodać cukier brązowy (do smaku), sól. Na koniec kardamon. Wstawić do lodówki na godzinę lub wlać do szklanek wypełnionych do połowy lub całych lodem -w tym przypadku podaję natychmiast. Pycha.



wtorek, 26 czerwca 2012

Sałatka z truskawkami i kurczakiem


Truskawki, truskawki, truskawki!!! Trzeba się nimi nacieszyć póki są!!!




Składniki:

  • 30 dag truskawek
  • 30 dag filetu piersi kurczaka
  • sałata strzępiasta (lub mieszanka sałat)
  • ogórek zielony
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • Sos:
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w niewielki kawałki i usmażyć rumiano na rozgrzanym oleju. Wyłożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sałatę i truskawki opłukać. Sałatę porwać na małe kawałki, a truskawki pokroić w ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w pół plasterki. Wszystko razem wymieszać. Na wierzch posypać posiekanym: szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem.

Sos: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Polać nim sałatkę i wymieszać. Smacznego!!!







środa, 20 czerwca 2012

Makaron w sosie cytrynowo-maślanym


Smak jest cudny !!! Kurczak, cytryna, zioła w połączeniu z makaronem.




Danie jest łatwe i szybkie, gdyż mięsną marynatę można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia, gdy wracamy głodni i zmęczeni mamy pyszne danie w tyle minut ile zajmuje ugotowanie ulubionego makaronu….




Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub bazyli,
  • łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 250 g makaronu




Przygotowanie: Filet oczyścić i pokroić na paseczki lub cienkie kawałki. Ułożyć w większym płaskim pojemniku (takim co posiada pokrywkę).
Jogurt wlać do miseczki, dodać posiekany drobno czosnek. Tymianek lub bazylię posiekać i dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożone kawałki kurczaka polać przygotowanym sosem. Marynować, najlepiej pod przykryciem kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zamarynowane kawałki mięsa smażyć z obu stron (około 3-4 minut). Na patelnię dodać sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką- zostawiam jej troszkę do ozdoby. Dodać ugotowany, gorący makaron i wszystko wymieszać. Nałożyć na talerze lub w miseczki (zgodnie z upodobaniem). 

Na wierzch posypać pozostałą pietruszką- wtedy wygląda i smakuje cudnie!!!






sobota, 16 czerwca 2012

Biało-czerwone muffinki z truskawkami




Euro-szaleństwo niech trwa !!! 
Wieczór zapowiada się pełen emocji, więc trochę słodkości się przyda. 



Polska cała dziś biało-czerwona, to w kuchni też niech tak będzie!!!!



Przepis podpatrzyłam u Komarki na http://everycakeyoubake.blogspot.com/ i oczywiście nie omieszkałam go spróbować. 
Na wszelki wypadek zrobiłam od razu podwójną porcję:




Składniki:
5 szklanek + 2 łyżki mąki,
4 jajka,
1 szklanka maślanki,
1 szklanka mleka,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/3 szklanki cukru,
1/3 laski wanilii,
200 g stopionego masła,
300 g truskawek,
2 małe buraki lub 

2-3 łyżki koncentratu 
do barszczu czerwonego,
cukier puder

 
Przygotowanie: Mąkę (2,5 szklanki) wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem.. Jajka lekko rozbić widelcem i wymieszać z mlekiem i maślanką. Mokre składniki wraz ze stopionym masłem dodać do suchych.Buraki obrać 
i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a truskawki pokroić na małe kawałki.

Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części ciasta dodać truskawki i buraki (zastąpiłam go koncentratem do barszczu czerwonego) i 2 łyżki mąki. 
Całość wymieszać łyżką.
Kawałek laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i ziarenka dokładnie wyskrobać. Dodać do drugiej, białej części ciasta.

Foremki na muffinki (mam ich 2 sztuki) wyłożyć papilotkami do muffinek (lub posmarować masłem lub olejem). Spody napełnić ciastem czerwonym do 1/3 foremki, na wierzch nałożyć ciasto białe następne 1/3.Piec ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Upieczone i ostudzone muffinki posypać cukrem pudrem.




piątek, 15 czerwca 2012

Sałatka - arbuz, feta i oliwki

 
Bardzo lubię takie połączenia, które wydają się nieprawdopodobne, a smakują tak wyśmienicie, 
o czym osobiście zapewniam  wraz z Nigellą Lawson, której programy telewizyjne uwielbiam oglądać. Ponadto na mojej półce w kuchni stoi  jej książka „Lato w kuchni przez okrągły rok”, z której pochodzi ten oto jakże cudowny przepis.
 
Wprowadziłam pewne zmiany, gdyż po pierwsze Nigella przygotowuje sałatkę na 8 porcji- ja na 2-3, po drugie ona wykorzystuje limonkę, czerwoną cebulę i świeżą miętę, ja zaś tym razem cytrynę, białą młodziutką cebulę i miętę suszoną. 

 
Miętę dostałam w prezencie od gospodyni Zajazdu Tatarskiego w Kruszynianach (okolice Białegostoku), gdzie gościłam tydzień temu. Polecam…
 


Składniki:
  • 1 cebula czerwona ( u mnie biała wiosenna)
  • 2-4 limonki/cytryny (w zależności od soczystości)
  • ćwiartka słodkiego dojrzałego arbuza
  • 100 g sera feta (lub typu feta)
  • natka pietruszki
  • mięta świeża lub suszona 
  • kilka czarnych oliwek
  • czarny pieprz
  • oliwa
 
Przygotowanie: Obrać i przekroić na pół cebulę. Pokroić ją w cienkie półplasterki. Przełożyć ją do małej miseczki i zalać sokiem z cytryn /limonek, aby cebula zmieniła barwę i swą ostrość. Dwie cytryny/limonki powinny wystarczyć, lecz po przekrojeniu ich na pół może okazać, iż są to sztuki mało soczyste. W takim przypadku użyć ich więcej.
Arbuza obrać ze skóry, pestki usunąć dokładnie. Miąższ pokroić  na około czterocentymetrowe kawałki. Fetę pokroić na kawałki o podobnej wielkości. Wszystko włożyć do miski. Poodrywać listki pietruszki od łodyg, miętę posiekać lub pokruszyć. Pietruszkę i miętę wrzucić do miski.
 
Na wierzch sałatki wyłożyć cebulę, wlać sos z cebuli, dodać oliwę i oliwki (mogą być pokrojone). Posługując się dłońmi, delikatnie wszystko wymieszać to, aby feta i arbuz się nie rozpadły. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.
Oto wspaniały smak słońca z…… Tel Awiwu!!!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...