wtorek, 24 lipca 2012

Zupa z pieczonych pomidorów


Lato lipcowo-sierpniowe to cudowny czas, kiedy pomidorów mamy pełno. Hura!!! Oczywiście tych najlepszych: czerwonych, dojrzałych i smacznych. Skoro tak, to trzeba korzystać.








Przepis na zupę z pieczonych pomidorów podejrzałam na 
http://feed-me-better.blogspot.com i smacznie go polecam J


Składniki :

  • 1,20kg pomidorów  
  • 500ml wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • dowolne zioła świeże lub suszone
  • oliwa z oliwek
  • serek naturalny (np. Bieluch)
  • makaron jajeczny  
  • sól i pieprz
  • bazylia do dekoracji


Przygotowanie: Pomidory pokroić na pół. Porozkładać na blaszce do pieczenia. Posypać odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem, posiekanym czosnkiem i ziołami. Następnie polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę. Odstawić do wystygnięcia.
Zdjąć skórę z pomidorów, wrzucić je do blendera i miksować na gładki krem (pozostałą z pieczonych pomidorów oliwę przelałam do słoiczka, później wykorzystam ją np.: do sałaty). Bulion podgrzać i wlać do niego zmiksowane pomidory, zagotować. 
Ugotowany makaron nałożyć do miseczek, zalać gorącą zupą. Nałożyć po łyżce serka, udekorować listkami bazylii.



wtorek, 17 lipca 2012

Sałatka z cukinii

 
Cukinia, cukinia cukinia!!!

 
 
 
Dziś sałatka z tych pysznościPodaję ją do smażonej ryby i ryżu.

 

Przepis ten pochodzi od Jamiego Oliver’a, który przyrządza obiad wraz z deserem w 30 minut.
Składniki:

  • 1/2 cytryny
  • 400 g młodych cukinii
  • 1 papryczki chili
  • mięta
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz
 
 
 
Przygotowanie: Wycisnąć sok z ½ cytryny do salaterki. Dodać oliwę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Drobno posiekać/porwać listki mięty i również drobno posiekać papryczkę chili. Dorzucić do salaterki. Obieraczką do warzyw skroić nad salaterką jak najwięcej miąższu młodych cukinii. 
Postawić na stole, lecz wymieszać ją z sosem tuż przed podaniem. Smacznego.

wtorek, 10 lipca 2012

Makaron z cukinią

Makaron uwielbiam. Młoda, zieloniutka cukinia jest delikatna w smaku. Dodatkowo posiada miękką skórkę, której nie trzeba obierać, a w połączeniu z boczkiem, czosnkiem i ziołami smakuje również wyśmienicie

















 

Składniki: (2 porcje)

250 g makaronu
2 małe cukinie
2-3 plasterki wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
żółty ser, np.: „Bursztyn”
bazylia,
tymianek,
oliwa,
pieprz,
sól





Przygotowanie: Makaron ugotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć go na oliwie. Dodać posiekany czosnek i cukinię. Smażyć pod przykryciem na słabym ogniu przez 5 minut.
W tzw. międzyczasie na tarce zetrzeć Bursztyn- polski, pyszny ser (http://www.oldpoland.pl/bursztyn).
Do cukini dodać sól, pieprz i porwane listki ziół (zamiast tymianku można użyć, np.: szałwi). Dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Dodać połowę startego sera. Wszystko wymieszać z makaronem.
Po nałożeniu do miseczek/talerzy posypać pozostałym serem. Pycha :)



piątek, 6 lipca 2012

Smażony łosoś z cytryną, bazylią i miętą

Myślę, że szybciej niż filety z łososia można zrobić tylko zupę z torebki… 
Ale jaka różnica w smaku.

















Składniki:

  • po 6 plasterków cytryny 
  • na1filet łososia (ok.20dag),
  • bazylia i mięta
  • sól, pieprz,
  • oliwa





Przygotowanie: Na patelnię wlać oliwę, włożyć plasterki cytryny i smażyć po minucie z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Łososia oprószyć solą i pieprzem, włożyć na patelnię (tą, na której smażona była cytryna). Rozpocznij smażenie od strony ze skórką, odwróć po 4-5 minutach i dosmaż z drugiej strony (razem ok. 8 minut). 
Miętę i bazylię porwij w paseczki lub kawałki. Na drugą patelnię/rondel 
wlej trochę oliwy, wrzuć zioła. 
Ryby podaję polane ziołową oliwą i udekorowane smażonymi cytrynami.






wtorek, 3 lipca 2012

Marchewka, ziemniak i koperek




Połączenie niesamowicie smaczne, lecz gdy pierwszy raz robiłam tą zupę miałam obawy, czy przypadkiem nie wyjdzie mi „zupka dla małych dzieci”. 
Po dodaniu gałki muszkatołowej i zieloniutkiego koperku natychmiast zmieniłam zdanie:) Gorąco polecam tą smaczną letnią zupę. 

Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
500 g marchewki
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 łyżki posiekanego koperku
oliwa
pieprz
sól
gałka muszkatołowa


Przygotowanie: Cebulę i marchew obrać, pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew i ziemniaki. Wymieszać. Po chwili wlać wywar. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać połowę koperku i wymieszać. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i delikatnie wymieszać. 
Zupę wlać do miseczek/talerzy i posypać pozostałym koperkiem. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...