wtorek, 28 sierpnia 2012

Pikantny makaron


Makaron plus sos równa się pyszny obiad lub kolacja. W dodatku ten sos przyrządzony z dojrzałych, pysznych pomidorów, gdy lato za oknem trwa. Przepis ten podejrzałam na stronie http://makaron.net.pl.





Składniki: na 2-3 osoby

250 g makaronu np. świderki
3-4 plasterki wędzonego boczku
1 kg pomidorów
1 czerwona papryczka chili
5 ząbków czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
ser żółty
oliwa

Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Odrobinę oliwy rozgrzać na patelni, podsmażyć boczek, przez ok. 5 minut, aż nabierze kruchości. Przełożyć go do miseczki. Papryczkę chili oczyścić z pestek posiekać, czosnek również. Podsmażyć je na patelni. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gdy czosnek się zarumieni, dodać pomidory. Posiekać natkę pietruszki, połowę dodać do pomidorów. Dusić 15-20 minut. 
Ugotować makaron. Następnie dodać boczek, dusić jeszcze przez 3 minuty. Doprawić, jeśli potrzeba do smaku. Włożyć makaron do miseczek, polać sosem posypać startym serem i pozostałą natką pietruszki. Smacznego:)


Pomidorowe inspiracje

piątek, 24 sierpnia 2012

Rasta sałatka

 
Woodstock już za nami i inne muzyczne festiwale też. Za to lato nadal trwa. Rasta sałatka- brokuł, papryka w różnych kolorach i pomidor w sam raz na piątkowy ciepły wieczór. Mam nadzieję, że muzyczny J
Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2-3 papryki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • suszona kolendra
  • pieprz, sól
 
Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki. Następnie wrzucić je na wrzątek, gotować przez 5-7 minut. Odcedzić i odłożyć, aby ostygł. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Pomidora w kostkę. Do miski wrzucić brokuła, papryke i pomidory. Do małej mieseczki wlać jogurt, dodać rozgniecione ząbki czosnku, pieprz i sól. Tak przygotowanym sosem polać warzywa. Wymieszać. Na koniec dodać trochę świeżo zmielonej młynkiem lub rozbitej w moździerzu kolendrę. Pycha J

czwartek, 23 sierpnia 2012

Horiatiki


czyli sałatka grecka w prawie klasycznym stylu



Na pomysł zrobienia tej pysznej sałatki wpadłam, przeglądając bloga:
Ta klasyczna wersja smakuje wyjątkowo dobrze latem, kiedy wszelkich warzywnych dobroci mamy pod dostatkiem.



Składniki:
2-3 ogórki (chyba, że są bardzo długie to mniej)
3-4 pomidory
1 papryka (zielona lub czerwona)
2-3 dymki bez szczypioru
kilka-kilkanaście zielonych oliwek
kawałek sera feta
oliwa z oliwek
oregano
ew. ocet winny

Przygotowanie: Ogórki pokroić w grubsze półplasterki (1cm), pomidory w większą kostkę (ok 2cm), paprykę (u mnie żółta) w paseczki lub obręcze, dymkę w plasterki lub półplasterki. Cebulę lekko posolić, pougniatać nożem lub palcami na desce. 

Sałatkę układać kolejno warstwami: ogórki, pomidory, cebula i papryka. Dorzucić oliwki i pokrojoną fetę (u mnie gotowe kosteczki) Polać wszystko obficie oliwą i skropić octem winnym, (jeśli lubimy). Posypać porwanymi listkami lub suszonym oregano. Można dodać innych ziół (np. bazylii). Podawać niewymieszaną.






poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Mufinki z papryką i fetą


 Zwykle mufinki przyrządzam na słodko, te jednak są w stylu wytrawnym w 
dodatku greckim. Smakują znakomicie na pikniku i w podróży. Jako drugie śniadanie w pracy lub szkole.



Składniki: na 24 szt.
1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki
270 g sera feta lub typu feta
400 g mąki pszennej
250 ml mleka
pół kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
oliwa
sól
ew. suszona bazylia

Przygotowanie: Paprykę posmarować oliwą i piec 30 minut w temperaturze 180ºC. Gdy skórka zrobi się brązowa wyjąć i włożyć do mocno osolonej zimnej wody. Paprykę wyjąć z wody, usunąć nasienne gniazdo, zdjąć skórkę i posiekać miąższ. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło rozpuścić. Mąkę dodać do masy jajeczno-mlecznej, następnie dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Dodać pokruszoną fetę posiekaną paprykę. Wymieszać. Nie należy mieszać zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate Na koniec dodałam suszoną bazylię. Blaszkę na mufinki wyłożyć papilotkami i każdy dołek wypełniać ciastem do ¾ głębokości. Piec 20 minut, w temperaturze 200ºC.


Smakołyki na pikniki

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

sobota, 11 sierpnia 2012

Chrupiące krokiety




Przeważnie najsmaczniejsze są proste dania. Tak jest i w tym przypadku. Wystarczy wziąć kilka ziemniaków, jajka, trochę masła oraz przypraw.... 
i pyszne krokiety gotowe J


Składniki:

10 ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka masła
bułka tarta
mąka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
olej

Przygotowanie: Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Żółtka utrzeć z masłem, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Masę jajeczną dodać do ziemniaków. Wyrobić jednolitą masę. Uformować z niej wałeczki. Każdy obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku (wzięłam 1 jajko oraz te 2 białka, co pozostały po oddzielaniu od żółtek). Na końcu w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju, z każdej ze stron na złoty kolor.


czwartek, 9 sierpnia 2012

Gulasz z patelni


Jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Podsmażone ziemniaki z kiełbasą, oliwkami, czosnkiem, przyprawami i ziołami smakują pysznie. 


Proporcje można zmieniać według uznania. Przygotowuję je jako danie obiadowe lub kolacyjne. Na spotkanie z przyjaciółmi, do piwka rewelacja!!!


Składniki:

6-7 ugotowanych ziemniaków
20 dag kiełbasy, np.: swojskiej
garść oliwek
2 ząbki czosnku
zioła świeże lub suszone,
sól ,pieprz
oliwa

Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół-plasterki. Podsmażyć. Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić. Wrzucić na patelnię. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy. Mieszać od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kółeczka oliwki. Dodać porawne zioła (np.:bazylia, tymianek, czy oregano). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. 
Podawać z ogórkiem kiszonym i ew. ketchupem. Smacznego J


środa, 1 sierpnia 2012

Pasztet z cukinii i pieczarkami

 
 

Ostatnio wszyscy zachwycają się tym cukiniowym daniem. Koleżanka, sąsiadka, więc i ja spróbowałam. Muszę przyznać, że jest pyszny szczególnie bezpośrednio po upieczeniu. Kroimy plaster pasztetu, plasterki pomidorów i gotowe J . Z ketchupem też smakuje świetnie J


 

Składniki: na1 keksówkę

  • 3 szklanki grubo startej cukinii, odsączonej
  • 200 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 żółtka
  • 3 białka, ubite na pianę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku

 

Przygotowanie: Pieczarki usmażyć na maśle. Następnie poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Następnie do niej przełożyć wymieszaną masę. Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku, przez około 1 godzinę, aż wierzch się zarumieni. Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Zamiast pieczarek można dodać oliwki, kapary, albo suszone pomidory.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...