niedziela, 23 września 2012

Ciasto meksykańskie



Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą.W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie.


Składniki

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
kawałek laski wanilii
7 łyżek wody
1 kostka masła albo margaryny
10 dag orzechów włoskich
3 jabłka
1 gruszka
garść rodzynek
cukier puder


Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą. 
W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią.
Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.
Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.


piątek, 21 września 2012

Trempó

sałatka pochodząca z Majorki


Przepis na tą  cudowną pomidorowo-paprykową sałatkę podejrzałam na http://funandtaste.blogspot.com/

Lekka, orzeźwiająca, szybka. Smakuje obłędnie bezpośrednio po przygotowaniu jak i na tzw. drugi dzień.












Składniki
4 średniej wielkości pomidory
2 duże cebule
3 zielone papryki
oliwa z oliwek
czerwony ocet winny
sól

Przygotowanie: Cebulę posiekać. Następnie posolić i podusić palcami lub nożem. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć w salaterce warstwami: cebula, pomidory, papryka. Skropić oliwą i octem. Smacznego J




wtorek, 11 września 2012

Kruche ciasto z malinami




W weekend miałam ochotę na ciasto. Przypomniałam sobie o tym cieście, gdyż dwa razy już je jadłam na różnych rodzinnych przyjęciach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto, lekka budyniowa pianka i czerwone maliny. Wygląda i smakuje bosko J.


Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła/margaryny (zimnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło/margarynę pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej (można zrobić też tak, że większą część schłodzić w lodówce około 1 godziny, a drugą zamrozić)
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( ja zrobiłam w blaszce 45 x 26cm- wyszło troszkę cieńsze, ale tez pyszne), wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Piec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego/kawałek laski wanilii
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego

Ponadto:
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
cukier puder do oprószenia



Maliny opłukać. Ubijć białka na sztywno. Powoli dodać cukier i wanilię. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać maliny (dołkami do góry). Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)


sobota, 8 września 2012

Ziemniaczane kulki z fetą



Pewnego razu, w pewnej lodówce leżały sobie: kawałek sera feta, parę ugotowanych ziemniaków i jajko. Na paprapecie leżało pół pęczka pietruszki.
Czy z tych składników da się zrobić pyszne danie? Jasne, że tak. 
Wystarczy dogotować jeszcze parę ziemniaków (łącznie około10 szt) dodać pieprz i sok z połówki cytryny. Pyszne pulpety gotowe.

SKŁADNIKI:
20 dag sera feta
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
½ cytryny
pieprz
pietruszka/koperek
mąka pszenna
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy będą miękkie, obrać ze skóry, rozgnieść widelcem (z ziemniakami z lodówki zrobić to samo). Ser feta rozdrobnić, pietruszkę oraz cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wycisnąć sok z połówki cytryny, doprawić pieprzem i tak przygotowaną masę odstawić na około 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu uformować małe pulpeciki, oprószyć mąką i smażyć na oliwie. Smacznego :)




środa, 5 września 2012

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku




Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam. Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia.



Składniki:  4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g
cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt.
szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt.
natka pietruszki: 1pęczek
pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g
malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt.
cynamon w proszku: 0,5łyżeczki
chleb: 4kromki
ser sałatkowy typu
greckiego: 60g
oliwki greckie czarne: 80g
stołowe brandy: 3łyżki
jajko, osobno żółtko i
białko: 1szt.
mleko: 0,25szklanki
oliwa z oliwek: 3łyżki
woda: 0,5szklanki
sól: do smaku
pieprz: do smaku

Przygotowanie:

Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w miseczce. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy ½ zawartości miksera/miseczki, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati. Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.

Pulpeciki: Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki (u mnie zielone) pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, ½ łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...