Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2012

Zupa z dyni

Smak tej zupy chodził już za mną od jakiegoś dłuższego czasu. Nareszcie dziś się udało!!! Barwy pomarańczowe i żółte dominowały u mnie w kuchni tak chyba w kontraście do tej szarugi za oknem  J  Składniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 100g śmietankowego sera topionego szklanka jogurtu naturalnego 1 cebula kurkuma, kolendra, chili sól, pieprz Przygotowanie: Dynię obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić w centymetrową kostkę.  Cebulę pokroić również w kostkę. Wlać odrobinę oliwy/oleju na patelnię/garnek i wrzucić tam cebulę. Po chwili to samo zrobić z dynią. Przykryć i dusić do miękkości (około 15 minut). Następnie, gdy nieco ostygnie zalać ¼ bulionu, zmiksować. Dodać resztę bulionu - najlepiej po trochu tak, aby uzyskać lubianą gęstość zupy krem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Nałożyć do miseczek/talerzy, ozdobić fantazyjnie jogurtowym kleksem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i/lub kolendrą.

Ciastka śliwkowe

Gdy weszłam do kuchni, zobaczyłam tam kilka jabłek i kilka śliwek. Hmmm….  Co by tu z nich zrobić....? Może coś na deser.... ?  Chwila namysłu......chwila przygotowań i pyszne ciastka gotowe  J Składniki: 6-8 śliwek 2-3 jabłka cukier cynamon opakowanie mrożonego ciasta francuskiego ( u mnie 450g) Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki, aby rozmarzło. Jabłka obrać pokroić w ćwiartki, następnie wrzucić je do garnka. Posypać je cukrem i gotować (można podlać odrobina wody). Śliwki wydrelować, pokroić w kostkę. Dodać do jabłek, wymieszać. Dodać cynamon. Gotować wszystko przez chwilę ( tak, aby jabłka się rozpadły, śliwki niekoniecznie). Rozmarznięte ciasto pokroić na kwadraty (5 cm), przełożyć je na blachę wyścieloną pergaminem. Pośrodku każdego kwadratu położyć trochę jabłkowo-śliwkowego nadzienia. Piec 15 minut w temperaturze 200º C. Pyszny deser gotowy  J Po wyjęciu ich z piekarnika można posypać cukrem.

Ziemniaki zapiekane i faszerowane

Nastała jesień... w  tym roku wyjątkowo piękna, słoneczna i kolorowa.  Nastał też czas na ziemniaki- tym razem faszerowane.  Ziemniaki, pieczarki, kiełbasa i papryka (ilość w zależności od liczby gości), to przykryte żółtym serem i zapieczone -  smaczny  pomysł na tzw. domówkę lub rodzinną kolację. Składniki: 10 średnich/dużych ziemniaków 10 pieczarek 1 papryka czerwona kawałek kiełbasy (np.: wiejskiej) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego suszona pietruszka suszone oregano sól, pieprz starty żółty ser oliwa/olej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować przez 10-15 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki. Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Wszystko przesmażyć przez chwilę (można podlać odrobiną wody). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać sól, pieprz, pietruszkę i oregano. Przestudzone ziemniaki przekroić każdy na pół, wydrążyć środki. Ziemniaczane „łódeczki” napełnić farszem, u