sobota, 27 października 2012

Zupa z dyni



Smak tej zupy chodził już za mną od jakiegoś dłuższego czasu.
Nareszcie dziś się udało!!! Barwy pomarańczowe i żółte dominowały u mnie w kuchni tak chyba w kontraście do tej szarugi za oknem 


Składniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego
100g śmietankowego sera topionego
szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
kurkuma, kolendra, chili
sól, pieprz


Przygotowanie: Dynię obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić w centymetrową kostkę.  Cebulę pokroić również w kostkę. Wlać odrobinę oliwy/oleju na patelnię/garnek i wrzucić tam cebulę. Po chwili to samo zrobić z dynią. Przykryć i dusić do miękkości (około 15 minut). Następnie, gdy nieco ostygnie zalać ¼ bulionu, zmiksować. Dodać resztę bulionu - najlepiej po trochu tak, aby uzyskać lubianą gęstość zupy krem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Nałożyć do miseczek/talerzy, ozdobić fantazyjnie jogurtowym kleksem, posypać świeżo zmielonym pieprzem i/lub kolendrą.


poniedziałek, 15 października 2012

Ciastka śliwkowe



Gdy weszłam do kuchni, zobaczyłam tam kilka jabłek i kilka śliwek. Hmmm…. Co by tu z nich zrobić....? Może coś na deser.... ? 
Chwila namysłu......chwila przygotowań i pyszne ciastka gotowe J


Składniki:

6-8 śliwek
2-3 jabłka
cukier
cynamon
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego ( u mnie 450g)

Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki, aby rozmarzło. Jabłka obrać pokroić w ćwiartki, następnie wrzucić je do garnka. Posypać je cukrem i gotować (można podlać odrobina wody). Śliwki wydrelować, pokroić w kostkę. Dodać do jabłek, wymieszać. Dodać cynamon. Gotować wszystko przez chwilę ( tak, aby jabłka się rozpadły, śliwki niekoniecznie). Rozmarznięte ciasto pokroić na kwadraty (5 cm), przełożyć je na blachę wyścieloną pergaminem. Pośrodku każdego kwadratu położyć trochę jabłkowo-śliwkowego nadzienia. Piec 15 minut w temperaturze 200º C. Pyszny deser gotowy J
Po wyjęciu ich z piekarnika można posypać cukrem.


niedziela, 14 października 2012

Ziemniaki zapiekane i faszerowane




Nastała jesień... w  tym roku wyjątkowo piękna, słoneczna i kolorowa. 
Nastał też czas na ziemniaki- tym razem faszerowane. Ziemniaki, pieczarki, kiełbasa i papryka (ilość w zależności od liczby gości), to przykryte żółtym serem i zapieczone - smaczny pomysł na tzw. domówkę lub rodzinną kolację.


Składniki:
10 średnich/dużych ziemniaków
10 pieczarek
1 papryka czerwona
kawałek kiełbasy (np.: wiejskiej)
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
suszona pietruszka
suszone oregano
sól, pieprz
starty żółty ser
oliwa/olej

Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować przez 10-15 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki. Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Wszystko przesmażyć przez chwilę (można podlać odrobiną wody). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać sól, pieprz, pietruszkę i oregano. Przestudzone ziemniaki przekroić każdy na pół, wydrążyć środki. Ziemniaczane „łódeczki” napełnić farszem, ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie folia aluminiowa), posypać żółtym serem. Wodę nalać do kubka, tak do 1/4 wysokości, dolać trochę oliwy lub oleju. Łyżką oblać każdą z gotowych łódeczek. Zapiekać w piekarniku w 180ºC przez ok. 20 minut. Smacznego:)


Sprawdzone menu na imprezy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...