piątek, 30 listopada 2012

Pierś w pomarańczach




Kiedy dni coraz krótsze (niestety) dobrze, jak kuchni jest kolorowo, pachnąco i smacznieJ Tak właśnie jest, gdy przyrządzamy kurczaka z pomarańczami.  

Na przepis ten natknęłam się na:


Składniki:

  • 2 piersi kurczaka, 
  • 3 pomarańcze 
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek  
  • masło

Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wlać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki (zostawiłam na całą noc) Pozostałe dwie pomarańcze obrać, oddzielić miąższ od błonek. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Miąższ z pomarańczy razem z sokiem dodać na patelnię. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach tymianku. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie można dolać śmietany (śmietanę dodajemy stopniowo, żeby sos nie był za rzadki). Po dodaniu śmietany dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia (trzeba tylko pilnować żeby sos za bardzo nie zgęstniał). Podawać z ryżem białym lub brązowym. Smacznego!!!


sobota, 10 listopada 2012

Sałatka z buraczków



Gdy zobaczyłam ten przepis w Kulinarnym Atlasie Świata (dodatek do GW), nie wierzyłam, iż ta szwedzka sałatka może być tak pyszna. Uwielbiam takie łatwe, szybkie i tak smaczne połączenia J
Ugotowany buraczek czerwony (może być słoik konserwowych buraczków), ogórek konserwowy i jabłko - ich ilości oczywiście zależą dla ilu osób tą sałatkę przygotowujemy.


Składniki: 2 osoby

  • 1 ugotowany większy burak
  • ½ ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 150 g śmietany 12%
  • 3-4 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Buraka, ogórki pokrój kostkę. Jabłko przekrój na ćwiartki, następnie pokrój również w kostkę. Do śmietany dodaj chrzan, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj składniki sosu. Polej nim sałatkę i ponownie wymieszaj. 
Smaklig måltid J


Szwedzkie ziemniaki



To danie króluje w Szwecji podczas tamtejszej Nocy Świętojańskiej, kiedy to Szwedzi tłumnie wychodzą z domów i urządzają pikniki. Bawią się i smakują przez całą tą wyjątkową noc.


Składniki:
10-12 szt ziemniaków (równej wielkości)
5 dag masła
2 łyżki bułki tartej
3-4 łyżki świeżo startego twardego ser żółtego
sól gruboziarnista

Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 220ºC. Obierz ziemniaki, następnie ponacinaj je nożem w kilkumilimetrowych odstępach. Najłatwiej ułożyć ziemniaki koło deski i kroić nożem tylko do jej wysokości. Ziemniaki ułóż jeden obok w płaskim żaroodpornym naczyniu. Stop masło i posmaruj nim ziemniaki. Zostaw trochę masła na później. Posyp ziemniaki solą. Piecz (bez przykrycia) przez 30 minut. Posyp bułką tarta, skrop resztą masła, piecz jeszcze przez 10 minut. Na koniec posyp startym żółtym serem. Pozostaw je w piekarniku przez 5 minut. Smaklig måltid J


piątek, 2 listopada 2012

Ciasto marchewkowe


To może wydawać się zabawne, że do ciasta dodaje się marchew i w dodatku smakuje ono tak znakomicie. Za sprawą cynamonu i goździków przypomina nieco piernik. Ponadto ta cudowna polewa z nutką pomarańczy w doskonały sposób dopełnia smaku.
Polecam kawał ciasta i kubek herbaty lub kawy i …………… uśmiech od razu pojawia się na twarzyJ

  
Inspiracją do zrobienia tego pysznego ciasta, był przepis

A wszystkich słodkich bezglutenowców zapraszam tu klik ta wersja jest również dla tych, co nie mogą jeść jajek ani mleka.

Składniki(na blachę 45 x 26cm):
ciasto:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 i ¼ szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 500 g marchwi, obrano utartej
  • 100 g rodzynek  (jeśli lubimy)
  • 75 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowa,
  • goździki, ziele angielski
  • szczypta soli

  • polewa: 
  • 250g serka naturalnego
  • 50 g miękkiego masła
  • kawałek laski wanilii
  • skórka grubo starta z 2 pomarańczy
  • 100-150g cukru pudru


Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i przyprawy (goździki i ziele angielskie posiekać na desce lub rozbić w moździerzu) i wymieszać. Następnie mąkę wsypać do masy cukrowo-jajecznej. Wszystko wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 160ºC przez około 40 minut.

Polewa: Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę. Wszystkie jej składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło miksować i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej serek na przemian z cukrem pudrem. Dodać wanilię i startą (na grubych oczkach) skórkę pomarańczową (zostawić trochę do dekoracji), wymieszać. Następnie wylać ją na wystudzone ciasto, posypać resztą skórki pomarańczowej. Całość trzymać w lodówce.




Potrawy rozgrzewające
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...