poniedziałek, 24 grudnia 2012

Keks wyśmienity



Wypatrzona Pierwsza Gwiazdka, wypowiedziane do niej..... (oby się spełniłoJ), opłatek, choinka, kolędy….. wiele tego przed nami J.
Wiele pyszności na świątecznych stołach a wśród nich keks pełen ulubionych bakalii, a gdy go się przygotowuje to w domu niesamowicie pachnie J Wesołych Świąt


Składniki: porcja na jedną keksówkę

5 jajek
25 dag cukru
20 dag maki
1 szklanka ulubionych bakalii

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel cytryny


Przygotowanie: Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij pianę z białek, wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem. Stopniowo mieszając dodawaj oprószone mąką bakalie (u mnie tym razem orzechy, żurawina, suszone morele, rodzynki i kandyzowana skorka z cytryny i pomarańczy). Potem dodawaj łyżka po łyżce mąkę i na koniec delikatnie ubitą pianę. Piecz w temperaturze 160ºC przez ok. 40 minut. Można posypać cukrem pudrem, kakao lub udekorować lukrem
Lukier: ubić lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawać cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji
To jedno żółtko co zostanie z tego jaka można dodać wcześniej do keksuJ  Wesołego SmacznegoJ






sobota, 15 grudnia 2012

Szwedzkie marynowane śledzie



Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie. Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu również posmakują J


Składniki:

  • 1 kg solonych śledziowych filetów
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 por
  • pęczek koperku

Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania.

P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)


czwartek, 6 grudnia 2012

Ciastka Mikołajkowe





Moja propozycja na Mikołajkowy Słodki Prezent. W oryginale (przepis Marthy Stewart) ciasteczka te (kawowo-kakaowe) przygotowane są z dodatkiem pieprzu, mnie jednak o wiele bardziej spodobał się pomysł wzbogacenia ich o pomarańczową nutę , a przepis ten znalazłam na http://www.beawkuchni.com/2010/12/ciasteczka-kawowo-pomaranczowe.html
Tak w smacznym skrócie, to ciasto zwijamy w rulon, do lodówki, następnie kroimy ciasteczka albo wykrawamy ulubione kształty. Potem pieczemy i chowamy do puszki. Możemy kilka przewiązać wstążeczką i prezent od św. Mikołaja gotowyJ


Składniki:
na ok. 45 ciasteczek

  • 210 g mąki
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 łyżki kawy zmielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 170 g miękkiego masła
  • 160 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki)
  • 1 jajko
  • kawałek laski wanilii
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • + cukier do obtoczenia

Przygotowanie: Mąkę, kakao, sól, kawę i cynamon wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem do białości (przez ok. 3 minuty). Dodać jajko, laskę wanilii i skórkę z pomarańczy, a następnie dalej mieszając (na mniejszych obrotach) partiami dodawać mąkę. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia (jest ono bardzo miękkie) i uformować rulonik o średnicy ok. 5 cm. Zawinąć go w papier (lub folię) i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wyciągnąć z lodówki, ściągnąć papier i pozostawić na blacie na ok. 5 minut (jeśli ciasto spędziło w lodówce całą noc i jest mocno twarde – kilka minut dłużej). Piekarnik rozgrzać do 180°. Ciasto obtoczyć w cukrze i pokroić na plastry o grubości 5-6 mm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 9-10 minut (ciastka nadal mają być lekko miękkie, gdy wyciągamy je z piekarnika). Wystudzić. Przechowywać w puszce. Czasami podkradać
J

Zamiast formować ciasto w rulon, możemy je nieco rozpłaszczyć i po schłodzeniu rozwałkować na grubość ok. 5-6 mm, a następnie wykrawać ciasteczka foremkami o dowolnym kształcie (ważne jest jednak, by ciasto dobrze uprzednio schłodzić). W obydwu wersjach ciastka ładnie się prezentują i z powodzeniem nadają się również jako mikołajkowy lub świąteczny podarek.







 Kawa... i co dalej? Ciastka na jeden kęs - NAGRODA Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...