piątek, 22 lutego 2013

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami




To danie jest przede wszystkim smaczne, ponadto szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zwłaszcza wtedy, gdy większość składników obecna jest w lodówce. Wystarczyło dokupić tylko natkę pietruszki oraz czosnek:)


Składniki: 2-3 porcje

250g ulubionego makaronu
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
10-12 szt pieczarek
1 puszka pomidorów pelati
1 puszka tuńczyka w kawałkach
sól, pieprz
natka pietruszki,
ew. świeża kolendra
olej

Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz i drobno siekamy. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pieczarki drobno pokrój i wrzuć na patelnię. Chwilę podduś wszystko pod przykrywką, tak by pieczarki były miękkie (w razie potrzeby podlej odrobina wody). Nastaw wodę na makaron i ugotuj go. Następnie na patelnię dodaj pomidory. Podduś wszystko pod przykrywką ok.10 minut. 
Teraz dodaj tuńczyka, wymieszaj, dodaj posiekana pietruszkę i kolendrę. Dopraw do smaku:)


czwartek, 14 lutego 2013

Mufinki z czekoladową duszą





Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce......
Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko….


Składniki: na 12 szt.

1 szklanka mąki
12 dag masła
15 dag drobnego cukru (ale nie pudru)
3 jaja
¾ szklanki mleka
1/3 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dusza:
1 budyń czekoladowy
400 ml mleka
12 kostek czekolady deserowej

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie napełnij po łyżeczce budyniu na środek, na budyń przykryj kostką czekolady lekko ugniatając. Teraz dopełnij foremki pozostałym ciastem. Piecz przez 20-25 minut. Romantycznie udekoruj. Smacznego WalentegoJ
P.S. Najlepiej smakują jeszcze ciepłeJ


Walentynki 2013 - czym to się je?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...