Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2013

Irlandzkie bułeczki

Nie ma jak domowa bułeczka na śniadanie, pikniku czy w podróży. Bardzo smaczna poropozycja na Majówkę. Warto zrobić podwójną porcję, bo migiem znikają.  Na pewno będę robić je częściej J Składniki: na 8 sztuk 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 gałązki rozmarynu lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej: bazylii, oregano i tymianku lub  innych ulubionych ziół Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce, za pomocą widelca wymieszaj mąkę, sodę, cukier i sól. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, ale trochę grudkowate. Gdyby ciasto wyszło za suche dodaj jeszcze trochę maślanki (mąka ma różną wilgotność). Dodaj posiekany rozmaryn lub suszone zioła. Wymieszaj. Gotowe ciasto dziel na części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko, na krzyż ostrym nożem. Piecz przez około

Makaron z pesto pietruszkowym

Pesto czyli Pesto alla genovese  – zielony sos pochodzący prawdopodobnie z liguryjskiej Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Dobrze smakuje z chlebem, makaronem, czy sałatą. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku- na pewno taki zrobię i pochwalę się J . A poniżej taka polska wersja czyli pesto pietruszkowe jako dodatek do makaronu J Składniki: na 2-3 osoby 250 g ulubionego makaronu około 1,5 szklanki liści pietruszki 1-2 ząbki czosnku 100g   ziaren słonecznika olej ze słonecznika/ oliwa sól, pieprz 2 łyżki startego twardego sera sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Ziarna słonecznika upraż- aby uprażyć słonecznik należy obłuskane ziarna (najlepiej kupić gotowe) wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażenie trwa kilka minut, w tym czasie mie

Sałatka grecko-wiosenna

Coraz piękniej nam się robi na zewnątrz. Z dnia na dzień coraz bardziej robi się zielono. Niektóre drzewa i krzewy zaczynają kwitnąć. Nareszcie J Hura!!!!! A na talerzu też już trochę wiosny smacznej i radosnej J Składniki: 270g sera typu feta 2 ogórki szklarniowe peczek rzodkiewek pęczek koperku i lub/szczypiorku pieprz, oliwa Przygotowanie: Ser pokrój w kostkę. Rzodkiewkę i ogórki w półtalarki. Przypraw pieprzem. Wlej oliwę i wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki na około 1 godzinę. Następnie posyp posiekanym koperkiem i/lub szczypiorkiem. Możesz jeść jako sałatkę lub nałożyć jako pastę na kanapkę. Smacznego J

Lubelskie Spotkanie Blogerów

W ostatnią sobotę w Centrum Targowo-Wystawiennicze Targów Lublin odbyło się I Spotkanie lubelskiej blogosfery, w którym miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. (Niestety mój aparat domówił posłuszeństwa, więc zdjęć brak). Przyszło nas ponad 60 osób, piszących różne rodzaje (v)blogów: modowe, lifestylowe, książkowe, kosmetyczne, artystyczne, rodzicielskie, fotograficzne i oczywiście kulinarne:) Extra było się spotkać, poznać i zobaczyć, że tyle nas jest. Obyśmy spotykali się częściej w coraz większym gronie:) Do zobaczenia:)

Wiosenna przekąska

Wiosna! Wiosna! Wiosna! Ciepła i radosna J tak było do wczoraj. Trzeba ją koniecznie kolorowo i smacznie przywołać. Najlepiej wiosennym i wytrawnym podwieczorkiem J  Ach te serowe kulki, jakie one pyszne J szczególnie zjedzone na balkonie, tarasie lub ogrodzie J Składniki: 250 g sera białego półtłustego 270 g fety pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku ew. 2/3 suszone pomidory oliwa pieprz Przygotowanie: Biały ser rozgnieć widelcem. Dodaj stopniowo ser feta i też rozgnieć go widelcem, razem wszystko wymieszaj. Rzodkiewkę i pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do serów i wymieszaj. Popieprz i dodaj odrobinę oliwy, jeśli jest taka potrzeba. Z masy zrób ładne kuleczki i wstaw na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posyp posiekanym szczypiorkiem. Ciesz się słońcem i smakiem J

Schab suszony w……

Gdy zobaczyłam ten przepis na http://ugotujmyto.pl/schab-suszony/  nie powiem miałam pewne obawy, co do smaku i zapachu. I jeszcze czworonożny pupil biegający po domu. Na całe szczęście obawy okazały się całkiem przesadzone i bezpieczne miejsce się też znalazło Mięso wyszło pyszne!!!  Myślę, że na stałe zagości u mnie jako przysmak na różne nie tylko świąteczne okazje Schab suszony w.... Składniki: Ok.1 kg schabu 35 g soli 1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru 6 ziaren ziela angielskiego 5 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę 3 liście laurowe 5 ziaren owoców jałowca Przygotowanie: Schab umyj i osusz. Owoce jałowca i ziele angielskie rozkrusz w moździerzu lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem. Następnie w miseczce wymieszaj rozkruszone owoce, dodaj sól, pieprz, majeranek, cukier i czosnek oraz rozkruszone liście laurowe. Mieszanką posmaruj schab i włóż do naczynia ż

Babka café au lait

Babka café au lait połączenie kakao i kawy w piaskowym cieście. Oprócz smaku, dodatkowo te kolory:) Pięknie.  U mnie francuski tytuł gdyż, język ten uwielbiam J Przygotowałam ją na świąteczny stół.  Wyglądała i smakowała wyśmienicie J   Składniki : 200g masła 150 g cukru 250 g mąki 50 ml mleka 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki kakao szczypta soli kawałek laski wanilii Lukier: 1 białko 150 g cukru pudru 1 -2 łyżeczki kakao kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 st C, formę na babkę natłuść i obsyp mąką. Masło (najlepiej miękkie) utrzyj z cukrem , dodaj stopniowo po  jednym jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem i solą i mleko. Wszystko wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kawę, do drugiej kakao a do trzeciej wyskrobane ziarnka wanilii. Ciasto przełóż do formy. Najpierw część  z kawą, potem z kakao a na w