poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Irlandzkie bułeczki


Nie ma jak domowa bułeczka na śniadanie, pikniku czy w podróży. Bardzo smaczna poropozycja na Majówkę. Warto zrobić podwójną porcję, bo migiem znikają.  Na pewno będę robić je częściejJ



Składniki: na 8 sztuk


  • 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gałązki rozmarynu lub
  • po 1 płaskiej łyżeczce suszonej:
  • bazylii, oregano i tymianku lub  innych ulubionych ziół

Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce, za pomocą widelca wymieszaj mąkę, sodę, cukier i sól. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, ale trochę grudkowate. Gdyby ciasto wyszło za suche dodaj jeszcze trochę maślanki (mąka ma różną wilgotność). Dodaj posiekany rozmaryn lub suszone zioła. Wymieszaj. Gotowe ciasto dziel na części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko, na krzyż ostrym nożem. Piecz przez około 15 minut aż staną się złociste. Dla pewności możesz sprawdzić patyczkiem czy są dobrze upieczone. Po wyjęciu odczekaj chwilę. Przekrój i posmaruj masłem oraz/lub ulubioną pastą. Smacznego J


piątek, 26 kwietnia 2013

Makaron z pesto pietruszkowym


Pesto czyli Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący prawdopodobnie z liguryjskiej Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Dobrze smakuje z chlebem, makaronem, czy sałatą. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku- na pewno taki zrobię i pochwalę sięJ.
A poniżej taka polska wersja czyli pesto pietruszkowe jako dodatek do makaronuJ

Składniki: na 2-3 osoby

  • 250 g ulubionego makaronu
  • około 1,5 szklanki liści pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100g  ziaren słonecznika
  • olej ze słonecznika/ oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego twardego sera
  • sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie: Ziarna słonecznika upraż- aby uprażyć słonecznik należy obłuskane ziarna (najlepiej kupić gotowe) wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażenie trwa kilka minut, w tym czasie mieszaj nasiona aby się nie zwęgliły. Gdy zaczną się rumienić i intensywnie pachnieć zdejmij patelnię z ognia. Uprażone nasiona są już gotowe. Teraz odstaw je do ostudzenia. Nastaw makaron do gotowania. Do misy robota przełóż pietruszkę, dodaj czosnek, ziarna słonecznika, sól, pieprz i zmiksuj (nie za mocno).Do ziół dodaj olej i ser, tak by powstał gęsty sos o konsystencji najbardziej Nam odpowiadającej. Wymieszaj. Dodaj stopniowo sok z cytryny kosztując po trochę. Jedz z makaronem i/lub jak zostanie z pieczywem. Smacznego J


czwartek, 25 kwietnia 2013

Sałatka grecko-wiosenna



Coraz piękniej nam się robi na zewnątrz. Z dnia na dzień coraz bardziej robi się zielono. Niektóre drzewa i krzewy zaczynają kwitnąć. NareszcieJ Hura!!!!! A na talerzu też już trochę wiosny smacznej i radosnejJ

Składniki:

  • 270g sera typu feta
  • 2 ogórki szklarniowe
  • peczek rzodkiewek
  • pęczek koperku i lub/szczypiorku
  • pieprz,
  • oliwa

Przygotowanie: Ser pokrój w kostkę. Rzodkiewkę i ogórki w półtalarki. Przypraw pieprzem. Wlej oliwę i wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki na około 1 godzinę. Następnie posyp posiekanym koperkiem i/lub szczypiorkiem. Możesz jeść jako sałatkę lub nałożyć jako pastę na kanapkę. SmacznegoJ


wtorek, 23 kwietnia 2013

Lubelskie Spotkanie Blogerów


W ostatnią sobotę w Centrum Targowo-Wystawiennicze Targów Lublin odbyło się I Spotkanie lubelskiej blogosfery, w którym miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. (Niestety mój aparat domówił posłuszeństwa, więc zdjęć brak). Przyszło nas ponad 60 osób, piszących różne rodzaje (v)blogów: modowe, lifestylowe, książkowe, kosmetyczne, artystyczne, rodzicielskie, fotograficzne i oczywiście kulinarne:) Extra było się spotkać, poznać i zobaczyć, że tyle nas jest. Obyśmy spotykali się częściej w coraz większym gronie:) Do zobaczenia:)

sobota, 20 kwietnia 2013

Wiosenna przekąska



Wiosna! Wiosna! Wiosna! Ciepła i radosnaJ tak było do wczoraj. Trzeba ją koniecznie kolorowo i smacznie przywołać. Najlepiej wiosennym i wytrawnym podwieczorkiemAch te serowe kulki, jakie one pyszneJ szczególnie zjedzone na balkonie, tarasie lub ogrodzieJ


Składniki:


  • 250 g sera białego półtłustego
  • 270 g fety
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • ew. 2/3 suszone pomidory
  • oliwa
  • pieprz

Przygotowanie: Biały ser rozgnieć widelcem. Dodaj stopniowo ser feta i też rozgnieć go widelcem, razem wszystko wymieszaj. Rzodkiewkę i pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do serów i wymieszaj. Popieprz i dodaj odrobinę oliwy, jeśli jest taka potrzeba. Z masy zrób ładne kuleczki i wstaw na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posyp posiekanym szczypiorkiem. Ciesz się słońcem i smakiemJ


niedziela, 7 kwietnia 2013

Schab suszony w……



Gdy zobaczyłam ten przepis na http://ugotujmyto.pl/schab-suszony/ nie powiem miałam pewne obawy, co do smaku i zapachu. I jeszcze czworonożny pupil biegający po domu. Na całe szczęście obawy okazały się całkiem przesadzone i bezpieczne miejsce się też znalazło Mięso wyszło pyszne!!! 

Myślę, że na stałe zagości u mnie jako przysmak na różne nie tylko świąteczne okazje

Składniki:

Ok.1 kg schabu
35 g soli
1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
2 łyżki majeranku
1 łyżka cukru
6 ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę
3 liście laurowe
5 ziaren owoców jałowca

Przygotowanie: Schab umyj i osusz. Owoce jałowca i ziele angielskie rozkrusz w moździerzu lub zawinięte w ściereczkę tłuczkiem. Następnie w miseczce wymieszaj rozkruszone owoce, dodaj sól, pieprz, majeranek, cukier i czosnek oraz rozkruszone liście laurowe. Mieszanką posmaruj schab i włóż do naczynia żaroodpornego, które przykryj. Wstaw do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewaj zbierające się na dnie naczynia soki. Po pięciu dniach schab przełóż do – nie używanej/ lub czystej   – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiąż na obu końcach. Powieś w ciepłym i suchym miejscu np. przy kaloryferze. Zostaw na 7 dni. Po siedmiu dniach wyjmij schab z podkolanówki i zostaw w lodówce na 3 dni, ale to nie jest konieczne…;) Pokrój na cienkie plasterki i zachwycaj się smakiem.


wtorek, 2 kwietnia 2013

Babka café au lait




Babka café au lait połączenie kakao i kawy w piaskowym cieście. Oprócz smaku, dodatkowo te kolory:) Pięknie. U mnie francuski tytuł gdyż, język ten uwielbiamJ Przygotowałam ją na świąteczny stół.  Wyglądała i smakowała wyśmienicieJ 


Składniki:

  • 200g masła
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • kawałek laski wanilii
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 1 -2 łyżeczki kakao
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 st C, formę na babkę natłuść i obsyp mąką. Masło (najlepiej miękkie) utrzyj z cukrem , dodaj stopniowo po  jednym jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem i solą i mleko. Wszystko wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kawę, do drugiej kakao a do trzeciej wyskrobane ziarnka wanilii. Ciasto przełóż do formy. Najpierw część  z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Piecz w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Gdy ciasto ostygnie przygotuj lukier: Do miski wbij białko i ubij je. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, sok z cytryny i kakao tak, aby lukier był gładki i miał konsystencję łatwą do rozsmarowania. Lukrem polej wierzch ciasta. SmacznegoJ



 Kolorowe śniadanie wielkanocne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...