poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sałatka czerwono……



Truskawki!!!  Truskawki!!! Truskawki!!! i Arbuz !!! Arbuz !!! Arbuz !!!  i Banan!! Same pyszności z listkami mięty i sokiem z cytryny. To połączenie smakuje wybornie od razu po wykonaniu (i w trakcie) jak i po schłodzeniuJ 
Słodkie i orzeźwiające –nic latem więcej nam nie trzebaJ

Składniki:

·        Kawałek arbuza

·        Kilka truskawek

·        Banan

·        Parę listków mięty

·        Sok z cytryny

·        Ew. cukier/miód

Przygotowanie: Arbuza oczyść z pestek pokrój w kawałki. Umyte truskawki przekrój na połówki lub ćwiartki. Banana obierz i pokrój w talarki. Wszystko razem wymieszaj, dodaj kilka listków posiekanej mięty i wciśnij sok z cytryny do smaku. W razie potrzeby posyp cukrem i ponownie wymieszaj. Jedz i ciesz się smakiemJ
P.S: Tym razem użyłam truskawek, które na noc posypałam brązowym cukrem i przechowywałam w lodówce, więc nie dodawałam cukruJ





Desery z truskawkami

piątek, 7 czerwca 2013

Pyszny pieczony indyk



Przepis na pieczonego indyka, a dokładnie jego pierś, chciałam opublikować już od dawna, jednak za każdym razem znikał on zbyt szybko by zrobić  mu zdjęcia. Tym razem się udałoJ HuraJ  
Pyszny pieczony indyk świetnie na ciepło jak i po wystudzeniu:) 
Cudowne smaki sprawiają, iż zjadany jest od razu J


Składniki:
  • ok. 1 kg indyczej piersi
  • sól, pieprz czarny
  • kurkuma, oliwa
  • ew. majeranek


Przygotowanie: Filet umyj. Natrzyj solą i pieprzem , odstaw do lodówki lub inne chłodne miejsce n a parę godzin (może być noc). Następnie wyjmij indyka z lodówki, nastaw piekarnik na 170°C. Teraz natrzyj indyka kurkumą i majerankiem. Przełóż go do żaroodpornego naczynia, polej oliwą z obu stron. Teraz przykryj folia aluminiowa. Piecz przez ok. 40 min. Następnie zdejmij folię i zapiekaj bez niej jeszcze przez 10 minut. SmacznegoJ


sobota, 1 czerwca 2013

Rabanadas

czyli cynamonowe cudeńka


Rabanadas to cynamonowe grzanki, które serwowane są w Portugalii przede wszystkim jako bożonarodzeniowe śniadanie lub deser. Te małe pszenne kromeczki, otoczone w mleku następnie w cynamonie wymieszanym z cukrem, smacznie obudzą każde podniebienie. Rabanadas smaczna propozycja na Dzień Dziecka lub w każdym innym dniu lub porze gdy, pragniemy czegoś słodkiegoJ Smacznego Dnia Dziecka wszystkim  życzęJ



Składniki:


  • 1 bagietka
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • cynamon
  • cukier biały i/lub trzcinowy
  • oliwa/ masło klarowane

Przygotowanie. Bagietkę pokrój na kromki o grubości 1-2 cm. Jajko roztrzep w miseczce następnie wlej mleko i wymieszaj. Każdą kromkę maczaj w jajku mlekiem z obu stron i kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą/ masłem. Smaż chwilę z obu stron, aż grzanki się zarumienią. 
Cynamon wymieszaj z cukrem w proporcji 1:2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru (możesz wymieszać cukier biały z brązowym lub użyć tylko białego) Gdy grzaneczki są zarumienione zdejmij je z patelni, posyp obficie cynomowo-cukrową posypką z obu stron.
Rabanadas masz gotowe. Podawaj je na ciepło z kubkiem pysznej gorącej kawy lub kakao. Rabanadas świetnie smakują same lub z owocami np. bananami lub truskawkami pokrojonymi w plasterki.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...