wtorek, 24 września 2013

Śnieżnik Niemiecki


Pyszne ciasto śliwkowo-brzoskiwniowe w dodatku dwu kolorowe. Super !!! 
Śliwki, brzoskwinie kakao i wanilia, jesz i smakujesz. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Gdy je podałam kolejne kawałki szybko znikały. Późnym latem lub jesienią smakuje najlepiej, wiec nie wiem skąd taka zimowa nazwa. A ten jakże smaczny przepis znalazłam tu i na pewno będę go częściej piecJ. Wam też je smacznie polecamJ


Składniki: na tortownicę 29 cm
  • 250g masła/margaryny (temp. pokojowa)
  • 1 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 szklanki maki tortowej
  • kawałek laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 2 -3 duże brzoskwinie (wydrylować)
  • 4 -5 śliwki (wydrylować)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: Masło/margarynę utrzyj z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj jajka ciągle mieszając. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i ziarnka wanilii. Ciasto utrzyj na gładką masę. Następnie podziel je na dwie części. Białą część ciasta wylej na formę i wyrównaj powierzchnię. 
Do pozostałej części ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Na białym cieście (tym wylanym do tortownicy) ułóż połówki owoców środkiem do spodu. Na wierch wlej ciemne ciasto, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 ºC na 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy się upiekło. Jeśli nie przetrzymaj chwilę do 10 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Jedz i ciesz się smakiemJ




sobota, 21 września 2013

Kapuśniak

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z ulubionych moich zup. Smaczna, rozgrzewająca polska zupa. W takie zimne i deszczowe dni jak ostatnio w sam raz. Zwłaszcza, gdy to mój M znowu gotowałJ Ach jaki smaczny kapuśniak mu wyszedł. Lecę po drugi talerzJ

Składniki: na 4-6 osób

·        0,6 kg kiszonej, kwaśnej kapusty
·        50 dag żeberek wieprzowych
·        15 dag wędzonego boczku
·        15 dag kiełbasy
·        5 dag słoniny
·        1 i 1/2 duża cebula
·        2 marchewki
·        1 duży korzeń pietruszki
·        2-3 ziemniaki
·        2 liście laurowe
·        3 ziarna ziela angielskiego
·        10 ziaren pieprzu
·        3 suszone grzyby namoczone 2 godz. wcześniej
·        sól
·        świeżo zmielony czarny pieprz
·        1 łyżka mąki

Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół. Jedną cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna. Warzywa włóż do garnka, dodaj opłukane i pokrojone żeberka i boczek (u mnie był to gruby plaster). Zalej 2 i 1/4 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut - zupa powinna tylko lekko bulgotać.
Z wywaru wymyj warzywa i boczek, odlej szklankę wywaru do ostygnięcia. Przyda ci się on przy zasmażce. Dodaj odciśniętą kapustę (sok zostaw na później) i odciśnięte uprzedni namoczone grzyby. Zagotuj wszystko pod przykryciem, teraz zdejmij na chwile pokrywkę. Zupę ponownie przykryj, ale nie całkowicie i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W oddzielnym garnku ugotuj je. Odcedź je, kiedy są prawie miękkie. Podgotowane ziemniaki dodaj do zupy. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do kapuśniaku.
Zrób tzw. złotą zasmażkę: na suchej patelni upraż dużą łyżkę mąki na rumiany kolor. Zdejmij mąkę z patelni i przesyp do miseczki. Teraz włóż na patelnię pokrojona w kosteczkę słoninkę. Dodaj drobno pokrojoną połówkę cebuli i usmaż ją na złoty kolor. Dodaj uprzednio zrumienioną mąkę. Rozprowadź ją zimnym wywarem (tym ze szklanki), dolewając po trochu do zasmażki i rozprowadzając tak by nie było grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i ostrożnie mieszając połączyć z zupą. Gotuj jeszcze 3 minuty. Teraz dodaj odciśnięty sok z kapusty do smaku. Zagotuj zupę i dopraw ja solą i pieprzem do smaku. Wlej kapuśniak do miseczek/talerzy, weź chleb, jeśli lubisz. Jedz i smakuj J



poniedziałek, 16 września 2013

Tarta Porto z sardynek……



Tarta Porto to nietuzinkowe połączenie smaków. Sardynki z puszki, feta, cytryny i zielone oliwki. Wszystko to na kruchym maślanym cieście. Połączenie smaków genialne. PychaJ
Przepis ten pochodzi z książki ”Kocham gotować” Magdy Gessler. Wyszukałam, przygotowałam i posmakowałam, więc zapisuję, co by smakować częściej. (nie mogę doczekać się następnego razu :))

Składniki: na okrągłą formę 29cm

na ciasto:
·        300g mąki
·        250 g masła
·        łyżka wody

na farsz:
·        250g fety
·        500 ml jogurtu naturalnego gęstego
·        szklanka startego sera typu gruyère
·        2 pieczone zielone papryki pokrojone w paski
·        biały pieprz

·        250g sardynek w oleju
·        garść zielonych oliwek
·        1 cebula
·        1 cytryna
·        cukier

Przygotowanie: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) i łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż nią ciasto. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

Wymieszaj składniki na farsz i wylej je na podpieczony blat. Na wierzchu układaj sardynki, oliwki, grube krążki cebuli i cienkie plastry cytryny panierowanej w cukrze. Piecz w temperaturze 180 ºC aż zacznie pachnieć (jakieś 15 -20 minut). Teraz jedz i smakujJ


piątek, 13 września 2013

Racuszki z jabłkami



Racuszki, racuchy przepis stary jak świat. Jedne z drożdżami inne z zsiadłym mlekiem lub kefirem. Ze smacznymi dodatkami: jabłkami, wiśniami czy rabarbarem. Świetnie smakują, najlepiej wtedy, gdy są jeszcze ciepłe. 
Ach te przepyszne racuszki. Dziś wersja z jogurtem naturalnym, mąką pełnoziarnistą, jabłkami i cynamonem. Na wierzchu domowy dżem morelowy. Tylko jeść i cieszyć się ich smakiemJ


Składniki :

·        1 duży kubek jogurtu naturalnego gęstego
·        1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
·        1 jajko
·        2 jabłka
·        2 łyżeczki cukru brązowego
·        cynamon
·        sól
·        olej


Przygotowanie: Jajko wbij do dużej miski i rozbełtaj np. widelcem. Dodaj jogurt i stopniowo mąkę dwie łyżeczki cukru i szczyptę soli Ucieraj najlepiej mikserem aż uzyskasz (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Na tarce o dużych oczkach zetrzyj dwa jabłka (można ze skórką) i wymieszaj z ciastem. Dodaj cynamon i ponownie wymieszaj. 
Teraz rozgrzej olej na patelni. Kładź ciasto łyżką na rozgrzanym oleju i smaż racuszki z obu stron na złocisty kolor. Jedz i smakujJ Oczywiście możesz posypać je cukrem pudrem lub na wierch położyć ulubiony dżemJ



poniedziałek, 9 września 2013

Golonka raciborska


Golonka, golonkaJ Rarytas smakoszy tłustych dań. Golonka najlepsza w piwie i jeszcze z piwem w kuflu, najlepiej piwem przyniesionym z Europejskiego Festiwalu Smaku. Lubelska starówka przez cały miniony weekend pełna była różnych kulinarnych atrakcji: zaproszeni goście, znakomici kucharze, warsztaty, konkursy, stragany pełne rozmaitych przysmaków (szkoda tylko, że kulinarnym blogerkom nic fajnego nie zaproponowano L miejmy nadzieję, że w następnym roku będzie lepiej ;).
W każdym razie sobotnie wczesne popołudnie uważam za bardzo udane. Słoneczko świeciło i przygrzewało w sam raz, a my chodziliśmy sobie po lubelskiej starówce kosztując, co raz przepysznych smakołyków przede wszystkim kuchni: polskiej, bałkańskiej i gruzińskiej. Nawet śliczny kubeczek udało mi się wygrać w konkursie promującym polskie produkty posiadające znaki europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Prawidłowo odpowiedziałam na pytanie dot. pierekaczewnikaJ

Ta zapiekana golonka została przygotowana w oparciu o przepis

Składniki:

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->3 szt golonek
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->włoszczyzna
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->1 piwo
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->1 kostka rosołowa
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2 ząbki czosnku
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->sól, ziele angielski, pieprz czarny, liście laurowe
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->zioła prowansalskie, papryka słodka
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->olej


Przygotowanie: Golonki umyj, oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą ( tak by przykryła golonki)i dodaj włoszczyznę Pokrusz i dodaj kostkę rosołową. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez ok. 1,5 h pod przykryciem uważając by woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu wyciągnij golonki z wody, nieco ostudź. Następnie natrzyj papryką, ziołami prowansalskimi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oleju i zalej szklanka piwa. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika nie przykrywając golonek, gdy ich skórki zaczną się przyrumieniać, podlewaj je piwem i powstałym podczas pieczenia sosem. Czas pieczeni to około 30-40minut, lecz zależy do od wielkości golonek i jak chrupiącą skórkę chcesz uzyskać, gdy już będzie odpowiednia-  nałóż, jedz i smakujJ  

piątek, 6 września 2013

Szynka pieczona pikantnego smakosza


Ach te wakacje, ach te Węgry. Miło powspominać. Ale za to teraz w kuchni pełno papryki tej słodkiej, pikantnej: żółtej, czerwonej i pomarańczowej. Pięknie wyglądają jeszcze lepiej smakują. Jako dodatek do pieczonej szynki wieprzowej sprawdzają się świetnie. Ta pieczona szynka pysznie smakuje: delikatny środek a pikantne brzeżki.Smak nie do opisania:) Możesz też polać sosem jeśli chcesz naprawdę ostro zjeść J Po jej upieczeniu w domu usłyszałam: „ to najlepsze pieczone mięso jakie do tej pory jadłem”  więcej nic dodawać chyba nie muszęJ



Składniki:
·        1 kg szynki wieprzowej
·        Sól
·        pieprz czarny
·        papryka słodka
·        2-3 pikantne papryczki
·        2-3 ząbki czosnku
·        oliwa, olej


Przygotowanie:  Szynkę opłucz wodą i osusz.  Natrzyj solą, pieprzem i słodka papryką. Szynkę włóż do brytfanki/żaroodpornego naczynia Papryczki pokrój w kawałki (wcześniej wydrąż pestki, jeśli chcesz). Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Papryczki i czosnek wrzuć na wierzch szynki i polej oliwą/olejem (możesz użyć ich obu). Mięso z przyprawami przykryj folią aluminiową i wstaw na przynajmniej klika godzinę do lodówki (na noc też może być). Po tym czasie wystaw szynkę z lodówki, nagrzej piekarnik na 240°C, wstaw mięso do piekarnika i piecz w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie ustaw temperaturę na 170 °C i piecz szynkę przez godzinę. Folię aluminiową możesz zamienić na przykrywkę przed pieczeniem lub w trakcie, wtedy trzeba uważać by sos zbytnio nie odparował. SmacznegoJ Ciesz się smakiem bezpośrednio po upieczeniu jaki i nieco później np. na kanapceJ



środa, 4 września 2013

Melonowa sałatka


Gdy przyrządzałam tą sałatkę uczucia miałam mieszane. Melon z fetą i ogórkiem to takie nie codzienne połączenie. Niby smakowało ale nie do końcaJ Dopiero po dodaniu listków mięty zaczęła nabierać smaku, a głębię uzyskała po godzinie spędzonej w lodówce, gdy smaki melona, ogórka i  fety się przemieszały. Wtedy wyszło prawdziwe kulinarne cudoJ 



Składniki:
  • 1 melon
  • 1 ogórek gruntowy
  • 270g fety
  • garść listków mięty
  • pieprz czarny
  • oliwa
  • ocet balsamiczny


Przygotowanie: Melona obierz, wydrąż pestki i pokój w centymetrową kostkę. Ogórka również obierz i pokrój w półtalarki. Fetę pokrój w kostkę nieco mniejszą niż ta melonowa. Wszystko razem wymieszaj. Porwij listki mięty, pokrop octem balsamicznym. Wymieszaj i skosztuj. Dodaj oliwy i pieprzu, jeśli potrzeba. Koniecznie wstaw na przynajmniej godzinę do lodówkiJ. Następnie jedz i ciesz się smakiemJ


niedziela, 1 września 2013

Sernik Ż




Wczoraj to mój M królował w kuchni. Na obiad ugotował bogracz w nieco pikantniejszej wersji, gdyż dodał ostre papryczkiJ Bardzo pysznie to smakowałoJ a na deser zrobił sernik na zimno z musem malinowym korzystając z tego cudownego przepisu. Sernik wyszedł przesmaczny: maliny, serek waniliowy i ciastka czekoladowe-po prostu pychaJ. Tak to weekendowo mnie rozpieszczaJ


Składniki na spód:

·        250g ciastek HIT o smaku czekoladowym
·        80-100g masła


na masę serową:

·        0,8-1kg zmielonego sera białego
·        300g serka waniliowego
·        0,5 szklanki cukru pudru
·        16g cukru wanilinowego
·        2 pełne łyżki żelatyny
·        0,5 szklanki gorącej wody


na malinowy wierzch:

·        450g mrożonych malin
·        4 łyżki cukru pudru
·        2 galaretki malinowe

Przygotowanie: Ciasteczka pokrusz na bardzo małe kawałki(nie na pył) w blenderze lub przy użyciu wałka. Masło roztop i lekko ostudź. Następnie połącz je w misce z rozkruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 29 cm wyłóż folią aluminiową, wsyp masę z ciastek i mocno ubij spodem szklanki, tak by cały spód był równomiernie pokryty. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę włóż do lodówki.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do ostygnięcia. Biały ser przełóż do miski, dodaj serek waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie połącz blenderem/mikserem tak by uzyskać jednolicie gładka masę.

Na schłodzony spód ciasteczkowy wylej serową masę. Z powrotem tortownicę włóż do lodówki. Czas na malinowy wierzch: Galaretki rozpuścić w 0.5 litrze gorącej wody i odstaw do ostudzenia – (nie trzeba tego robić wcześniej, gdyż w połączeniu ze zmrożonymi malinami galaretka w mig stężeje!). Maliny wraz z cukrem przerzuć do miski i zmiksuj je na tzw. papkę. Przelej wystudzoną, płynną galaretkę i dobrze wymieszaj - w mgnieniu oka będzie chciała się siąść, dlatego należy ją cały czas mieszać. Delikatnie wyłóż mus malinowy na masę serową. Teraz włóż na kilka godzin do lodówki by sernik ładnie stężałJ Pyszny sernik na spodzie z herbatników czekoladowych z musem malinowym gotowyJ Naprawdę cieszy smakiemJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...