niedziela, 24 listopada 2013

Gruzińska sałatka ziemniaczana


Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny. Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli. 
To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką.
To już setny mój post na bloguJ Hura!!!


Składniki:  

·        5 -6 ziemniaków średniej wielkości
·        3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
·        1 duża czerwona cebula
·        2 duże ząbki czosnku
·        słodka papryka
·        pęczek koperku
·        oliwa extra virgin
·        1/2  cytryny
·        sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia) 
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Skrop je oliwą i posyp słodką papryką. Wstaw na min. godzinę do lodówki.

Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na patelni. Ziemniaki połącz z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz orzechami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, polej oliwą i sokiem z cytryny (soku dodaj według uznania). Całość wymieszaj. Jedz i smakujJ


poniedziałek, 11 listopada 2013

Sernik w narodowych barwach


W zamyśle miał być to sernik biało - czerwony, a wyszedł czerwono biały, gdyż masę sernikową, którą zakupiłam musiałam upiec. Smaczny pomysł na świętowanie dzisiejszego dnia. Truskawki i sernik to musi świetnie smakowaćJ Miła też alternatywa dla rogali marcińskich, gdy ktoś tak ja nie lubi maku.


Składniki: tortownica 26 cm

1 kg sernikowej
3 żółtka
½ kostki masła/margaryny
2 galaretki o smaku truskawkowym
1 litrowe pudełko mrożonych truskawek
2 łyżki miodu

Składniki: Masło/ margarynę rozpuść. Żółtka roztrzep w miseczce. Masę sernikowa przełóż do miski. W środku niej zrób dołek i wlej złotka a następnie rozpuszczony tłuszcz. Wszystko zmiksuj. Przelej do tortownicy (użyłam takiej ze szklanym dnem, więc nie musiałam natłuszczać, ani wykładać papierem do pieczenia). Piecz w ok. 30 minut w temperaturze 180º.

Truskawki zmiksuj ( wystaw je z godzinę wcześniej by nieco, lecz nie zupełnie rozmarzły). Pod koniec miksowania dodaj miód. Dwie galaretki rozpuść w 500 ml wody. I dodaj do nich zmiksowane truskawki wymieszaj. Odstaw, aby zgęstniała. Wylej na ostudzony sernik. Wstaw do lodówki by całkiem zastygła. Jedz i smakujJ



poniedziałek, 4 listopada 2013

Babeczki z jabłkami , z orzechami i…..

z duszkami


Dziś duszkowe babeczki z jabłkami i orzechami. Pyszne jesienne babeczki. Ciasto, jabłka i orzechy włoskie. MniamJ Bardzo łatwe w przygotowaniuJ Słodkie w sam raz, z wyczuwalną cynamonową nutką.


Składniki: 24 szt
·        400 g mąki
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        szczypta soli
·        2 łyżeczki mielonego cynamonu
·        szczypta gałki muszkatołowej
·        3 łyżki cukru pudru
·        200 g masła
·        3 łyżki miodu
·        2 jaka
·        170 ml mleka
·        3 jabłka (kwaskowe i twarde)
·        garść orzechów włoskich


Przygotowanie: Formę do muffinek posmaruj masłem lub wyłóż papierowymi papilotkami. W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj tak, aby masa była jednolita i gładka. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier puder. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Zrób w środku dołek, do którego wlej jednocześnie masy maślaną i jajeczną. Następnie dodaj kawałki jabłek i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate. Ciastem napełniaj foremki muffinkowe do 3/4 objętości, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz 20-25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostaw babeczki w foremce jeszcze na 10 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź. Udekoruj według uznaniaJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...