niedziela, 22 grudnia 2013

Piernik jabłkowy (bez jajek)




Piernik jabłkowy-jabłkowy piernik- jak sama nazwa wskazuje składa się z jabłek a raczej musu czy dżemu jabłkowego. Gdy ujrzałam ten przepis ma blogu u Jagienki od razu przypadł mi do gustu. Pierwszy raz też przyrządzałam ciasto bez jajek!!!! Super piernik, również, ale nie tylko dla tych, którzy z jakiś powodów jajek nie jedzą. Zgadzam się całkowicie z Jagienką, że to jedno z najlepszych ciasta, jakie jadłam ostatnio. Tak posmakowałam, że zapisuję u siebie, co by smakować częściej.


Składniki: na jedną keksówkę

  • 1,5 szklanki przecieru/dżemu jabłkowego
  • pól szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka rodzynek
  • pół szklanki orzechów  

Przygotowanie: W garnku podgrzej w przecier/dżem jabłkowy z rodzynkami. Wymieszaj go z olejem i cukrem, następnie odstaw do przestygnięcia.

Mąkę przesiej z sodą i przyprawami - dokładnie wymieszaj z ostudzonym przecierem jabłkowym. Dodaj posiekane orzechy- dokładnie wymieszaj. Powstała masa jest bardzo gęsta ale tak ma być - przełóż ją do formy - mała keksówka (u mnie 23x7cm) i piecz w 180 °C do suchego patyczka -  ok 50 minut.  Jedz, smakuj i świętujJ


niedziela, 15 grudnia 2013

Śledzie w zalewie miodowej


Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwaJ


Składniki:

  • 1-1,2 kg śledzi matiasów
  • 3 spore cebule
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
  • 1 łyżka miodu
  • ¾  szklanki oleju rzepakowego
  • ¾ l wody
  • 2/3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ziarnka gorczycy
  • mleko do namoczenia śledzi
  • ew. olej lniany


Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem.
Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, dolej olej i ostudź.
Pozostałą cebulę  pokrój w półplasterki i połóż na talerzyku. Wysyp trochę gorczycy na drugi talerzyk. Przygotuj da duże (litrowe) słoiki Śledzie pokrój w małe kawałki. Układaj warstwowo w słoikach: śledzie, cebule i gorczyca. Na koniec zalej zalewą. Słoiki zakręć i wstaw na noc do lodówki. Następnie jedz i smakujJ Świetnie smakują maczane w lnianym oleju

Rada: Czasem zostaje mi zalewy, wtedy przechowuję ja w zakręconym słoiku w lodówce na następny raz. 


czwartek, 12 grudnia 2013

Łatwy piernik




Jeśli nigdy nie robiliśmy piernika, to na pierwszy raz ten jest wyśmienity. Zawsze się udaje. Łatwy do zrobienia i tak wilgotny, że nie trzeba go niczym przekładać. Piernik po upieczeniu, wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe.



Składniki: tortownica 25 cm

·        500 g maki
·        200 g cukru
·        4 jajka
·        duża śmietana 12%
·        250 ml miodu
·        100 g masła
·        2 łyżeczki sody
·        2 łyżki kakao
·        3 łyżki powideł śliwkowych
·        2 łyżeczki przyprawy do piernika


Przygotowanie: Rozpuść masło z miodem. Ubij jajka z cukrem. Mąkę wymieszaj z soda, przyprawą do piernika i dodaj do masy jajecznej. Na koniec dodaj powidła, śmietanę miód i masło. Dobrze zmiksuj wszystkie składniki. Piernik przełóż do tortownicy i piecz mniej więcej przez godzinę w temperaturze 160 ºC. Na koniec posyp cukrem pudrem. Jedz i smakujJ


piątek, 6 grudnia 2013

Lubelski kociołek gotuje – kaszę jaglaną




Dziś druga odsłona wspólnej kulinarnej zabawy lubelskich blogerek. Poprzednio przyrządzałyśmy dania z dyni – zajrzyj tu. Dziś na  Mikołajki przyszedł czas na kaszę jaglaną. U mnie na słodko – owocami, bakaliami i przyprawami. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na pyszne śniadanie lub podwieczorek.
Zajrzyjcie też koniecznie do: Marty, Martyny, Martyny, Edyty, Doroty, Angeliki, Marty, Ani i Agnieszki 

Życzę miłego poznawania i kosztowania, zwłaszcza w tak wietrzny dzieńJ


Składniki:

·        1 szklanka kaszy jaglanej
·        2 jabłka
·        1 gruszka
·        garść rodzynek
·        cynamon
·        plasterek imbiru
·        sól
·        kilka kropel soku z cytryny
·        pestki słonecznika i dyni
·        orzechy włoskie, płatki migdałów

Przygotowanie: W garnku upraż szklankę kaszy. Zalej ją wrzątkiem, a następnie odlej wodę. Następnie zalej ją 2 szklankami wrzątku. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. W trakcie gotowania nie mieszaj - dzięki temu kasza będzie sypka.
W drugim garnku zagotuj 1/3 szklanki wody, dodaj pokrojone jabłka i gruszkę (można użyć samych jabłek). Wsyp trochę rodzynek i posyp cynamonem. Dodaj plasterek imbiru, szczyptę soli, kilka kropel cytryny i odrobinę gorącej wody. Duś pod przykryciem jeszcze przez chwilę.
W tym czasie na suchej patelni lekko upraż: płatki migdałów, pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie - co kto lubiJ
Kaszę nałóż do miseczek, następnie nałóż owoce a na wierzch posyp podprażonymi pestkami czy płatkamiJ Jedz i smakujJ  

niedziela, 1 grudnia 2013

Zupa ogórkowa


Zupę ogórkową przyrządzam z pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami. Chyba, że goszczę młodszych smakoszy to ścieram je wraz z marchewką. Wtedy też nie dodaję czosnku. Wywar drobiowo-warzywny (ostatnio posmakowałam w indyczym) lub warzywny (dla tych, co mięsa nie jedzą). Niedawno w „Wysockich Obcasach” w dziale kulinarnym przeczytałam o tym jak to zapominamy o naszych polskich kulinarnych rarytasach, dlatego dziś u nie zupa ogórkowa. Smak niezapomniany. Dobry obiad mógłby się od niej zacząćJ Zachwyca nas smakiem. Ugościć by nią można niejednego cudzoziemca, jestem pewna, że byłby zachwycony smakiemJ Chwalmy się naszymi smakołykamiJ A jakimi wy byście się pochwalili?J



Składniki:

·        1,5 -2 l wywaru
·        włoszczyzna
·        pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listki laurowe
·        kurkuma i imbir mielony
·        5-6 kiszonych ogórków
·        3 ziemniaki
·        1-2 ząbki czosnku
·        pieprz, sól
·        śmietana
·        koperek


Przygotowanie: Na początek ugotuj wywar: wlej 1,5 -2 l zimnej wody do garnka i włóż, np.: skrzydełko z indyka, przykryj i gotuj przez ok. 30 minut. Następnie dodaj przyprawy: klika ziarenek pieprzu, ziela angielskiego 2 -3 listki laurowe. Dodaj kolejno obrana włoszczyznę np.: 2 pietruszki, 2 marchewki i seler. Posól, dodaj po 2 szczypty kurkumy i imbiru. Gotuj wywar przez ok. 20 minut. Następni wywar odcedź. Do ugotowanego gorącego wywaru (cały czas go podgrzewaj) dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie pokrojone w kostkę ogórki i marchewkę pokrojoną w półtalarki 
(używam tej z wywaru). Teraz dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki i przypraw to smaku. Jeśli lubisz to dodaj śmietanę. Nalej i posyp posiekanym koperkiem. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...