środa, 29 stycznia 2014

Pasta z fasoli





Pasta z fasoli- bardzo smaczne tzw. smarowidło do kanapek. Fasola, czosnek, oliwa i olej lniany. Kilka kropel soku z cytryny, odrobina chili i garść siemienia lnianego- pyszne „samo zdrowie". Jeszcze nie dawno razem z mym M. nie wyobrażaliśmy sobie fasoli na kanapkachA teraz takie właśnie kanapki znikają w mgnieniu oka. Warto próbować i poznawać różne smaki zwłaszcza, gdy tak dobrze smakująJ


Składniki:

  • 200 g fasoli
  • zabek czosnku
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny
  • pół papryczki chili
  • siemię lniane
  • oliwa
  • olej lniany


Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą a następnie zalej ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około godziny. Odstaw do ostudzenia. Do malaksera wrzuć fasolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekana papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i sól. Wlej oliwę (3-4 łyżki)i olej lniany (2 łyżki). Wciśnij sok z cytryny (2 łyżki). Zmiksuj na gładką masę. Skosztuj, dopraw do smaku. Fasolową pastę przełóż do miseczki/słoiczka. Jedz  i smakuj

Pastę tą można przechowywać w lodówce (jeśli oczywiście coś zostanieJ)


sobota, 25 stycznia 2014

Pieczone placuszki z wędzoną makrelą


Placuszki ziemniaczane z wędzoną makreląJ Do tego zamiast tradycyjnego smażenia upiekłam je w piekarniku. Wyszły cudownie smaczneJ Posypane szczypiorkiem i skropione sokiem z cytryny (do każdej z porcji połóżmy jej ćwiartkę). Naprawdę pychaJ Myślę, iż w towarzystwie dobrego sosu też byłyby znakomiteJ

Składniki
·        1 wędzona makrela (500 g)
·        8-10szt ugotowanych ziemniaków
·        1 jajko1 cytryna
·        natka pietruszki
·        szczypiorek
·        mielona papryka słodka
·        sól
·        pieprz
·        olej

Przygotowanie: Rybę obierz z ości, rozgnieć widelcem. Z ziemniaków zrób purée (np. rozgnieć je też widelcem). Do ryby dodaj ziemniaczane purée, natkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wyrób na gładką masę. Uformuj placuszki (wychodzi ok. 10 szt.), ułóż je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie każdego placuszka posmaruj z wierzchu olejem. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem, z cząstką cytryny. Jedz i smakujJ


sobota, 18 stycznia 2014

Mchali z buraków -Lubelski Kociołek



Dziś kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka- tym razem burak. U mnie mchali z buraków-  bardzo smaczna rosyjska alternatywa dla naszej ćwikły. Razem ze mną, w tej przepysznej kulinarnej zabawie, biorą udział:

Zachęcam do zaglądania również tam, kosztowania i smakowaniaJ



Składniki:
·        60 dag  niedużych buraków ćwikłowych
·        5 dag  wyłuskanych orzechów włoskich
·        2-3 łyżki  posiekanej natki
·        4 ząbki  czosnku
·        2 łyżki octu winnego
·        3 łyżki  oleju
·        sól
·        pieprz
·        gumowe rękawiczkiJ


Przygotowanie: Buraki umyj, a następnie każdego zawiń w kawałek folii aluminiowej. Ułóż na blaszce do pieczenia/naczyniu żaroodpornym i piecz w temp. 200 ºC przez 50-60 minut (Buraki można również ugotować)
Po upieczeniu buraki nieco ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekaj i wymieszaj z burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Podawaj po schłodzeniu J Jedz i smakujJ



sobota, 11 stycznia 2014

Owocowa sałatka


Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubiJ Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu.
Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa?


Składniki:
·        kiwi
·        banany
·        pomarańcze
·        mandarynki
·        jabłka
·        cynamon
·        jogurt naturalny
·        miód


Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj. Przypraw do smaku, jeśli potrzeba. Jedz i smakujJ


wtorek, 7 stycznia 2014

Grecka zupa fasolowa


Grecka zupa fasolowa to gęsta i pożywna zupa. Pyszna w smaku. Fasola nadaje gęstości i to dzięki niej ta grecka zupa jest tak pożywna. Pomidory, oliwa i seler naciowy – samo przepyszne zdrowieJ. Przed podaniem posypana czarnymi, krojonymi oliwkami (koniecznie) i natką pietruszki. Tylko jeść i cieszyć się smakiem pozostajeJ


Składniki: na 4 porcje
·        200 g suchej fasoli jaś
·        1 l wody
·        2 cebule
·        2 ząbki czosnku
·        2 marchewki
·        2 łodygi selera naciowego
·        1 puszka (400 g) pomidorów
·        3 łyżki oliwy
·        2 łyżki tymianku (świeżego/suszonego)
·        garść czarnych oliwek bez pestek
·        natka pietruszki
·        2-3 listki laurowe
·        sól, pieprz


Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasole pod bieżącą wodą a następnie zalej ją gorącą woda i odstaw na noc by namokła. Warzywa umyj i obierz. Cebulę, czosnek pokrój w drobną kostkę. Selera pokrój w plasterki. Pomidory rozgnieć widelcem. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej litrem wody i gotuj ok. 15 minut. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 20 minut. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory seler, tymianek, liść laurowy i oliwę. Dodaj całe obrane marchewki. Dopraw tylko pieprzem (fasola od soli stwardnieje). Zupę zagotuj, a następnie duś na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka. Około 15 minut przed końcem gotowania wyjmij marchewkę. Po ostygnięciu pokrój ją w plasterki i dodaj do zupy. Na koniec dopraw solą. Skosztuj- ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z posiekanymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Grecka zupa fasolowa gotowa. Jedz i smakujJ



sobota, 4 stycznia 2014

Ciasteczka z czekoladą i chili



Ciasteczka z czekoladą i chili-  połączenie smaków czekolady z cynamonem i rumem, a na końcu pikantnej nutki chili. Pięknie pachną i szybko się pieką. Również szybki znikają. Wiele ostatnio osób prosi o ten przepis, więc zamieszczam, co by nie czekając na mnie mogli je upiec w dowolnej chwili. Ach ta czekolada i chiliJ (inspiracją dla tego przepisu był przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej” Spotkanie z papryką nr 6 ;z 17 lutego 2007)


Składniki:
·        80g rodzynek/żurawiny
·        3 łyżki rumu
·        300g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) ( ja daję 2 mleczne 1 gorzką)
·        3 łyżki masła
·        6 łyżek mąki
·        100g cukru
·        2 jajka
·        ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·        szczypta soli
·        ½ łyżeczki mielonego cynamonu
·        ¼ łyżeczki chili w proszku ( przyprawy dodać według własnego uznania)


Przygotowanie: Rodzynki/ żurawinę włóż do rondelka i wlej rum. Podgrzej mocno, tak by rum odparował Odstawi, by ostygły.170 g czekolady połam na kosteczki. Masło stop w garnku na małym ogniu. Odstaw z ognia dodawaj kosteczki połamanej czekolady cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia (w tym celu możesz też zastosować tzw. kąpiel wodną, wtedy na pewno unikniesz przypalenia czekolady). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, chili, cynamonem i solą. Jajka ubij z cukrem. Ciągle ubijając, dodawaj powoli do masy  stopioną, przestudzoną czekoladę. Powstałą masę delikatnie połącz z mąką, dodaj osączone żurawinę/rodzynki i resztę poszatkowanej czekolady wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do180oC. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką porcję masy i układaj na blaszce, zachowując odstęp, gdyż ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. Piecz 8-10 min, po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilkę, ponieważ ciasteczka są bardzo miękkie i przy próbie przełożenia mogą się połamać. Po paru minutach twardnieją i można je spokojnie przekładać. Jedz i smakujJ




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...