Pasta z fasoli- bardzo smaczne tzw. smarowidło do kanapek. Fasola, czosnek, oliwa i olej lniany. Kilka kropel soku z cytryny, odrobina chili i garść siemienia lnianego- pyszne „samo zdrowie". Jeszcze nie dawno razem z mym M. nie wyobrażaliśmy sobie fasoli na kanapkachJ A teraz takie właśnie kanapki znikają w mgnieniu oka. Warto próbować i poznawać różne smaki zwłaszcza, gdy tak dobrze smakująJ
Składniki:
- 200 g fasoli
- zabek czosnku
- pieprz, sól
- sok z cytryny
- pół papryczki chili
- siemię lniane
- oliwa
- olej lniany
Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą a następnie zalej ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około godziny. Odstaw do ostudzenia. Do malaksera wrzuć fasolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekana papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i sól. Wlej oliwę (3-4 łyżki)i olej lniany (2 łyżki). Wciśnij sok z cytryny (2 łyżki). Zmiksuj na gładką masę. Skosztuj, dopraw do smaku. Fasolową pastę przełóż do miseczki/słoiczka. Jedz i smakuj
Pastę tą można przechowywać w lodówce (jeśli oczywiście coś zostanieJ)