Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2014

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli- bardzo smaczne tzw. smarowidło do kanapek. Fasola, czosnek, oliwa i olej lniany. Kilka kropel soku z cytryny, odrobina chili i garść siemienia lnianego- pyszne „samo zdrowie". Jeszcze nie dawno razem z mym M. nie wyobrażaliśmy sobie fasoli na kanapkach J  A teraz takie właśnie kanapki znikają w mgnieniu oka. Warto próbować i poznawać różne smaki zwłaszcza, gdy tak dobrze smakują J Składniki : 200 g fasoli zabek czosnku pieprz, sól sok z cytryny pół papryczki chili siemię lniane oliwa olej lniany Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą a następnie zalej ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około godziny. Odstaw do ostudzenia. Do malaksera wrzuć fasolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekana papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i sól. Wlej oliwę (3-4 łyżki)i olej lniany (2 łyżki). Wciśnij sok z cytryny (2 łyżk

Pieczone placuszki z wędzoną makrelą

Placuszki ziemniaczane z wędzoną makrelą J Do tego zamiast tradycyjnego smażenia upiekłam je w piekarniku. Wyszły cudownie smaczne J Posypane szczypiorkiem i skropione sokiem z cytryny (do każdej z porcji połóżmy jej ćwiartkę). Naprawdę pycha J Myślę, iż w towarzystwie dobrego sosu też byłyby znakomite J Składniki ·         1 wędzona makrela (500 g) ·         8-10szt ugotowanych ziemniaków ·         1 jajko1 cytryna ·         natka pietruszki ·         szczypiorek ·         mielona papryka słodka ·         sól ·         pieprz ·         olej Przygotowanie: Rybę obierz z ości, rozgnieć widelcem. Z ziemniaków zrób purée (np. rozgnieć je też widelcem). Do ryby dodaj ziemniaczane purée, natkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wyrób na gładką masę. Uformuj placuszki (wychodzi ok. 10 szt.), ułóż je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie każdego placuszka posmaruj z wierzchu olejem. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200ºC.

Mchali z buraków -Lubelski Kociołek

Dziś kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka- tym razem burak. U mnie mchali z buraków-  bardzo smaczna rosyjska alternatywa dla naszej ćwikły. Razem ze mną, w tej przepysznej kulinarnej zabawie, biorą udział: Marta -   http://niebieskapistacja.blox.pl/html Dorota -  http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Edyta -   http://www.pasjasmaku.com/ Gosia -   http://moderntasteblog.blogspot.com/ Wiosenka-   http://eksplozjasmaku.blox.pl Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/ Karolina -   http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Zachęcam do zaglądania również tam, kosztowania i smakowania J Składniki: ·         60 dag   niedużych buraków ćwikłowych ·         5 dag   wyłuskanych orzechów włoskich ·         2-3 łyżki  posiekanej natki ·         4 ząbki  czosnku ·         2 łyżki octu winnego ·         3 łyżki  oleju ·         sól ·         pieprz ·         gumowe rękawiczki J Przygotowanie: Buraki umyj, a następnie każdego zawiń

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj. Przypraw do smaku, jeśli potrzeba. Jedz i smakuj J

Grecka zupa fasolowa

Grecka zupa fasolowa to gęsta i pożywna zupa. Pyszna w smaku. Fasola nadaje gęstości i to dzięki niej ta grecka zupa jest tak pożywna. Pomidory, oliwa i seler naciowy – samo przepyszne zdrowie J . Przed podaniem posypana czarnymi, krojonymi oliwkami (koniecznie) i natką pietruszki. Tylko jeść i cieszyć się smakiem pozostaje J Składniki: na 4 porcje ·         200 g suchej fasoli jaś ·         1 l wody ·         2 cebule ·         2 ząbki czosnku ·         2 marchewki ·         2 łodygi selera naciowego ·         1 puszka (400 g) pomidorów ·         3 łyżki oliwy ·         2 łyżki tymianku (świeżego/suszonego) ·         garść czarnych oliwek bez pestek ·         natka pietruszki ·         2-3 listki laurowe ·         sól, pieprz Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasole pod bieżącą wodą a następnie zalej ją gorącą woda i odstaw na noc by namokła. Warzywa umyj i obierz. Cebulę, czosnek pokrój w drobną kostkę. Selera pokrój w plasterki. Pomid

Ciasteczka z czekoladą i chili

Ciasteczka z czekoladą i chili-  połączenie smaków czekolady z cynamonem i rumem, a na końcu pikantnej nutki chili. Pięknie pachną i szybko się pieką. Również szybki znikają. Wiele ostatnio osób prosi o ten przepis, więc zamieszczam, co by nie czekając na mnie mogli je upiec w dowolnej chwili. Ach ta czekolada i chili J (inspiracją dla tego przepisu był przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej” Spotkanie z papryką nr 6 ;z 17 lutego 2007) Składniki: ·         80g rodzynek/żurawiny ·         3 łyżki rumu ·         300g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) ( ja daję 2 mleczne 1 gorzką) ·         3 łyżki masła ·         6 łyżek mąki ·         100g cukru ·         2 jajka ·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia ·         szczypta soli ·         ½ łyżeczki mielonego cynamonu ·         ¼ łyżeczki chili w proszku ( przyprawy dodać według własnego uznania) Przygotowanie: Rodzynki/ żurawinę włóż do rondelka i wlej rum. Podgrzej mocno, tak by rum odparował O