niedziela, 30 marca 2014

Wiedeńska babka z malinami


Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylkoJ


Składniki
Ciacho:
·        4 jaja,
·        1 szklanka cukru,
·        1 szklanka mąki pszennej,
·        1 szklanka mąki ziemniaczanej,
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        1 kostka stopionej margaryny
·        kilka kropel soku z cytryny
·        maliny mrożone lub świeże

Lukier:
·        1 białko
·        1 szklanka cukru pudru
·        kilka kropel cytryny


Przygotowanie:
Ciacho: Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę. Do jajek z cukrem dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej ciepły tłuszcz. Dodaj maliny. Ciasto wlej do formy babkowej, natłuszczonej i posypanej mąką lub bułka tartą. Piecz przez ok. 45 min w średnio nagrzanym piekarniku.


Lukier: ubij lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodaj cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekoruj nim babkę. Jedz i smakujJ




Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 26 marca 2014

Pomarańczowy koktajl z imbirem



Pomarańcze, kawałek imbiru i siemię lniane to składniki, które tworzą przepyszny koktajl pomarańczowy. Dodaje energii, oczyszcza i nieco rozgrzewa dzięki tej imbirowej nutce. Czy czegoś więcej nam trzeba na początku wiosny? Chyba tylko coraz więcej słońcaJ

Składniki: na 2 szklanki

·        4-5 pomarańczy
·        2-3 cm świeżego imbiru
·        siemię lniane

Przygotowanie: Wyciśnij sok z pomarańczy. Przelej od szklanek. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do soku. Wymieszaj. Na wierzch wrzuć trochę siemienia lnianego. Samo zdrowie gotoweJ



Wiosenne koktajle

sobota, 22 marca 2014

Pasztet z soczewicy


Pasztet z soczewicy to jedno z najlepszych dań, jakie udało mi się ostatnio upichcić. Do przygotowania pasztetu użyłam zielonej soczewicy, dzięki czemu powstały takie piękne piegiJ Do tego cała masa warzyw: marchew, seler, cebula i czosnek. Dodatek koncentratu i curry wzbogacił smak i nadał apetycznej barwy. Tylko jeść i smakowaćJ
Pasztet z zielonej soczewicy można zjadać na ciepło (wtedy najlepiej smakuje), na zimno lub po odgrzaniu. Znika w tempie ekspresowym. Nawet nasz czworonożny domownik prosi o dokładkę J mimo, że mięsa w nim brak. Wam też smacznie go polecamJ  

Składniki: na jedną keksówkę

·        200 g zielonej soczewicy
·        100 ml oliwy
·        2 cebule pokrojone w kostkę
·        3 jajka
·        4 posiekane ząbki czosnku
·        2 starte marchewki
·        ćwierć startego korzenia selera
·        3 łyżki koncentratu pomidorowego
·        2 łyżki przyprawy curry
·        sól i pieprz
·        suszony tymianek


Przygotowanie: Soczewicę zalej dwiema szklankami zimnej wody i gotuj, aż wchłonie całą wodę. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć czosnek, cebulę, seler i marchew. Smaż warzywa, aż zmiękną i zrumienią się. 
Pod koniec smażenia dodaj soczewicę i dopraw. Wymieszaj masę z koncentratem pomidorowym. Ponownie dopraw, pamiętając, że po dodaniu jaj smak złagodnieje. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Roztrzepane jaja wymieszaj z masą soczewicową, przełóż do formy. Postukaj kilka razy blaszką o blat, aby pozbyć się ze środka bąbelków powietrza. Piecz przez około 40 minut. Oczywiście zamiast tymianku lub dodatkowo inne ulubione ziółkoJ Jedz i smakujJ

Wielkanoc bez glutenu.

wtorek, 18 marca 2014

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta



Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnieJ Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej. 
Wam ją też smacznie polecamJ


Składniki:
  • 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  •  2 łyżki octu balsamico
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki
  • 175 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin


Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Przypraw do smaku solą i pieprzem (soli tak umiarkowanie, gdyż jeszcze feta czekaJ) Odstaw do ostygnięcia. 
Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia. Boki ciasta delikatnie zagnij do góry. Na cieście rozłóż przygotowaną wcześniej cebulę, posyp pokruszona drobno fetą, pokrojonymi oliwkami i skrop oliwą z oliwek extra virgin. Piecz przez 15 min, aż ciasto urośnie i się przyrumieni. Jedz i smakujJ


Akcja wegetariańska zapiekanka Akcja zapiekanka

niedziela, 16 marca 2014

BAL POD MARCHEWKĄ

W sobotę 01.03.2014 w Lublinie odbył się :



Motywem przewodnim balu, jak sama nazwa wskazuje, była marchewka oraz jej przyjaciele z ogrodu i saduJ Bal obfitował w wiele atrakcji i niespodzianek, co zapewniło znakomitą zabawęNa wstępie każdy z przybyłych gości przypinał sobie wybrany kotylion warzywno-owocowy wykonany przez podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej z Fundacji "Między nami" z Krężnicy, WTZ z Lublina oraz z Matczyna



Następnie szacowne grono przybyłych gości zostało powitane przez panią Marzenę Pieńkosz-Sapieha – prezes Fundacja Bank Żywności w Lublinie. Zbiórki żywności prowadzone przez fundację mają na celu pomoc rzeczową najbardziej potrzebującym. Chcemy pomagać, mamy to głęboko wpisane w naturę- powiedziała pani prezes i zaprosiła nas do obejrzenia spotu reklamowego:


Po projekcji spotu odbył się pokaz pieczenia ciasta marchewkowego. Pokaz wraz z uczniem prowadziła pani Lucyna Czaja z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie. Upiekli przepyszne ciasto marchewkowe z polewą czekoladową. BrawoJ 

niezwykłe doznania naszych kubków smakowych zadbało również  Koło Gospodyń Wiejskich z Żakowoli i ich przysmaki regionalne. Mnie najbardziej smakowały pierożki z nadzieniem warzywno-drobiowym maczane w sosie czosnkowym. Po prostu pycha:) 

Prawdziwą niespodzianką było pojawienie się Andrzeja Pawki i Ireneusza Muszyńskiego z zespołu PAWKIN. Trochę strudzeni promocją debiutanckiej płyty "Taka jak ty", która właśnie ukazała się na rynku, żyją na najwyższych obrotach. Jednak znaleźli chwilę by prosto z próby dotrzeć na bal wraz z płytą opatrzoną autografami wszystkich muzyków z zespołu. Płytę tą przekazali jako nagrodę główną na loterię fantowej.
Zabawa rozpoczęła się na całego po wyemitowaniu i wysłuchaniu utworu zespołu PAWKIN - "Zaufaj mi"



Podczas balu trwała loteria fantowa - "Każdy los wygrywa!". Fanty ofiarowały Warsztaty Terapii Zajęciowej z Fundacji "Między nami" z Krężnicy, WTZ z Lublina oraz z Matczyna. Pomysłowo wykonane gry, obrazki i inne arcydzieła plastyczneJ

Na balu mogliśmy również zmierzyć czoła w konkursach: wiedzy o Banku Żywności i wiedzy o zdrowym odżywianiu. Nagrodami dla zwycięskich drużyn były balony przygotowane przez Panią Joannę Rząd z firmy "Edukreacja"
Pani Joanna zadbała również o przepiękną balonową dekoracji sali. 
(ta zabawna małpka  przy ananasowym tiramisuto też jej dzieło) 



Finał loterii fantowej i wręczenie głównych nagród, które ufundowali: Marszałek Jacek Sobczak, Teatr Muzyczny i zespół PAWKIN  










P.S. 1% bardzo prosi o pożyteczne zagospodarowanie:


wtorek, 11 marca 2014

Zupa pomidorowa z imbirową nutą


Gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis na zupę pomidorowa z imbirową nutą w „Kuchni polskiej dla wegetarian” od razu przykuł ma uwagę. 
Zupa pomidorowa z imbirową nutą, to bardzo smaczna wariacja zupy pomidorowej. Dodatek imbiru, świeżego i startego, dodaje fajną i pikantną nutkę zaś wkrojony seler naciowy uzupełnia smaki i barwę. 
Zupę pomidorową z imbirową nutą na pewno będę przygotowywała częściej, Wam ją też smacznie polecamJ


Składniki:
·        500 ml bulionu warzywnego
·        1 puszka krojonych pomidorów
·        4 łodygi selera naciowego
·        cebula
·        łyżeczka startego imbiru
·        łyżeczka soku z cytryny
·        pieprz, sól
·        olej/oliwa


Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę, selera na kawałki. Podgrzej oliwę w garnku, rzuć cebulę i selera. Po chwili dodaj imbir i pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Jedz i smakujJ Zupę można też podawać z makaronem, choć moim zdaniem nie jest on konieczny, wierzch można posypać natką pietruszkiJ



sobota, 8 marca 2014

Ananasowe tiramisu




Wszystkim dziewczynom większym i tym mniejszym też, kochającym gotować i tym mniej, życzę wszystkiego najlepszego, samych uśmiechów i wspaniałych przeżyć, tych smakowych również.
A dziś dla uczenia tego kobiecego święta polecam deser, w nieco  innej niż klasycznej odmianie, czyli tiramisu z ananasami. Oby tak słodko było nam każdego dniaJ  


Składniki: na 4 porcje

·        paczka biszkoptów
·        puszka ananasów
·        płatki migdałowe
·        4 żółtka ( w temp. pokojowej)
·        4 łyżki białego cukru
·        25 dag serka mascarpone (zimnego)
·        kakao


Przygotowanie: Jajka wyłóż wcześniej z lodówki tak, by zdążyły ocieplić się do pokojowej temperatury. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez około 8 minut, na dużych obrotach miksera by uzyskać puszystą, gęstą, jasną masę. W drugiej misce ubij zimne mascarpone. Do mascarpone dodaj ubite żółtka i krótko zmiksuj na gładką masę. Ananasy odcedź z soku. Sok wlej do miseczki w nim będziesz maczać biszkopty z obu stron, zanurzając je na około 2 sekundy. Ułóż je na dnie pucharków (przełam je w razie potrzeby). Warstwę biszkoptów przełóż kremem mascarpone, posyp kakao, wsyp ananas pokrojony na kawałki. Wierzch posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Jedz i smakujJ



niedziela, 2 marca 2014

Podusie z truskawkami



Podusie z truskawkami – pyszne małe „co nieco” w sam raz na niedzielny deser. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, truskawki mrożone, cukier najlepiej brązowy i cukier puder do posypania. W bardzo krótkim czasie powstają bardzo pyszne ciastka -podusie z truskawkami. Cudownie smakują, truskawki, gdy tak nie wiadomo jak za oknem. Pycha:)


Składniki
1 arkusz ciasta francuskiego
truskawki mrożone  (najlepiej połówki)
cukier brązowy
cukier puder do posypania


Przygotowanie: Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Następnie wytnij prostokąty (np. 5 x 7 cm). Porozkładaj połówki truskawek (mrożonych, nierozmarzniętych) na środek każdego prostokąta. Każdą truskawkę obsyp odrobina cukru brązowego. Teraz formułuj ciastka zlepiając krawędzie tak by truskawka była przykryta ciastem. Gotowe podusie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 ºC. Podczas pieczenia pewnie się te podusie trochę rozpadnąJ , ale i tak ciastka wyjdą przepyszneJ Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...