sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek orzechowo- kakaowy



To pierwszy mój mazurek. Kruche ciasto na spodzie; orzechy, migdały i miód w środku; polane polewą kakaowąJ To musi wybornie smakować. Ponoć z mazurkiem jest jak z panną, podobnie jak ona powinien być pięknie przystrojonyJ. Zapewni to znakomity smak i nada odświętnego charakteruJ


Wszystkim czytelnikom życzę radosnych, pogodnych a przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych. Mokrego Śmigusa Dyngusa również wszystkim życzęJ


Składniki: blacha 28x38 cm

Kruche ciasto:
·        40 dag mąki
·        20 dag cukru
·        20 dag masła
·        3 żółtka
·        szczypta soli

Masa orzechowa:
·        3 garście orzechów włoskich
·        3 garście migdałów
·        2 łyżeczki miodu
·        10 dag masła
·        10 dag cukru

  Polewa kakaowa:
·        3 łyżki kakao DecoMorreno
·        1 łyżka  masła
·        3 łyżki cukru pudru
·        3 łyżki śmietany 22 proc.
·        Płatki migdałowe
·        Wiśnie kandyzowane do dekoracji


Przygotowanie :

Ciasto: Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i włóż je przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij i rozwałkuj na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj podwyższony brzeg. Piecz około 15 minut na złoty kolor w temp. 180°C.

Masa orzechowa: Masło rozpuść z cukrem i miodem, dodaj posiekane orzechy i migdały, zagotuj. Gotową masę od razu wlej na upieczony, przestudzony spód mazurka.

Polewa kakaowa: Masło rozpuść w rondelku. Dodaj cukier wymieszaj. Dodaj kakao ponownie wymieszaj. Rondelek zestaw z ognia dodawaj stopniowo śmietanę, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji Polewą polej masę orzechowo-migdałową. Wielkanocnie udekoruj mazurka, np.: wiśniami kandyzowanymi i płatkami migdałowymi. Jedz, smakuj i świętujJ

środa, 16 kwietnia 2014

Jajka fetą i szpinakiem faszerowane



Jajka faszerowane fetą i szpinakiem to mój ostatni, bardzo smakowo udany eksperyment. Feta, żółtka, szpinak mrożony i czosnek –fajne, nieco słone jajka. Lubię smakować różne farsze do jajek: jajka jabłkiem faszerowane czy szyneczką. Jajka fetą i szpinakiem faszerowane na pewno przygotuję je na Wielkanocny Stół, wtedy zamierzam przystroić je kółkami z czarnych oliwekJ


Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 -5 krążków mrożonego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina masła (najlepiej klarowanego)
  • 120 g fety
  • pieprz, sól
  • kilka kropel soku z cytryny

 Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i obierz. Szpinak włóż na rozgrzana patelnię, wrzuć trochę masła i przykryj. Gdy rozmarźnie, dodaj czosnek, sól i pieprz. Fetę pokrusz, dodaj szpinak i wymieszaj widelcem. Dodawaj kolejno żółtka. Skosztuj, przypraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryną i ewentualnie solą. Farsz nakładaj do białkowych łódeczek. Ładnie udekoruj. Jedz i smakujJ


Jajka na Wielkanoc Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV

sobota, 12 kwietnia 2014

KONKURS- Cacao DecoMorreno




Z ogromną przyjemnością zapraszam Was do udziału w konkursie 
Cacao DecoMorreno.

Niedzielny leniwy poranek z kubkiem gorącego Cacao DecoMorreno. O jak ja to lubięJ Ten smak i zapachJCacao DecoMorreno często używam, także do ciast i deserów jakich? A może Wy mi zdradzicie do jakich Wy go używacie?

A oto zadanie konkursowe: 
Jakie ciasto/deser z użyciem kakao (najlepiej DecoMorreno) lubisz najbardziej? Za co tak je cenisz?"

Dwie najsmaczniejsze propozycje zostaną nagrodzone: babkową formą z kominem oraz dwoma opakowaniami Cacao DecoMorreno


REGULAMIN KONKURSU:

1. Organizatorem konkursu jestem ja i konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/

2. Konkurs trwa od 12 kwietnia 2014 do 27 kwietnia 2014 roku.

3. Fundatorem nagród jest marka DecoMorreno.

4. Nagrody wysyła agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała  imiona i nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.

5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, "Jakie ciasto/deser z użyciem kakao (najlepiej DecoMorreno) lubisz najbardziej? Za co tak je cenisz?" Dozwolone są wszelkie formy prezentacji. 

6. Nagrody są dwie. W skład każdej z nich wchodzi: babkowa forma z kominem oraz dwa opakowania Cacao DecoMorreno, każde o wadze 80g.

7. Zwycięzców wybieram osobiście. Ogłoszenie wyników nastąpi na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/, do 5 dni po zakończeniu konkursu. 
Na podanie danych adresowych zwycięzcy mają 5 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: jedzismakuj@gmail.com

8. Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją regulaminu.


Czekam na Wasze zgłoszenia w komentarzach lub na maila  jedzismakuj@gmail.com



piątek, 11 kwietnia 2014

Wiosenna galareta z jajkami




Galarety uwielbiam, a ta wiosenna z jajkami szczególnie mi posmakowała. Jajka, brokuły, kukurydza i szyneczka zalana bulionem. Po prostu pycha:)
Smaczna, na co dzień, wyśmienita na święta. 
Z tej porcji wyszły mi dwa prostokątne opakowania po litrowych lodach (blaszek nie zajmuje – dodatkowy atut przed Wielkanocnym kuchennym szaleństwem). Smacznie Wam ją również polecamJ

Składniki:
·                         1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
·                         2 łyżki żelatyny
·                         200 g dobrej szynki
·                         3 jajka
·                         ½  główki brokuła
·                         1/2 puszki kukurydzy
·                         2 posiekany ząbek czosnku
·                         1 łyżeczka soku z cytryny
·                         sól
·                         pieprz


Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu przekrój na grube plasterki (tak 4 z każdego jajka). Bulion zagrzej, dodaj czosnek. Dopraw sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Żelatynę dodaj do gorącego bulionu i mieszaj, aż się rozpuści. Bulion odstaw do ostygnięcia, po chwili dopraw go sokiem z cytryny. 
Brokuł podziel na różyczki, obgotuj około 3 minut w lekko osolonym wrzątku, następnie przelej je zimą wodą. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę osącz. Kilka łyżek bulionu wlej na dno pojemnika/ów, wstaw do lodówki. 
Gdy zastygnie, na środku poukładaj plasterki jajek, a po bokach różyczki brokuła. Zalej bulionem i wstaw do lodówki, by zastygło. Następnie na środek poukładaj kosteczki szynki, a po bokach kukurydzę. Delikatnie zalej bulionem. Gdy zastygnie, jajeczna galareta gotowa. Podaj z sosem chrzanowym lub sokiem z cytryny. Jedz i smakujJ



Jajka na Wielkanoc Lekka Wielkanoc

sobota, 5 kwietnia 2014

Domowy pieczony indyk




Domowy, pieczony indyk (a raczej jego pierś), to bardzo smaczna propozycja na obiad i na kanapkę. Pierś indyka, dżem śliwkowy miód, ocet winny i sos sojowy- pyszne połączenie. Inspirację znajdziecie tu. Piekłam wiele razy, dopracowałam szczegóły i Wam smacznie polecam. Na co dzień i na Wielkanoc równieżJ . Jedzcie i smakujcieJ


Składniki:
·        1 kg pierś z indyka

Marynata:
·        2 łyżki powideł/dżemu śliwkowego
·        2 łyżki miodu
·        2 łyżki octu winnego
·        1 łyżka sosu sojowego


Przygotowanie: Składniki marynaty podgrzej w garnku, aż do rozpuszczenia. Mieszając od czasu do czasu. Pierś z indyka obwiąż sznurkiem, by nadać jej kształt. Ciepłą marynatą zalej indyka i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (możesz go po pewnym czasie obrócić). Indyczą pierś wyjmij, odlej marynatę i ponownie włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Zalej je połową marynaty. Indyka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około godzinę. W połowie pieczenia podlej indyka pozostałą marynatą. Jedz i smakujJ
(jeśli planujesz wykorzystać tak upieczonego indyka jako wędlinę, pozwól mu spokojnie wystygnąć w piekarniku, a następnie schłodź go w lodówce).


Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanoc bez glutenu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...