Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2014

Mazurek orzechowo- kakaowy

To pierwszy mój mazurek. Kruche ciasto na spodzie; orzechy, migdały i miód w środku; polane polewą kakaową J To musi wybornie smakować. Ponoć z mazurkiem jest jak z panną, podobnie jak ona powinien być pięknie przystrojony J . Zapewni to znakomity smak i nada odświętnego charakteru J Wszystkim czytelnikom życzę radosnych, pogodnych a przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych. Mokrego Śmigusa Dyngusa również wszystkim życzę J Składniki: blacha 28x38 cm Kruche ciasto: ·         40 dag mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag masła ·         3 żółtka ·         szczypta soli Masa orzechowa: ·         3 garście orzechów włoskich ·         3 garście migdałów ·         2 łyżeczki miodu ·         10 dag masła ·         10 dag cukru    Polewa kakaowa: ·         3 łyżki kakao DecoMorreno ·         1 łyżka  masła ·         3 łyżki cukru pudru ·         3 łyżki śmietany 22 proc. ·         Płatki migdałowe ·     

Jajka fetą i szpinakiem faszerowane

Jajka faszerowane fetą i szpinakiem to mój ostatni, bardzo smakowo udany eksperyment. Feta, żółtka, szpinak mrożony i czosnek –fajne, nieco słone jajka. Lubię smakować różne farsze do jajek: jajka jabłkiem faszerowane czy szyneczką . Jajka fetą i szpinakiem faszerowane na pewno przygotuję je na Wielkanocny Stół, wtedy zamierzam przystroić je kółkami z czarnych oliwek J Składniki: 4 jajka 4 -5 krążków mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku odrobina masła (najlepiej klarowanego) 120 g fety pieprz, sól kilka kropel soku z cytryny   Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i obierz. Szpinak włóż na rozgrzana patelnię, wrzuć trochę masła i przykryj. Gdy rozmarźnie, dodaj czosnek, sól i pieprz. Fetę pokrusz, dodaj szpinak i wymieszaj widelcem. Dodawaj kolejno żółtka. Skosztuj, przypraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryną i ewentualnie solą. Farsz nakładaj do białkowych łódeczek. Ładnie udekoruj. Jedz i smakuj J

KONKURS- Cacao DecoMorreno

Z ogromną przyjemnością zapraszam Was do udziału w konkursie  Cacao DecoMorreno. Niedzielny leniwy poranek z kubkiem gorącego Cacao DecoMorreno . O jak ja to lubię J Ten smak i zapach J .  Cacao DecoMorreno często używam, także do ciast i deserów jakich? A może Wy mi zdradzicie do jakich Wy go używacie? A oto zadanie konkursowe:  Jakie ciasto/deser z użyciem kakao (najlepiej DecoMorreno) lubisz najbardziej? Za co tak je cenisz?" Dwie najsmaczniejsze propozycje zostaną nagrodzone: babkową formą z kominem oraz dwoma opakowaniami Cacao DecoMorreno REGULAMIN KONKURSU: 1. Organizatorem konkursu jestem ja i konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/ 2. Konkurs trwa od 12 kwietnia 2014 do 27 kwietnia 2014 roku. 3. Fundatorem nagród jest marka DecoMorreno . 4. Nagrody wysyła agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała  imiona i nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców. 5. Zadanie konkursowe po

Wiosenna galareta z jajkami

Galarety uwielbiam, a ta wiosenna z jajkami szczególnie mi posmakowała. Jajka, brokuły, kukurydza i szyneczka zalana bulionem. Po prostu pycha:) Smaczna, na co dzień, wyśmienita na święta.  Z tej porcji wyszły mi dwa prostokątne opakowania po litrowych lodach (blaszek nie zajmuje – dodatkowy atut przed Wielkanocnym kuchennym szaleństwem).  Smacznie Wam ją również polecam J Składniki: ·                          1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego ·                          2 łyżki żelatyny ·                          200 g dobrej szynki ·                          3 jajka ·                          ½  główki brokuła ·                          1/2 puszki kukurydzy ·                          2 posiekany ząbek czosnku ·                          1 łyżeczka soku z cytryny ·                          sól ·                          pieprz Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu przekrój na grube plasterki (tak 4 z każdego jajka).

Domowy pieczony indyk

Domowy, pieczony indyk (a raczej jego pierś), to bardzo smaczna propozycja na obiad i na kanapkę. Pierś indyka, dżem śliwkowy miód, ocet winny i sos sojowy- pyszne połączenie. Inspirację znajdziecie tu . Piekłam wiele razy, dopracowałam szczegóły i Wam smacznie polecam. Na co dzień i na Wielkanoc również J . Jedzcie i smakujcie J Składniki: ·         1 kg pierś z indyka Marynata: ·         2 łyżki powideł/dżemu śliwkowego ·         2 łyżki miodu ·         2 łyżki octu winnego ·         1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Składniki marynaty podgrzej w garnku, aż do rozpuszczenia. Mieszając od czasu do czasu. Pierś z indyka obwiąż sznurkiem, by nadać jej kształt. Ciepłą marynatą zalej indyka i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (możesz go po pewnym czasie obrócić). Indyczą pierś wyjmij, odlej marynatę i ponownie włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Zalej je połową marynaty. Indyka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około g