piątek, 27 czerwca 2014

Dieta wymagająca podsumowanie akcji




Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli nieco uprzyjemnić początki mej wymagającej diety. Dzięki Wam mój nowy sposób odżywiania się stał się o wiele smaczniejsze niż przypuszczałam. Dzięki za nowe pomysłyJ Stale próbuję sama je przyrządzić. Mam nadzieję, ze nie tylko mi przyda się ten smaczny zbiór. Dieta, choć wymagająca potrafi być smacznaJ

Błyskawiczne, płaskie "chlebki" z ciecierzycy (bez glutenu, jajek i mleka) 
Letni koktajl trój-owocowy, czyli truskawkowo-bananowo-nektarynkowe połączenie
Kremowy koktajl kiwi-ananas z awokado (bez mleka) ~
Czekoladowy pudding jaglany (bez mleka, bez glutenu)
Burgery jaglano-buraczane ~ ~

Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek)
Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek)
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek)
Sernik z kaszy jaglanej z truskawkami i galaretką (bez glutenu, mleka i jajek) ~ ~
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) ~

Sorbet truskawkowo - bananowy
Truskawkowa chmura
Jednoskładnikowe lody bananowe w wielu smakach

Surowa ogórkowa
Galaretka z agarem
"Razowy" chleb jaglany - bezglutenowy, wegański
Granola bezzbożowa

Founde jesienne też wegańskie
Sukiyaki

Afrykański gulasz warzywny - gluten free
Wspaniała sałatka z malinami i kozim serem. Gluten free.

Mleko ryżowe - domowe

Owocowe lody bez cukru

Deser kokosowo-jaglany z truskawkami

Ryżowo-kawowy placek z patelni (bez jajek, nabiału i glutenu)

Chleb zmieniający życie (z samych ziaren, bez mąki i drożdży)

.
Jednoporcjowy tofurniczek. Wegański, bezglutenowy

Pasta z młodej marchwi

Szaszłyki z kurczaka, ananasa i papryki
Fish & chips

Polędwiczki z sosem agrestowym

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami
Szparagowy zupa krem
Bigos z młodej kapusty

A tu znajdziecie te przepisyJ jedzcie i smakujcieJ

Wymagająca dieta

wtorek, 24 czerwca 2014

Wtorkowe pudełko do pracy, czyli sałatka z kurczakiem


Wtorkowe pudełko do pracy, czyli sałatka z kurczakiem to dosłownie: sałata, ogórki, pierś z kurczaka, koperek i cebulka. Wszystkie warzywa z przydomowego ogródka. To oznacza tylko jedno, ze lato do nas przyszło i różnych pyszności mamy pod dostatkiem. Smacznie Wam polecam tą sałatkę z kurczakiem J

Składniki
  •  pierś z kurczaka
  • sałata rzymska
  • 1-2 ogórki
  • cebula
  • koperek
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany
  • olej dyniowy
  • ocet winny czerwony
  • sól, pieprz
  • tymiankiem suszony

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój w drobne kawałki, wrzuć do miski posól, popieprz i posyp tymiankiem. Odstaw na chwilę, by przyprawy przeszły kurczaka Olej rozgrzej na patelni, wrzuć kurczaka podsmaż. Odstaw by nieco przestygł.

Sałatę umyj, podrzyj na drobniejsze kawałki Wrzuć do pudełka. Ogórka, cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do sałaty, wsyp kurczaka. Na wierzch wsyp koperek. Do małego słoika w lej oleje, ocet, dodaj pieprz i sól. Słoiczek zakręć i potrząśnij nim by wszystko się wymieszało. Sos pozostaw w słoiczku lub przelej do małego pudełeczka. Wszystko spakuj, schowaj do lodówki, jeśli tak jak ja robisz to wieczorem. Sałatka gotowa, by zabrać ją rano do pracy. Bezpośrednio przed jedzeniem polej ją sobie sosem i wymieszaj. Jedz i smakuj w pracy teżJ   

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

sobota, 21 czerwca 2014

Bigos z młodej kapusty




Do przygotowania bigosu z młodej kapusty wystarczy: główka młodej kapusty, kawałek dobrej kiełbasy, zielony koperek pieprz i sól. Jakie to proste, a w smaku przepyszne. Po prostu jeść i smakowaćJ Na taki bigos z młodej kapusty czekam cały rok. Lubię taki bigos, w którym, kapusta jest taka chrupka, zielona z podsmażoną kiełbasą – pycha. Dobrze smakuje bezpośrednio po ugotowaniu ten bigos z młodej kapusty. Super smakuje również na drugi dzień. Nadaje się do zabrania do pracy, gdy do dyspozycji mamy mikrofalę. Wam też smacznie polecam bigos z młodej kapusty, zwłaszcza teraz, gdy temperatura za oknem nieco zelżałaJ

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • pętko kiełbasy
  • spory pęczek koperku
  • olej/masło klarowane
  • sól, pieprz



Przygotowanie: Poszatkuj kapustę. W garnku nastaw wodę, do drugiego wlej zimną wodę. Gdy w pierwszym garnku woda zacznie wrzeć zanurz kapustę na 2-3 minuty, szybko odcedź i szybko włóż do zimnej wody (możesz to zrobić za pomocą sitka będzie łatwiej). Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. W garnku rozpuść tłuszcz, wrzuć kapustę, dodaj kiełbasę i wymieszaj. Chwilę przesmaż. Dodaj posiekany koperek. Przypraw do smaku, skosztuj, jedz i smakujJ


Przysmaki dla taty 4 Lato w pełni! Przysmaki dla taty 4 Wymagająca dieta

środa, 18 czerwca 2014

Szparagowy zupa krem




Szparagowy zupa krem świetna propozycja na letni późny obiad lub na kolację. Zielone szparagi przepyszne w smaku, do tego w zupie krem wraz z podsmażoną wędzoną szyneczką. Doprawione tymiankiem po prostu pycha. Smacznie wszystkim polecam ten szparagowy zupa kremJ

Składniki: na 4 porcje

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 duże młode ziemniaki
  • 2 cebule
  • litr bulionu drobiowego
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony 

do podania:
  • tymianek świeży
  • wędzona szynka plasterki


Przygotowanie: Obierz cebule i ziemniaki i pokrój je w kostkę. Szparagi umyj, poobłamuj końcówki w 1/3 długości. Pokrój je na 3-4 części. Na patelni rozpuść masło. Kolejno dodawaj cebulę, ziemniaki, a na koniec szparagi. Chwilę przesmaż wszystko mieszając. Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Bulion podgrzej, do gorącego dodaj przesmażone warzywa. Gotuj wszywko przez 20 minut. Trochę ostudź i zmiksuj na gładki krem. Skosztuj, dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj podsmażoną szyneczką wędzoną lub/i gałązką świeżego tymianku. Jedz i smakujJ


Lato w pełni! Cukrzyca ciążowa-obiad Wymagająca dieta

czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami




Ciasteczka z kleiku ryżowego odkryłam dzięki głodnemu alergikowi, któremu bardzo smacznie dziękuję z licznie podrzucane pomysły i za urozmaicenie mej wymagającej diety. Przepis nieco zmodyfikowałam, przez nieuwagę wsypałam też większy kleikJ Nic to nie przeszkodziło, gdyż ciastka wyszły przepyszne, a porcja w sam raz na dwie duże piekarnikowe blachy ( 45 szt). Jak dla mnie te ciastka z kleiku ryżowego mogłyby być ciut słodsze, następnym razem wypróbuję z odrobina miodu. Smacznie Wam polecamJ  


Składniki: na 45 szt.

·        300g kleiku ryżowego
·        100 g rodzynek
·        1 margaryna bezmleczna
·        2 łyżki brązowego cukru
·        ¼ laski wanilii
·        1 szczypta soli
·        1 łyżeczka sody/amoniaku

Przygotowanie: Margarynę wyjmij wcześniej z lodówki by zmiękła. Rodzynki zalej ¼ szklanki wrzątku i gotuj chwilę na małym ogniu by zmiękły. Następnie rozdrobnij blenderem. Wystudź. Kleik ryżowy, cukier brązowy, wyskrobaną wanilię i sodę. Wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj margarynę i rodzynki. Wrób ciasto i wycinaj ciasteczka, które układaj na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piecz w 150ºC przez 10-15 minut. Jedz i smakujJ Świetnie smakują też z napojem pomarańczowym J



Wymagająca dieta Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Akcja bez nabiału Jeść czy grać?

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Napój pomarańczowy najlepszy



Ten najlepszy napój pomarańczowy gości w mym rodzinnym domu od dawna. Ten przepyszny pomarańczowy napój zwykle moja mama przygotowywała na Wielkanoc. Później ja i moja siostra przejęłyśmy pomarańczowa pałeczkę.
W niedzielę gościłam swą rodzinkę na imieninowym obiedzie. Chciałam przygotować ten napój pomarańczowy, lecz nie pamiętałam dokładnie przepisu. Musiałam, więc zadzwonić do siostry, co by mi go podała. Napój smakował, orzeźwiał i chłodziłJ. Doskonale sprawdza się w upalne dniJ. Pracy niewiele, a wychodzi go całkiem sporo. Teraz również młodsze pokolenie dopytuję się o recepturę. Dla nich i dla siebie zapisuję go tu, by smakować go częściej. Wam go też smacznie i pomarańczowo polecamJ


Składniki:

·        1 litr zimnej przegotowanej wody
·        2-3 pomarańcze (czyste)
·        1 szklanka cukru
·        2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 cytryna

·        2 szklanki cukru
·        5 litrów zimnej przegotowanej wody
·        ew. sok z 1 cytryny

Przygotowanie: Pomarańcze pokrój w plasterki, włóż do rondelka, zasyp 1 szklanką cukru. Dodaj kwasek cytrynowy lub pokrojoną w plasterki cytrynę. Wszystko to zalej litrem wody i wymieszaj i zostaw w rondelku na dwa dni w chłodzie.
Po tym czasie zmiksuj. Możesz odsączyć lub pozostawić miąższ. Dodaj dwie szklanki cukru i 5 litrów wody i wymieszaj i skosztuj. Jeśli jest za słodkie dopraw sokiem z cytryny. (Wody można dodać mniej, wtedy cukru dodaj tez mniej, będzie bardziej esencjonalne). GotoweJ Wybornie smakuje schłodzoneJ Pij i smakujJ

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Wegetariańskie grillowanie Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com Jak ugasić pragnienie?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...