środa, 30 lipca 2014

Pomidorowy chłodnik samo zdrowie


Pomidorowy chłodnik samo zdrowie – ciut nadużyta nazwa, gdyż z lenistwa użyłam pomidorów z puszki. Tak jest zdecydowanie szybciejJ Oprócz pomidorów wykorzystałam: pora, czosnek, siemię lniane i prażone pestki słonecznika. Chłodnik ten ma konsystencję gęstego kremu. Świetnie chłodzi i jest dosyć pożywny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, także można go przygotować wieczorem, gdy troszkę chłodniej jest, następnie dobrze schłodzić. Przed spożyciem dobrze jest go wyjąć by nieznacznie się ogrzał. Posypać ziarnkami słonecznika i gotowe. Oczywiście tym, którym wolno jeść pieczywo mogą przyrządzić sobie grzanki do chłodnika. Jedz i smakujJ


Składniki: na 4 porcje
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście siemienia lnianego
  • 4 garście uprażonego słonecznika
  • 150 ml bulionu mięsnego/ warzywnego
  • masło klarowane
  • olej lniany
  • oliwa
  • pieprz
  • sól



Przygotowanie: Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i pora. Smaż przez chwilę. Do dzbanka od blendera wlej pomidory, dodaj pora z czosnkiem, po 2 garście siemienia lnianego i słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. Zmiksuj wszystko. Przelej do garnka, dolej bulion (nie musisz wlewać całego, zależy od konsystencji, jaka Ci odpowiada najbardziej). Wlej po łyżce oliwy i oleju lnianego. Wymieszaj, skosztuj. Wstaw do lodówki. Chwilę odczekaj po wyjęciu z lodówki, posyp uprażonymi ziarnkami słonecznika. Jedz i smakuj:)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

poniedziałek, 28 lipca 2014

Barszcz z młodych buraczków



Muszę się pochwalić, że mój M. znów królował w kuchniJ Tym razem ugotował barszcz z młodych buraczków- pycha. Barszcz tak nam posmakował, że na stałe zagościł w naszym letnim menu. M. ugotował również barszcz młodych buraczków na imprezę rodzinną i nie tylko dorosłym dobrze smakował. Młodsi smakosze także się zachwycali tą czerwona zupą. Bardzo małym smakoszom należy serwetkę włożyć pod brodę, bo barszcz jak to barszcz lubi niespodziewanie brudzićJ. Starsi smakosze też mogą się tak przyodziać na czas jedzenia barszczu, by uniknąć małych czerwonych plamek. Smak tego barszczu na pewno Wam wynagrodzi wszelkie niedogodnościJ


Składniki:
  • 6-7 młodych buraczków wraz z łodygami
  • 0,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ¼ selera korzeniowego
  • liście selera
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek
  • jogurt naturalny/ śmietana



Przygotowanie: Wlej bulion i wodę do garnka, wrzuć obranego selera, cebulę, marchewki i liście selera. Wszystko zagotuj, dodaj buraki wraz z łodygami, (jeśli listki masz młode i ładne to też). Teraz niech to wszystko lekko się „pyrkoli” przez 30 minut. Po tym czasie przecedź zupę przez sitko. Tylko buraczki w raz z łodygami pokrój i włóż do barszczu, dodaj sól i pieprz. Postaw do całkowitego ostygnięcia w chłodne miejsce –może być do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed ponownym podgrzaniem wlej sok z cytryny, podgrzewając barszcz mieszaj i skosztuj, dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Podawaj czysty, z posiekanym koperkiem, kleksem z jogurtu lub śmietany. Jedz i smakujJ


środa, 23 lipca 2014

Sałatka z żółtej cukinii


Sałatkę z żółtej cukinii- smaczne połączenie cukinii (żółtej lub zielonej), ziemniaczków w mundurkach, kiełbasy, pomidorów i cebuli. Żółta cukinia ma taki słoneczny, piękny kolor. Dziś sałatkę z żółtej cukinii jadłam w pracy pychaJ Wcześniej towarzyszyła nam w podróży na Opener’a – muzyczne doznania niezapomniane. Sałatka w podróży szybko zniknęła. Wam również smacznie ją polecamJ


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2-3 pomidory
  • kawałek ulubionej kiełbasy
  • cebula
  • tymianek suszony
  • bazylia świeża
  • sól, pieprz
  • oliwa/masło klarowane

  
Przygotowanie: Cukinię pokrój w plasterki, smaż na maśle klarowanym/oliwie aż się zeszkli. W trakcie smażenia cukinie posyp solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Cukinię zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż pokrojone w plasterki ziemniaki (możesz wykorzystać takie z poprzedniego dnia), ziemniaki możesz lekko posypać solą i pieprzem. Zdejmij ziemniaki z patelni, a na nią wrzucić kiełbasę pokrojoną w drobna kosteczkę smażyć ja aż się lekko zarumieni. Cebule pokrój w półpasterki, pomidory w plastry. Sałatkę układaj warstwowo (kolejność dowolna). Posyp na wierzchu porwanymi listkami bazylii i polej oliwą. Jedz i smakuj:)


Cukinia 2014 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni To my! młode kartofelki

poniedziałek, 21 lipca 2014

Brązowy ryż z chili i z kolendrą



Brązowy ryż z chili i z kolendrą to bardzo smaczna propozycja kolację ( w taki dzień upalny jak dziś), bądź na obiad czy posiłek w pracy. Wystarczy ugotować ryż (najlepiej brązowy). Na patelni przysmażyć cebulkę, papryczkę chili. Następnie dodać ryż i posypać świeżą kolendrą. Ta świeża kolendra nadaje wyjątkowego smaku. Tylko jeść i smakować pozostajeJ

Składniki:
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 młoda cebulka
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • gałązki świeżej kolendry
  • olej/oliwa
  • pieprz, sól



Przygotowanie: Brązowy ryż gotuj przez 30-35 minut w osolonej wrzącej wodzie. Cebulę pokrój kostkę, papryczkę drobno posiekaj (ilość zależy od pikantności, jaką chcesz uzyskać). Na patelni wlej olej/oliwę, następnie wrzuć cebulę i papryczkę chili. Przesmaż chwilę. Dodaj ugotowany ryż. Wszystko wymieszaj. Dodaj posiekane/porwane listki kolendry. Ponownie wszystko wymieszaj. Skosztuj ewentualnie dopraw solą, pieprzem do smaku. Nałóż, jedz i smakuj:)


Wymagająca dieta na wakacjach

środa, 16 lipca 2014

Młoda marchewka ze słonecznikiem



Młoda marchewka ze słonecznikiem – wariacja na temat klasycznej surówki z marchewki, a raczej z marchwi jak to botanik by powiedział, gdyż w przyrodzie nie ma takiej rośliny jak marchewka. W kuchni można używać słów, jakie komu bardziej pasują. Ja lubię słowo marchewka, surówka z marchewki też bardzo mi smakuje. Wam również ją smacznie polecamJ


Składniki:
  • 5-6 szt. średnich marchewek
  • 1 jabłko
  • 2-3 garście pestek słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • olej, oliwa
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz



Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj w malakserze lub na tarce o cienkich oczkach. Upraż słonecznik. Dodaj do startej marchwi. Przygotuj sos z chrzanu, soku z cytryny, oliwy, oleju, cukru pieprzu i soli. Jabłko zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Dodaj do marchewki ze słonecznikiem. Wlej sos. Wszystko razem wymieszaj. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Jedz i smakujJ



poniedziałek, 14 lipca 2014

Pieczone ziemniaczki



Pyszne pieczone młode ziemniaczki. To danie, w którym można się rozsmakowywać całe lato. Wystarczy umyć ziemniaki, nieco je podgotować, przekroić na pół i zapiec. Wcześniej wierch smarując sosem z oliwy, oleju rzepakowego, czosnku, suszonego tymianku i koperku. Smakują wybornie, można je zapiekać równocześnie z jakąś pyszną szynką. Szkoda, że już znikły, chętni bym znów ich posmakowałaJ


Składniki:
  • 8-10 większych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • suszony koperek
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyj. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Przekrój na pół. Układaj na blaszce wyścielonej folią aluminiową. Do miseczki wlej oliwę, olej, przeciśnij dwa ząbki czosnku. Dodaj koperek, tymianek, pieprz i sól. Sos wymieszaj, smaruj nim każdą połówkę ziemniaczka. Ziemniaki piecz w 170ºC-180ºC przez 40 minut. Jedz i smakujJ


To my! młode kartofelki Wymagająca dieta na wakacjach To my! młode kartofelki

poniedziałek, 7 lipca 2014

Czerwona nie tylko smakiem sałatka



Czerwona nie tylko smakiem sałatka to pyszne połączenie: grejpfruta, fasoli czerwonej, papryki czerwonej oraz cebuli również czerwonej. Wszystko to wymieszane z białym, jaśminowym ryżem. Podane w pomidorowych miseczkach. Oczywiście pomidora można wkroić do środka czerwonej sałatki. Smakuje wybornie. Wystarczy doprawić solą, pieprzem, chili i dodać saszetką oleju kujawskiego - bazylia i czerwona nie tylko smakiem sałatka gotowa.
Piękny czerwony kolor dominuje, smaki się cudownie przenikają. Smacznego.


Przepis ten bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl . Oświadczam, że zapoznałam się i akceptuję zasady regulaminu 

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 grejpfrut
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • kilka pomidorów
  • sól, pieprz
  • chili suszone
  • saszetka oleju kujawskiego- bazylia
  • listki bazylii do dekoracji



Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie, Wystudź. Grejpfruta obierz usuwając dokładnie białą skórkę również. Cebulę drobno posiekaj wrzuć do salaterki. Dodaj pokrojonego drobno grejpfruta (wraz z sokiem), odsączoną fasolę, pokrojona drobno paprykę. Dodaj ryż i wszystko wymieszaj. Wlej saszetkę oleju kujawskiego- bazylia. Przypraw do smaku solą, pieprzem i chili. Górę od pomidorów odkrój. Z pozostałych części wydrąż miąższ. 
Do pomidorowych miseczek nałóż sałatkę. Udekoruj z wierzchu listkiem świeżej bazylii. Czerwona nie tylko smakiem sałatka  gotowa. Jedz i smakujJ






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...