Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2014

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Czekoladowe muffinki z gruszką

Czekoladowe muffinki z gruszką to jedno z najchętniej kosztowanych dań, jakie przygotowałam na Piknik Smakoszy (relacja post niżej).Ciemne muffinki, a w środku kawałeczki gorzkiej czekolady i gruszek. Zestawienie genialne w smaku. Czekoladowe muffinki z gruszką to smaczny deser w sam raz na porę późnego lata. Wam tez smacznie je polecam J   Składniki: na 24 szt. 400 g mąki pszennej 3-4 gruszki 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 100 g cukru 100g roztopionego masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól, cukier, cynamon i imbir. W drugiej misce ubij jajka i wymieszaj z mlekiem. Masę jajeczna dodaj do mąki i razem wszystko wymieszaj. Gruszki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kosteczkę mniejsze lub większą. Dodaj do masy. Czekoladę posiekaj i również dodaj do ciasta. Wszystko

Bardzo smaczny dzień- Piknik Smakoszy

Wczoraj 24.08.2014 w Lublinie odbył się Piknik Smakoszy (druga edycja) Niestety bądź na szczęście, z uwagi na deszcz, został on przeniesiony z Mostu do Centrum Kultury. Atmosfera wspaniała i smaczna. Mimo kiepskiej pogody frekwencja dopisała, także mogliśmy ku mej ogromnej radości częstować Państwa naszymi popisowymi daniami, rozdawać nasze przepisy i rozmawiać o jedzeniu:) Wśród nich: babeczki/ muffiny na słono i słodko, tarty również wytrawne i słodkie, kompoty, musy, ciasta: serniki, piernik z jabłek, ryżowe ciastka, chleby z bardzo smacznymi kolorowymi pastami i wiele innych smakołyków. Jednym słowem do wyboru do koloru. Wszystko przepięknie przystrojone i podane. Oczy same się cieszyły, a co dopiero podniebienie J   Wśród przeze mnie przygotowanych dań najbardziej smakowały: Muffiny z szpinakiem ( na blogu nazwane muffiny na kajaki) http://jedzismakuj.blogspot.com/2013/07/muffiny-na-kajaki.html czekoladowe muffiny z gruszką  http

Piknik Smakoszy

Zapraszam wszystkich smakoszy na drugą edycję Pikniku Smakoszy na Moście Kultury w Lublinie.   Start w najbliższą niedzielę (24.08) o godz. 14:00  aż do ostatniego kawałka……czegoś pysznego J . Zapraszamy wszystkich łasuchów na prawdziwą ucztę pełną pozytywnych emocji. Swoimi popisowymi daniami będą nas częstować lubelscy blogerzy kulinarni. To dobra i smaczna zabawa. Tu pysznie zjemy i porozmawiamy o jedzeniu. Oczywiście wszystko polega na próbowaniu różnych smaków, z różnych stolików, zbieraniu przepisów, które z łatwością odtworzymy w domu. Oferujemy dobrą zabawę, Wasz brzuch na pewno będzie pełen J Przybywajcie, jedzcie i smakujcie J  Smacznie Was zapraszamy! Blogi zaangażowane w akcję: http://jedzismakuj.blogspot.com/ http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ http://www.pasjasmaku.com http://studniamiodu.blogspot.com/ http://www.messybeauty.pl/ http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/ http://sekretymaleid

Zielony krem

Zielony krem to zupa z cukinii, brokuła i z ziemniaków. Szybka w przygotowaniu i pyszna w smaku. Cukinia, brokuł i ziemniaki przenikają się smakami. Chili dodane przed podaniem nadaje pikanterii. Smacznie Wam polecam tą zieloną zupę krem J Składniki: na 4 porcje ·         1 średnia zielona cukinia ·         ½ brokuła ·         2-3 ziemniaki ·         1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego ·         sól, pieprz ·         papryczka chili ·         olej/oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na  oleju/oliwie. Cukinię pokrój w kostkę, brokuła podziel na mniejsze rуїyczki. Zielone warzywa podsmaż z ziemniakami. Posyp solą i pieprzem. Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem, tak by zakrywało warzywa. Gotuj przez 20 minut. Gdy zupa trochę przestygnie, zmiksuj ją. Skosztuj i dopraw do smaku. Z papryczki chili wydrąż pestki. Pokrój na talarki. Zupę wlej do miseczek, posyp chili przed podaniem. Jedz i smakuj J

Ryż z jabłkami i brzoskwiniami

Ryż z jabłkami i brzoskwiniami stanowi smaczną propozycję na leniwe śniadanie takie jak dziś J Uwielbiam takie dni. Ach te brzoskwinie i ich soczyste kolory, jabłuszka, ryż, cynamon i imbir. Bogactwo kolorów, smaków i zapachów. Ostatnio w jakiejś kobiecej gazecie przeczytałam, iż wskazane jest zacząć dzień ciepłym śniadaniem. To dobrze budzi nasz żołądek, dobrze robi na nasze trawienie. Dodaje nam energii i wspaniale działa na całe, nasze samopoczucie. Ryż z jabłkami i brzoskwiniami świetnie rozpoczyna dzień, od razu uśmiech pojawia się na twarzy, gdy się go przygotowuje i smakuje J Stanowi też świetna propozycję na deser J Składniki: 2-3 porcje 1 szklanka suchego brązowego ryżu 2 brzoskwinie 2 jabłka 2 garści rodzynek 2 garści uprażonego słonecznika 2 łyżki miodu imbir i cynamon suszony Przygotowanie: Ryż ugotuj w dwóch szklankach osolonej wody, przez 30-35 minut. Po 10-15 minutach od nastawienia ryżu, pokrój brzoskwinie w kostkę. W rondelku rozp

Pieczony kurczak z chili

Pyszne chrupiące, pieczone pałki z kurczaka. Marynatę przyrządziłam z papryczki chili, czosnku, cytryny, papryki suszonej, soli pieprzu i oleju. Pieczone pałki kurczaka wyszły bardzo smaczne, dobrze przyprawione lekko pikantne, ale nie taki, co by ziać ogniem po nich od razu. Lubię od czasu do czasu schrupać takie dobrze wypieczone pałki J Najlepsze są prosto po upieczeniu J Składniki: 8 pałek z kurczaka 1 czerwona papryczka chili 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny skórka z połówki cytryny papryka suszona słodka sól, pieprz Przygotowanie: Z papryczki usuń pestki, następnie drobno ją pokrój. Czosnek obierz, również drobno pokrój. Papryczkę i czosnek wsyp do moździerza. Dodaj olej i rozetrzyj. Dodaj pieprz, sól i suszoną paprykę oraz sok i skórkę z cytryny i ponownie rozetrzyj. Tak przygotowanym sosem nacieraj kurczakowi pałki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 º i piecz przez godzinę.  Jedz i smakuj J

Niezapomniany smak

steku z wołowiny W ostatni piątek dane mi było posmakować bardzo dobrze przyrządzonych steków z wołowiny. Miało to miejsce w Kuźni- Solidna Micha mieszczącej się przy ul. Północnej 30A w Lublinie . Wraz z innymi lubelskimi blogerkami zostałam zaproszona przez właściciela Kuźni na warsztaty-degustację steków. Ostatnio karta dań została poszerzona o nowe rodzaje steków: T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i   New York Strip (Black Angus USA) Oczywiście nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego, który nieco dłużej gości w menu Podczas, gdy właściciel Kuźni opowiadał jak rozpoczął i kontynuuje przygodę z serwowaniem wołowiny, na nasz stół podano trzy rodzaje steków: jeden argentyński - krwisty, dwa pozostałe: T-Bone i Flank wysmażone medium. Mi najbardziej posmakował Flank Steak   (fr. Bavette, hiszp. Arrachera) jest kawałkiem łaty (ang. flank). Ten stek cechuje delikatny, słodkawy posmak i łatwo go odróżnić od pozostałych. Gdy t

Kisiel malinowy (lubelski kociołek)

Kisiel malinowy- wielu z nas przyjdzie wspomnienie z dzieciństwa, u babci lub dobrej ciotki na wsi. Zapach, smak i ta radość, gdy domowy kisiel pojawiał się na stole. Na ciepło czy zimno, zawsze smakuje znakomicie J A zapach malin pozostaje w domu na jakiś czas. Teraz malinami można, a raczej trzeba najeść się do syta. Wszędzie ich pełno. Również pełen nich jest lubelski kociołek- malinowy tym razem-wspólna zabawa kulinarnych lubelskich blogerek: Martyna -  http://chiliandsugar.blogspot.com/ Miętowa Kuchnia -  http://mientowakuchnia.blox.pl/html Edyta -   http://www.pasjasmaku.com/ Wiosenka -   http://eksplozjasmaku.blox.pl Marta -   http://niebieskapistacja.blox.pl/html Karolina -   http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Dorota -  http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Marta -   http:// kolorowo-torcikowo.blogspot.com / Sprawdźcie, jak one je zagospodarowały J Prawda, że smacznie J Składniki: 500g malin 2 szklanki wody 2 łyżki białego

Kompot z papierówek

Kompot z papierówek- orzeźwienie prosto z sadu czy ogrodu. Pyszny kompot z wczesnych polskich jabłek. Super letni przysmak. Wystarczy zebrać jabłka, najlepiej takie, co same spadły. Przekroić je na ćwiartki usuwając ogryzki. Następnie zaleć wodą, posypać cukrem i zagotować. Schłodzić i pyszny kompot z papierówek gotowy. Pij, jedz i smakuj J Składniki: Ok. 2 kg jabłek papierówek 1,5 litra wody 4-5 łyżki cukru Przygotowanie: Jabłka przekrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, pozostawiając skórkę. Włóż je do garnka, zalej wodą (tak by zakryła jabłka) i posyp cukrem. Wszystko zagotuj. Gdy tylko zacznie wrzeć wyłącz. Ostudź i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny (najlepiej całą noc). Wyjmij, skosztuj. Pyszny kompot z papierówek gotowy. Pij, jedz i smakuj J