sobota, 30 sierpnia 2014

Ryżowe ciasteczka z bananem


Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka. 
Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy (klik), z czego się niezmiernie cieszęJ Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananemJ


Składniki: na 24 szt.
  • 4 banany dobrze dojrzałe
  • 180g ryżowych płatków błyskawicznych
  • 2 garści rodzynek
  • ½ gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli


Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodkoJ



Wymagająca dieta na wakacjach

środa, 27 sierpnia 2014

Czekoladowe muffinki z gruszką


Czekoladowe muffinki z gruszką to jedno z najchętniej kosztowanych dań, jakie przygotowałam na Piknik Smakoszy (relacja post niżej).Ciemne muffinki, a w środku kawałeczki gorzkiej czekolady i gruszek. Zestawienie genialne w smaku. Czekoladowe muffinki z gruszką to smaczny deser w sam raz na porę późnego lata. Wam tez smacznie je polecamJ

 Składniki: na 24 szt.

  • 400 g mąki pszennej
  • 3-4 gruszki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g cukru
  • 100g roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól, cukier, cynamon i imbir. W drugiej misce ubij jajka i wymieszaj z mlekiem. Masę jajeczna dodaj do mąki i razem wszystko wymieszaj. Gruszki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kosteczkę mniejsze lub większą. Dodaj do masy. Czekoladę posiekaj i również dodaj do ciasta. Wszystko wymieszaj. Papierowymi papilotkami wyłóż muffinkowa blachę. Tak wypełnione dołki wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz przez około 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakujJ


Dzień polskiej żywności 2014

wtorek, 26 sierpnia 2014

Bardzo smaczny dzień- Piknik Smakoszy



Wczoraj 24.08.2014 w Lublinie odbył się Piknik Smakoszy (druga edycja) Niestety bądź na szczęście, z uwagi na deszcz, został on przeniesiony z Mostu do Centrum Kultury.


Atmosfera wspaniała i smaczna. Mimo kiepskiej pogody frekwencja dopisała, także mogliśmy ku mej ogromnej radości częstować Państwa naszymi popisowymi daniami, rozdawać nasze przepisy i rozmawiać o jedzeniu:)



Wśród nich: babeczki/ muffiny na słono i słodko, tarty również wytrawne i słodkie, kompoty, musy, ciasta: serniki, piernik z jabłek, ryżowe ciastka, chleby z bardzo smacznymi kolorowymi pastami i wiele innych smakołyków. Jednym słowem do wyboru do koloru. Wszystko przepięknie przystrojone i podane. Oczy same się cieszyły, a co dopiero podniebienieJ 


Wśród przeze mnie przygotowanych dań najbardziej smakowały:

Muffiny z szpinakiem ( na blogu nazwane muffiny na kajaki)
http://jedzismakuj.blogspot.com/2013/07/muffiny-na-kajaki.html


czekoladowe muffiny z gruszką 
http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/08/czekoladowe-muffinki-z-gruszka.html


oraz ryżowe ciasteczka z bananem – te ciasteczka są bez mąki, jajek i mleka 
http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/08/ryzowe-ciasteczka-z-bananem.html


Wszystkim smakoszom małym i dużym smacznie dziękuję:) 
 zapraszam za rokJ  oby pogoda była słoneczna:)



Szersze relacje z Pikniku Smakoszy również na:


Zapraszam i jeszcze raz smacznie dziękuję:) Ach cóż to był za smaczny dzieńJ

środa, 20 sierpnia 2014

Piknik Smakoszy

Zapraszam wszystkich smakoszy na drugą edycję Pikniku Smakoszy na Moście Kultury w Lublinie. Start w najbliższą niedzielę (24.08) o godz. 14:00 
aż do ostatniego kawałka……czegoś pysznegoJ.


Zapraszamy wszystkich łasuchów na prawdziwą ucztę pełną pozytywnych emocji. Swoimi popisowymi daniami będą nas częstować lubelscy blogerzy kulinarni. To dobra i smaczna zabawa. Tu pysznie zjemy i porozmawiamy o jedzeniu. Oczywiście wszystko polega na próbowaniu różnych smaków, z różnych stolików, zbieraniu przepisów, które z łatwością odtworzymy w domu. Oferujemy dobrą zabawę, Wasz brzuch na pewno będzie pełenJ Przybywajcie, jedzcie i smakujcieSmacznie Was zapraszamy!

Blogi zaangażowane w akcję:

ZapraszamyJ Będzie sporo smakołykówJ

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Zielony krem

Zielony krem to zupa z cukinii, brokuła i z ziemniaków. Szybka w przygotowaniu i pyszna w smaku. Cukinia, brokuł i ziemniaki przenikają się smakami. Chili dodane przed podaniem nadaje pikanterii. Smacznie Wam polecam tą zieloną zupę kremJ


Składniki: na 4 porcje

·        1 średnia zielona cukinia
·        ½ brokuła
·        2-3 ziemniaki
·        1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
·        sól, pieprz
·        papryczka chili
·        olej/oliwa


Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju/oliwie. Cukinię pokrój w kostkę, brokuła podziel na mniejsze rуїyczki. Zielone warzywa podsmaż z ziemniakami. Posyp solą i pieprzem. Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem, tak by zakrywało warzywa. Gotuj przez 20 minut. Gdy zupa trochę przestygnie, zmiksuj ją. Skosztuj i dopraw do smaku. Z papryczki chili wydrąż pestki. Pokrój na talarki. Zupę wlej do miseczek, posyp chili przed podaniem. Jedz i smakujJ


Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014

piątek, 15 sierpnia 2014

Ryż z jabłkami i brzoskwiniami





Ryż z jabłkami i brzoskwiniami stanowi smaczną propozycję na leniwe śniadanie takie jak dziśJ Uwielbiam takie dni. Ach te brzoskwinie i ich soczyste kolory, jabłuszka, ryż, cynamon i imbir. Bogactwo kolorów, smaków i zapachów. Ostatnio w jakiejś kobiecej gazecie przeczytałam, iż wskazane jest zacząć dzień ciepłym śniadaniem. To dobrze budzi nasz żołądek, dobrze robi na nasze trawienie. Dodaje nam energii i wspaniale działa na całe, nasze samopoczucie. Ryż z jabłkami i brzoskwiniami świetnie rozpoczyna dzień, od razu uśmiech pojawia się na twarzy, gdy się go przygotowuje i smakujeJ Stanowi też świetna propozycję na deserJ

Składniki: 2-3 porcje

  • 1 szklanka suchego brązowego ryżu
  • 2 brzoskwinie
  • 2 jabłka
  • 2 garści rodzynek
  • 2 garści uprażonego słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • imbir i cynamon suszony


Przygotowanie: Ryż ugotuj w dwóch szklankach osolonej wody, przez 30-35 minut. Po 10-15 minutach od nastawienia ryżu, pokrój brzoskwinie w kostkę. W rondelku rozpuść miód, dodaj cynamon i imbir, wymieszaj. Wrzuć pokrojone brzoskwinie. Pokrój jabłka i na bieżąco dodawaj je do rondelka. Następnie dodaj rodzynki. Chwilę niech to wszystko się „popyrkoli” 
Ryż odcedź (powinno zostać niewiele wody). Nałóż go do talerzy/miseczek. Dodaj owoce z rondelka.  Na wierzchu posyp uprażonymi ziarnkami słonecznika. Jedz i smakujJ




Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

środa, 13 sierpnia 2014

Pieczony kurczak z chili


Pyszne chrupiące, pieczone pałki z kurczaka. Marynatę przyrządziłam z papryczki chili, czosnku, cytryny, papryki suszonej, soli pieprzu i oleju. Pieczone pałki kurczaka wyszły bardzo smaczne, dobrze przyprawione lekko pikantne, ale nie taki, co by ziać ogniem po nich od razu. Lubię od czasu do czasu schrupać takie dobrze wypieczone pałkiJ Najlepsze są prosto po upieczeniuJ


Składniki:
  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • skórka z połówki cytryny
  • papryka suszona słodka
  • sól, pieprz



Przygotowanie: Z papryczki usuń pestki, następnie drobno ją pokrój. Czosnek obierz, również drobno pokrój. Papryczkę i czosnek wsyp do moździerza. Dodaj olej i rozetrzyj. Dodaj pieprz, sól i suszoną paprykę oraz sok i skórkę z cytryny i ponownie rozetrzyj. Tak przygotowanym sosem nacieraj kurczakowi pałki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 º i piecz przez godzinę. 
Jedz i smakujJ


Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014

wtorek, 12 sierpnia 2014

Niezapomniany smak

steku z wołowiny


W ostatni piątek dane mi było posmakować bardzo dobrze przyrządzonych steków z wołowiny. Miało to miejsce w Kuźni- Solidna Micha mieszczącej się przy ul. Północnej 30A w Lublinie .


Wraz z innymi lubelskimi blogerkami zostałam zaproszona przez właściciela Kuźni na warsztaty-degustację steków. Ostatnio karta dań została poszerzona o nowe rodzaje steków: T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i New York Strip (Black Angus USA) Oczywiście nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego, który nieco dłużej gości w menu


Podczas, gdy właściciel Kuźni opowiadał jak rozpoczął i kontynuuje przygodę z serwowaniem wołowiny, na nasz stół podano trzy rodzaje steków: jeden argentyński - krwisty, dwa pozostałe: T-Bone i Flank wysmażone medium.


Mi najbardziej posmakował Flank Steak (fr. Bavette, hiszp. Arrachera) jest kawałkiem łaty (ang. flank). Ten stek cechuje delikatny, słodkawy posmak i łatwo go odróżnić od pozostałych.

Gdy tak sobie zajadałyśmy te steki, polewając je różnym bardzo dobrymi sosami przygotowywanymi na miejscu: salsą, miodowo-musztardowym czy z zielonego pieprzu oraz pochrapując co raz frytkami 

dowiedziałyśmy się, jak na kuchni przyprawia i przyrządza się dany rodzaj steku. W sumie miał nam to kucharz sam we własnej osobie opowiedzieć, jednak zasłaniając się swą nieśmiałością nie chciał ani do nas przyjść, ani nam pozwolić zajrzeć na kuchnię. Może bał się tylu dziewczyn z aparatami J 
A szkoda można by było coś jeszcze podpatrzeć ? Może następnym razem się uda?:)

Degustacja okazała się bardzo udanym spotkaniem w przemiłym gronie. Doznania smakowe nieocenione, poszerzona wiedza kulinarna również.
Wam też to miejsce szczerze i smacznie polecam, zwłaszcza wtedy, kiedy macie ochotę na słuszny kawałek dobrze przyrządzonej wołowiny. Wbrew stereotypom zapraszam również Panie, gdyż one równie często, co mężczyźni zamawiają steki w tym lokalu.

P.S Nie obyłoby się na spotkaniu bez grupowej sweetfociJ

Na zdjęciu (oprócz mnie):Edyta, Marta, Karina, Renata, Eliza i Marlena 
Oby takich spotkań było więcej i częściej J

piątek, 8 sierpnia 2014

Kisiel malinowy (lubelski kociołek)


Kisiel malinowy- wielu z nas przyjdzie wspomnienie z dzieciństwa, u babci lub dobrej ciotki na wsi. Zapach, smak i ta radość, gdy domowy kisiel pojawiał się na stole. Na ciepło czy zimno, zawsze smakuje znakomicieJ A zapach malin pozostaje w domu na jakiś czas. Teraz malinami można, a raczej trzeba najeść się do syta. Wszędzie ich pełno. Również pełen nich jest lubelski kociołek- malinowy tym razem-wspólna zabawa kulinarnych lubelskich blogerek:


Sprawdźcie, jak one je zagospodarowałyJ Prawda, że smacznieJ


Składniki:
  • 500g malin
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • listki mięty
  • maliny do przybrania



Przygotowanie: Maliny zalej wodą, dodaj cukier biały i brązowy. Zagotuj i gotuj je przez 5 minut. Teraz możesz je przelać/przetrzeć przez gęste sitko, (ale nie jest to konieczne). W niewielkiej ilości zimnej wody rozrób mąkę ziemniaczaną, dodaj ją do soku z malin, podgrzej. Pucharki opłucz zimną wodą, włóż na dno maliny i wlej kisiel. Udekoruj listkami świeżej mięty. Malinowy kisiel gotowy. Jeśli wolisz go na zimno to ostudź i wstaw do lodówki. Jedz i smakuj:)


środa, 6 sierpnia 2014

Kompot z papierówek




Kompot z papierówek- orzeźwienie prosto z sadu czy ogrodu. Pyszny kompot z wczesnych polskich jabłek. Super letni przysmak. Wystarczy zebrać jabłka, najlepiej takie, co same spadły. Przekroić je na ćwiartki usuwając ogryzki. Następnie zaleć wodą, posypać cukrem i zagotować. Schłodzić i pyszny kompot z papierówek gotowy. Pij, jedz i smakujJ


Składniki:
Ok. 2 kg jabłek papierówek
1,5 litra wody
4-5 łyżki cukru

Przygotowanie: Jabłka przekrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, pozostawiając skórkę. Włóż je do garnka, zalej wodą (tak by zakryła jabłka) i posyp cukrem. Wszystko zagotuj. Gdy tylko zacznie wrzeć wyłącz. Ostudź i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny (najlepiej całą noc). Wyjmij, skosztuj. Pyszny kompot z papierówek gotowy. Pij, jedz i smakujJ


Jedz polskie jabłka Jabłka wolności
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...