poniedziałek, 29 września 2014

Szybkie śniadanie


Szybkie śniadanie, czyli figi suszone, pomarańcza, jabłko i kasza jaglana. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną (ok. 15 minut), obrać pomarańczę i pokroić owoce. Wszystko razem wymieszać i pyszne śniadanie gotowe. Smacznie polecam nie tylko wtedy, gdy się spieszymyJ


Składniki: na 2 porcje

  • 1 szklanka sypkiej kaszy jaglanej
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • kilka suszonych fig




Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie, w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy (możesz wcześniej kaszę przepłukać) przez ok. 15 minut. 
Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę. Z jabłka pozbądź się gniazda nasiennego, również pokrój je w kostkę o podobnej wielkości, co pomarańcza. Suszone figi pokrój na kawałki. Owoce dodaj do ugotowanej, ciepłej kaszy i wymieszaj. Jedz i smakujJ


piątek, 26 września 2014

Dieta wymagająca na wakacjach podsumowanie akcji


Bardzo, ale to bardzo wszystkim smacznie dziękuję za udział w akcji (klik) Dieta wymagająca na wakacjach. Dzięki wielu wspaniałym pomysłom o wiele łatwiej mi się podróżowało wraz ze spakowanymi wymagającymi smakołykami. Niestety wakacje już całkiem albo prawie za nami, ale sadzę, że wiele z tych pomysłów można wykorzystać podczas „niewakacyjnych” dni. 
Smacznie Was zachęcam do zaglądania tu i na inne blogi, pichcenia, kosztowania smakowaniaJ


Mały Bezglutek




Silver Teaspoon



Głodny alergik



Smaczne-zdrowe


Zdrowie zależy ode mnie



Szpinakowa Wróżka


Karola's Kitchen


Daria O Zdrowiu



Arnikowa kuchnia



Red and Pale




Wege Kuchnia



Zaklęcie na szczęście



Prawdziwy biszkopt




Heey, hungry girl! Be careful what you eat!



Cieszy się micha



Szybkie gotowanie



Czerwień i błękit



Jedz i smakuj


środa, 24 września 2014

Pieczone ziemniaki z boczkiem i z papryką


Skoro jesień już do nas przyszła do konieczne jest upieczenie ziemniaków. Pieczone ziemniaki z boczkiem i z papryką w sam raz pasują. Danie to jest łatwe, szybkie w przygotowaniu. Stanowi smaczną propozycję na obiad, kolacje lub jesienną imprezę. Pikanterii dodaje czosnek i chili. Wszystkim jesiennym smakoszom polecamJ


Pieczone ziemniaki z boczkiem i z papryką

Składniki:
  • 8-10 ziemniaków
  • 15-20 dag boczku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • tymianek


Przygotowanie: Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Gdy przestygną, przekrój je na pół. Sos przygotuj z oliwy przyprawionej solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Tak przygotowanym sosem polewaj połówki ziemniaków. Piecz je przez 25 minut w temp. 180 º C.

Z papryczki chili usuń nasionka, a następnie drobno ją posiekaj. Czosnek również drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, a czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj boczek. Następnie dodaj czosnek i papryczkę chili. Na koniec dodaj czerwoną paprykę. Wszystko wymieszaj. Podpieczone ziemniaki posyp podsmażoną papryką z boczkiem. Zapiekaj je jeszcze przez 15 minut w temp. 180 º C. Udekoruj świeżym tymiankiem. Jedz i smakujJ


środa, 10 września 2014

Koktajl brzoskwiniowo- ananasowy



Koktajl brzoskwiniowo- ananasowy musiał nieco poczekać na publikację. Brzoskwinie (prosto z maminego ogrodu), ananas, banany, wszystko to zmiksowane i owocowy, gęsty koktajl gotowy. Bardzo smaczny, słoneczny kolor to niewątpliwe jego zalety. Po prostu witaminowa owocowa bombaJ W sam raz na słoneczne dni i wtedy gdy zaczynamy wzmacniać nasze organizmyJ Smacznie Wam polecamJ 


Koktajl brzoskwiniowo- ananasowy

Składniki: na ¾ litra

  • 1 ananas
  • 4-5 brzoskwiń (mniejszych)
  • 2 banany
  • ½ szklanki wody mineralnej
  • sok z ½ limonki
  • szczypta soli
  • szczypta brązowego cukru


Przygotowanie: Ananasa i banany obierz, następnie pokrój na kawałki. Brzoskwinie rozkrój na pół, wyjmij pestki. Owoce wrzuć do dzbanka, dodaj wodę mineralną, sok z limonk, cukier i sól. Zmiksuj. Pyszny brzoskwiniowo- ananasowy koktajl gotowyJ. Pij i smakujJ


poniedziałek, 8 września 2014

Poniedziałkowe pudełko, czyli sałatka z papryką, tuńczykiem i ryżem brązowym



Poniedziałkowe pudełko do pracy, czyli sałatka z papryką, tuńczykiem i ryżem brązowym. Takie właśnie dziś smaczne miałam drugie śniadanie. Papryka żółta (tak jak dziś) lub czerwona, dobry tuńczyk w kawałkach w oleju. Do tego ogórek kiszony, konserwowy lub chili, brązowy ryż, cebulka i natka pietruszki obowiązkowo. Smaczny, pożywny posiłek w pracy. Uwielbiam takie. Szybka w przygotowaniu, wyborna w smaku. Wam też na pewno posmakuje i umili poniedziałkowy trudJ PolecamJ



Sałatka z papryką, tuńczykiem i ryżem brązowym
Składniki: (na 2 osoby)
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
  • 1 puszka dobrego tuńczyka w kawałkach
  • 1-2 papryki żółte/czerwone
  • 3-4 ogórki kiszone, konserwowe lub chili
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej lniany
  • oliwa


Składniki. Cebulę drobno posiekaj, posól, wsyp do miski. Dodaj tuńczyka. Pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Wsyp ryż. Posyp posiekaną natką pietruszki Wlej lniany olej i oliwę. Przypraw do smaku i wymieszaj. Spakuj pudełka, włóż do lodówki. Pamiętaj, by rano ją zabrać Jedz i smakujJ




Warzywa psiankowate 2014 Szkolne śniadania Paprykujemy 5 Warzywa psiankowate 2014

piątek, 5 września 2014

Chlebek z ziarnami



Chlebek z ziarnami nawet nie spodziewałam się, że chleb z kaszy jaglanej może być taki pyszny. Do tego pestki słonecznika, pestki dyni oraz płatki z kaszy jaglanej. Za to bez jajek, drożdży. Chlebek z ziarnami smakuje wybornie wszystkim smakoszom, nadaje się jako podstawa bezglutenowej kanapki równieżJ Mając chleb upieczony w chlebaku jedzenie staje się o wiele prostsze i szybsze. Prawdę powiedziawszy o takich kanapkach marzyłam od dłuższego czasu tj., od, kiedy jestem na tej jakże wymagającej diecie J
Wam też chlebek z ziarnami smacznie polecam niezależnie od tego czy jesteście na jakiejś diecie czy na szczęście nieJ


Składniki: na jedną keksówkę
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 2/3 szklanki lnu złocistego (proszku)
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki płatków jaglanych
  • 1 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli kamiennej)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki nasion lnu


Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. I dodaj wymieszane płynne składniki. Wymieszać wszystko razem. Pozostaw do "nasiąkniecia" na 1-2 godziny. Po tym czasie przełóż masę do formy wyłożonej papierem (ciasto dociśnij w formie za pomocą łyżki). Ponownie odstaw na przynajmniej godzinę.

Piecz przez 50 minut w temperaturze 175ºC (termoobieg), następnie wyjmij chleb z formy, odwróć do góry dnem i zapiecz jeszcze przez 15 minut. Studzenie chleba powinno trwać jak najdłużej, więc najwygodniej jest go upiec wieczorem a pokroić dopiero rano. Jeśli się pospieszysz, chlebek może się rozpadać. Jedz, smakuj i kibicuj:)


Szkolne śniadania

środa, 3 września 2014

Pasta paprykowa


Pasta paprykowa – pierwotnie miał być ajwar, ale w pobliskich warzywnikach bakłażanów brak, a do dalszych sklepów nie chciało mi się leciećJ Tak, więc upiekłam paprykę, a bakłażana zastąpiłam żółtą cukinią. Do tego jeszcze czosnek, odrobina koncentratu i pasta paprykowa gotowa. Bardzo smaczna, choć taka rzadsza pasta mi wyszła, taka o konsystencji pomiędzy gęstym keczupem a pastą. Świetna do mięsa np. karczku lub chleba. 
Z poniżej podanych składników wyszedł mi prawie litr tej paprykowej pasty. Także dwa jej nieduże słoiczki mam zapasteryzowane. Czekają na późniejJ

Składniki:
5 dużych czerwonych papryk
1 średnia żółta cukinia
3-4 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka wędzona
oliwa

Przygotowanie: Umyte papryki i cukinię oraz nieobrany czosnek połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/folią aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 º C. Piecz ok. 30 minut, aż skórka na warzywach zacznie się zmieniając na brązowy/czarny kolor, tak jakby się trochę przypalała.. Wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki włóż do foliowej torebki, szczelnie zakręć i odstaw na 15 minut - dzięki temu łatwiej będzie obrać papryki. Po tym czasie, otwórz worek i poczekaj aż papryki trochę przestygną. Z papryk usuń gniazda nasienne i skórki. Cukinię przetnij na pół, usuń gniazda nasienne jeśli potrzeba, wydrąż miąższ. 
Z ząbków czosnku wyjmij środek. Całość zmiksuj, dodając koncentrat i przyprawy. Pyszna paprykowa pasta gotowa. Jedz i smakujJ

P.S. Oliwę pozostałą z pieczenie możesz przelać do słoiczka (wykorzystasz ją w innym celuJ). 


Warzywa psiankowate 2014 Paprykujemy 5 Warzywa psiankowate 2014

poniedziałek, 1 września 2014

Pieczony karczek z tymiankiem, czosnkiem i cytryną


Pieczony karczek z tymiankiem czosnkiem i cytryną (raczej jej skórką)pyszna forma pieczeni jak i propozycja na tzw. domowa wędlinę. Dziś w pracy pytano mnie, co ugotowałam na weekendzie a ja na to, że wczoraj upiekłam karczek tylko czeka na zdjęciaJ. Na szczęście doczekał się i na zdjęcia i na to by go posmakować. A smakuje bardzo dobrze, zarówno jako propozycja obiadowa (na ciepło), jak i teraz na bieżąco znika kładziony na kanapkiJ. Ciekawe czy ten pieczony karczek z tymiankiem czosnkiem i cytryną doczeka jutraJ?. Wam również go smacznie polecamJ


Składniki:
  • 1,2 kg karczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek świeży i suszony
  • skórka z połowy cytryny
  • oliwa
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie: Czosnek obierz i posiekaj. Do moździerza wsyp czosnek, skórkę z cytryny, pieprz, sól, listki świeżego tymianku i suszony tymiankiem. Wszystko rozetrzyj dolewając oliwy i oleju. Karczek ułóż w naczyniu żaroodpornym i natrzyj z obu stron oliwą z przyprawami. Odstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin ( najlepiej na noc). Po tym czasie, mięso wyjmij z lodówki. Nastaw piekarnik na 220ºC i w tej temperaturze piecz przez 15 minut, następnie ustaw temperaturę na 170 ºC (obie temperatury z termoobiegiem). Karczek piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pamiętaj, że przed podaniem (jeśli chcemy jeść karczek bezpośrednio po upieczeniu) musi on troszkę odpocząćJ Jedz i smakuj i kibicuj polskim siatkarzomJ




Dzień polskiej żywności 2014 Sztuka mięsa edycja letnia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...