Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2014

Śledzie pikantne

Śledzie z jabłkiem, cebulą i śmietaną to jedne z popisowych śledzi mojej mamy. Ja zamiast śmietany, najpierw starte jabłko skropiłam cytryną i dodałam posiekaną papryczkę chili (ilość od stopnia pikantności, jaka nam smakuje J ). Efekt wyszedł bardzo smaczny J Słodko kwaśne jabłko, ostra cebula i pikantna papryczka chili. Smaki wzajemnie się tak fajnie uzupełniają. Myślę, że świetnie nadają się do tzw. wódeczki na nadchodzące Andrzejki. Stanowią też smaczną, nieco odmienną propozycję od tradycyjnych śledzi na Wigilię czy Boże Narodzenie. Smacznie Wam polecam pikantne śledzie J Składniki: 3 filety śledziowe z zalewy miodowej klik 1 większe jabłko 1 nieduża cebula biała ½ papryczki chili sok z cytryny 1 łyżeczka oleju lnianego 1-2 łyżki oleju słonecznikowego pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Cebulę posiekaj, posól i zgnieć palcami. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Następnie skrop sokiem z cytryny by nie ściemniało. Dodaj je do posiekan

Poniedziałkowe bezmięsne pudełko do pracy- dynia, por i kasza jaglana

Utarło się w naszej tradycji, że to raczej piątek kojarzymy z dniami bezmięsnymi. Jednak wszyscy Ci, którzy szczególnie dbają o nasze prawidłowe odżywianie zalecają, aby, takich dni było więcej niż tylko raz w tygodniu. Dynia pieczona, por i kasza jaglana to dzisiejsze moje drugie śniadanie. Łatwe i przepyszne danie. Wymaga podgrzania przed podaniem J A przepis i całe menu bierze udział w akcji i konkursie Poniedziałki bez mięs . Oto moje menu na cały dzień : Na śniadanie: proponuję Szybkie śniadanie czyli figi suszone, pomarańcza, jabłko i kasza jaglana Na drugie śniadanie: dynię pieczona z porem i kasza jaglaną  Taką zapiekankę z patelni, którą przygotowuję wieczorem dzień wcześniej. Następnie pracy, gdy zgłodnieję ją sobie odgrzewam J  Pycha J Składniki: ¼ pieczonej dyni piżmowej kawałek pora ¼ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej olej rzepakowy sól morska pieprz świeżo mielony kurkuma tymianek suszony   Przygotowanie: Aby upi

Naprawdę dobre smaki w restauracji Day & Night

W ostatnią październikową niedzielę, a raczej jej wieczór miałam ogromną przyjemność wraz z blogerami smakowania kolacji w restauracji Day & Night hotelu Willowa w Lublinie. Na nas, nazwanych przez zapraszających „lubelskich kreatorów smaku”, czekał pięknie nakryty stół, na którym serwowano dania z nowej jesienno-zimowej karty przygotowanej przez kucharzy: Marcina Jurka i Łukasza Stalęga zaś o dobór win zadbał sommelier Łukasz Kubiak. Kolacja rozpoczęła się od krótkiej (szkoda), ale bardzo ciekawej prezentacji win: Grüner Silvaner od Joanna Gila- białe wino o morelowym posmaku i pikantnym finiszu oraz Oveja Tinta Garciano 2013- czerwone wino z jagodowymi i czekoladowymi nutkami. Mi osobiście bardziej posmakowało to białe wino J Na przystawkę podano „pieczony rostbef z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous-vide. Smaki cudnie skomponowane: czerwone mięsne plastry podkreślone pietruszką, marchwią i selerem. Do tego obłędnie przyrządzone jajko w koszulce, a wsz