Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2014

Wesołych Świąt

Wszystkim Czytelnikom pragnę życzyć: Radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia . Pełnych zapachów i wielu smakołyków J

Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych

W piątek 12 grudnia w odbyła się Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych. Dzięki uprzejmości restauracji Zielony Talerzyk mogłam się spotkać i wspólnie poświętować wraz z: Edytą z  http://www.pasjasmaku.com/ Martą z  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Angeliką z  http:// duringthefreetime.blogspot.com/ organizatorkami tego spotkania  o raz z: Dorotą  z bloga http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Marleną : http:// smerfetka79.blogspot.com/ Kariną z  http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/ Anią z  http:// przyprawmnie.blogspot.com Siostrami Zalewskimi :   http:// cookinggoodlooking.blog.pl/ i jedynym mężczyzną w naszym babskim gronie Dawidem z  http://rightbehindthekitchen.blogspot.com/ Zielony Talerzyk przygotował dla nas kompot z suszu oraz trzy świąteczne zupy: barszcz czerwony, zupę grzybową i bardzo smaczny krem chrzanowy z wędzoną rybą w środku. Jak na blogerów przystało każdy z nas przyniósł po jednym daniu

Postna kapusta

Postna kapusta – bardzo smaczna kapusta i takie postne dania mogłabym jeść na okrągło. Długo duszona kapusta z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Przyprawiona cebulą i czosnkiem, a na koniec podlana czerwonym winem. Przyznam, że tak mi posmakowała, iż będę ją przyrządzać częściej niż tylko na wigilijną wieczerzę. Wam też tą postną, ale jakże smaczną kapustę polecam na święta i nie tylko. Składniki: 1 duża cebula 2 kg kapusty kiszonej olej ziarenka jałowca, ziela angielskiego, pieprzu czarnego i kolorowego 4 liście laurowe 2 duże ząbki czosnku 100 g suszonych grzybów (namoczonych) 100 g suszonych śliwek 1 szklanka wina czerwonego sól, cukier, pieprz Posiekaj cebulę. Kapustę odciśnij, a sok z niej zachowaj.. W garnku na oleju zeszklij cebulę. Włóż kapustę, zalej 1 szklanką wody i podgrzej chwilę. Do kapusty dodaj jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, posiekane ząbki czosnku i posiekane również grzyby. Duś na małym ogniu przez godzinę. Odstaw

Świąteczny keks wyjątkowy

Świąteczny keks a dlaczego wyjątkowy? A dlatego, iż nie zawiera glutenu, jajek ani mleka J Za to banany i bakalie. Słodkie, świąteczne ciasto. Smakuje wybornie również tradycyjnym smakoszom. Oni jedząc kolejną porcję, mówią, „ale dobre”. Smacznie i świątecznie polecam wszystkim smakoszom. Szczególnie tym, którzy z ważnych powodów nie mogą smakować w tradycyjnych świątecznych ciastach czy ciasteczkach J Składniki: na 1 keksówkę 3 banany 1 szklanka maki ryżowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny Palma z Bielmaru 1 szklanka cukru 2 łyżki lnu złocistego 6 łyżek wody 1 łyżeczka sody orzechy włoskie żurawina rodzynki Polewa: 70 -100 g czekolady gorzkiej 4-5 łyżek cukru pudru 4-5 łyżek wody Przygotowanie: 2 łyżki lnu złocistego zalej 6 łyżkami wody. Spęczniały len zmiksuj z cukrem, dodaj rozciapane widelcem banany. Wymieszaj. Dodaj rozpuszczona ciepłą (ale nie gorącą) margarynę. Wymieszaj. Obie mąki i sodę razem wymieszaj. Dod

Pieczone jabłuszka z…

Pieczone jabłka pyszna propozycja ciepłego deseru, zwłaszcza, gdy za oknem tak nie za bardzo. Jabłko to jeden z ulubionych moich owoców. Jabłko szara reneta jest duże i nadaje się świetnie do pieczenia. A do wydrążonego środka wsypałam cynamon, orzechy włoskie, ugotowaną kaszę jaglaną i żurawinę. Jeszcze odrobina miodu i można wszystko nakryć jabłkową czapeczką. Upiec. Pyszny, pachnący i ciepły deser gotowy J Mniam J Składniki: Jabłka Ugotowana kasza jaglana Orzechy włoskie Żurawina Miód Cynamon Przygotowanie: Jabłka przekrój, tak by z jednej części powstała czapeczka. Następnie z pozostałej część wydrąż gniazdo nasienna i część miąższu.   Do środka powstałych dołeczków wsyp cynamon, dodaj posiekane orzechy włoskie, kaszę jaglaną i żurawinę. Na wierzch dodaj pół łyżeczki miodu. Nakryj jabłkowymi czapeczkami. Piecz w temperaturze 180 ºC przez 25 minut. Jedz i smakuj J

Schab w powidłach pieczony

Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowych J Domowe wędliny są najlepsze J Zwłaszcza na święta J Składniki: 1-1,2 kg schabu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego świeżo mielony czarny pieprz sól Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc). Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakuj J

Krem z buraków z...

Krem z buraków to przepis z książki „Kuroniowie przy stole”, w której Jakub Kuroń, pisze, iż miał szczęście wychowywać się w domu, którym pielęgnowano tradycję kulinarną. Gotowanie było okazją do wspólnego spędzania czasu, zabawy, odkrywania smaków. Czasem również sposobem okazywania uczuć. W książce podaje przepisy swoich przodków i swoje. Przepisy skojarzone z bohaterem lub bohaterami rozdziału. W rozdziale  poświęconej  pradziadkowi Henrykowi Kuroniowi znajdziemy przepis na krem z buraków z musem ziemniaczanym. Bardzo smaczna wariacja barszczu- zupa z buraków w zupełnie nowej odsłonie wzbogacona orientalną nutką.  Mam szczęście,  że ten przepis wypróbowałam, bardzo mi posmakował. Książkę mam pożyczoną, więc zapisuje ten przepis u siebie, co by smakować częściej Wam też smacznie polecam ten krem z buraków J Składniki: 5-6 buraków 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1l wywaru warzywnego ½ łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku 4-5 cm kawałek imbiru 1 łyżka

Marchewkowiec

Marchewkowiec jest jednym z najsmaczniejszych ciast, jakie udało mi się upichcić. Zaczęło się od październikowych urodzin, kiedy to w tej wersji upiekłam je po raz pierwszy. Moi goście wraz ze mną byli zachwyceni smakiem, a marchewkowiec szybko znikał. Marchewkowiec od tamtej pory piekłam kilka razy, nie ważne czy w domu czy poza nim ciasto znika w ekspresowym tempie. Pięknie wygląda, bardzo dobrze smakuje i pachnie cynamonem. Na pewno upiekę go na Boże Narodzenie i to podwójną porcję. Wam też go smacznie już trochę świątecznie polecam J Składniki: na tortownicę 26 cm 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka cukru białego 1 i ¼ szklanka oleju 1 szklana szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki/ skrobi ziemniaczanej 3 łyżki lnu mielonego złocistego   500 g marchwi, obrano utartej 100 g rodzynek  (jeśli lubimy) 75 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1  łyżeczka gałki muszkatołowej, goździki, ziele angielskie sz