środa, 24 grudnia 2014

Wesołych Świąt




Wszystkim Czytelnikom pragnę życzyć:
Radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia.

Pełnych zapachów i wielu smakołykówJ


poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych



W piątek 12 grudnia w odbyła się Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych. Dzięki uprzejmości restauracji Zielony Talerzyk mogłam się spotkać i wspólnie poświętować wraz z:

organizatorkami tego spotkania 
oraz z:
Dorotą  z bloga http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Siostrami Zalewskimi : http://cookinggoodlooking.blog.pl/
i jedynym mężczyzną w naszym babskim gronie



Zielony Talerzyk przygotował dla nas kompot z suszu oraz trzy świąteczne zupy: barszcz czerwony, zupę grzybową i bardzo smaczny krem chrzanowy z wędzoną rybą w środku.


Jak na blogerów przystało każdy z nas przyniósł po jednym daniu wytrawnym lub słodkim. Zatem na stole znalazły się: talaretki z kapustą i żurawiną, kulebiaczki z twarogiem i kaszą gryczaną, śledzie w śmietanie oraz z jabłkiem, cebulką i papryczką chili, kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, sałatka z orzechami, ryżem i ananasem, tradycyjna sałatka jarzynowa, pierogi z makiem, pasta piernikowa, strucla makowa i roladą czekoladowo-pomarańczową. Te smakołyki pamiętam, a było ich oczywiście więcej. Jak na taką ucztę przystało wyszliśmy z niej przejedzeni.


W związku z tym, iż byliśmy bardzo grzeczni i jak na tradycyjną Wigilię przystało, po zjedzonej kolacji przyszedł do nas św. Mikołaj, za co elfowi Marcie bardzo serdecznie dziękuję. 
Św. Mikołaj zajrzał do producentów takich jak: Appetita, Fistaszek, Lubella, Halina i Sugoi. Wszystkie te produkty na pewno wykorzystam. Uwielbiam, gdy moja kuchnia uwodzi aromatami i smakami. 



Podsumowując: wigilia przebiegała w bardzo sympatycznej atmosferze: sporo śmiechów i ploteczek. Podoba mi się, że spotykamy się w coraz szerszym gronie i coraz lepiej się poznajemy. Dziękuję bardzo organizatorkom oraz pozostałym przybyłym smakoszom. Oby więcej tak sympatycznych, kulinarnych spotkań. 


niedziela, 21 grudnia 2014

Postna kapusta



Postna kapusta – bardzo smaczna kapusta i takie postne dania mogłabym jeść na okrągło. Długo duszona kapusta z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Przyprawiona cebulą i czosnkiem, a na koniec podlana czerwonym winem. Przyznam, że tak mi posmakowała, iż będę ją przyrządzać częściej niż tylko na wigilijną wieczerzę. Wam też tą postną, ale jakże smaczną kapustę polecam na święta i nie tylko.



Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • olej
  • ziarenka jałowca, ziela angielskiego,
  • pieprzu czarnego i kolorowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g suszonych grzybów (namoczonych)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • sól, cukier, pieprz


Posiekaj cebulę. Kapustę odciśnij, a sok z niej zachowaj.. W garnku na oleju zeszklij cebulę. Włóż kapustę, zalej 1 szklanką wody i podgrzej chwilę. Do kapusty dodaj jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, posiekane ząbki czosnku i posiekane również grzyby. Duś na małym ogniu przez godzinę. Odstaw na noc. Następnego dnia zagotowuj postna kapustę, dodaj śliwki i wino. Duś około godziny mieszając od czasu do czasu. Jeśli w garnku jest dużo płynu, duś kapustę bez przykrywki, a jeśli mało - uzupełnij kwaśnym sokiem z kapusty.. Kolejnego dnia znów podgrzej, skosztuj i dopraw do smaku. Jedz i smakuj świątecznieJ

czwartek, 18 grudnia 2014

Świąteczny keks wyjątkowy



Świąteczny keks a dlaczego wyjątkowy? A dlatego, iż nie zawiera glutenu, jajek ani mlekaJ Za to banany i bakalie. Słodkie, świąteczne ciasto. Smakuje wybornie również tradycyjnym smakoszom. Oni jedząc kolejną porcję, mówią, „ale dobre”. Smacznie i świątecznie polecam wszystkim smakoszom. Szczególnie tym, którzy z ważnych powodów nie mogą smakować w tradycyjnych świątecznych ciastach czy ciasteczkachJ


Składniki: na 1 keksówkę

  • 3 banany
  • 1 szklanka maki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny Palma z Bielmaru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki lnu złocistego
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody
  • orzechy włoskie
  • żurawina
  • rodzynki


Polewa:
  • 70 -100 g czekolady gorzkiej
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody



Przygotowanie: 2 łyżki lnu złocistego zalej 6 łyżkami wody. Spęczniały len zmiksuj z cukrem, dodaj rozciapane widelcem banany. Wymieszaj. Dodaj rozpuszczona ciepłą (ale nie gorącą) margarynę. Wymieszaj. Obie mąki i sodę razem wymieszaj. Dodaj do pozostałych składników. Dodaj pokrojone orzechy, żurawinę i rodzynki. Piecz w temp. 170 ºC przez 45 minut. 
Gdy ciasto ostygnie zrób polewę. Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier puder i kolejno rozpuszczaj kostki czekolady. Gorącą polewę wlej na wierzch keksu. Ładnie ją rozsmaruj. Następnie ładnie udekoruj według własnego pomysłu. Jedz i smakuj świątecznieJ



Ciasta czy ciasteczka?

sobota, 13 grudnia 2014

Pieczone jabłuszka z…



Pieczone jabłka pyszna propozycja ciepłego deseru, zwłaszcza, gdy za oknem tak nie za bardzo. Jabłko to jeden z ulubionych moich owoców. Jabłko szara reneta jest duże i nadaje się świetnie do pieczenia. A do wydrążonego środka wsypałam cynamon, orzechy włoskie, ugotowaną kaszę jaglaną i żurawinę. Jeszcze odrobina miodu i można wszystko nakryć jabłkową czapeczką. Upiec. Pyszny, pachnący i ciepły deser gotowyJ MniamJ



Składniki:

  • Jabłka
  • Ugotowana kasza jaglana
  • Orzechy włoskie
  • Żurawina
  • Miód
  • Cynamon



Przygotowanie: Jabłka przekrój, tak by z jednej części powstała czapeczka. Następnie z pozostałej część wydrąż gniazdo nasienna i część miąższu.  
Do środka powstałych dołeczków wsyp cynamon, dodaj posiekane orzechy włoskie, kaszę jaglaną i żurawinę. Na wierzch dodaj pół łyżeczki miodu. Nakryj jabłkowymi czapeczkami. Piecz w temperaturze 180 ºC przez 25 minut. Jedz i smakujJ


Korzenne przysmaki Lekkie Święta

czwartek, 11 grudnia 2014

Schab w powidłach pieczony



Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowychJ Domowe wędliny są najlepszeJ Zwłaszcza na świętaJ


Składniki:
  • 1-1,2 kg schabu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól


Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc).
Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakujJ


niedziela, 7 grudnia 2014

Krem z buraków z...


Krem z buraków to przepis z książki „Kuroniowie przy stole”, w której Jakub Kuroń, pisze, iż miał szczęście wychowywać się w domu, którym pielęgnowano tradycję kulinarną. Gotowanie było okazją do wspólnego spędzania czasu, zabawy, odkrywania smaków. Czasem również sposobem okazywania uczuć. W książce podaje przepisy swoich przodków i swoje. Przepisy skojarzone z bohaterem lub bohaterami rozdziału. W rozdziale poświęconej pradziadkowi Henrykowi Kuroniowi znajdziemy przepis na krem z buraków z musem ziemniaczanym. Bardzo smaczna wariacja barszczu- zupa z buraków w zupełnie nowej odsłonie wzbogacona orientalną nutką. 
Mam szczęście, że ten przepis wypróbowałam, bardzo mi posmakował. Książkę mam pożyczoną, więc zapisuje ten przepis u siebie, co by smakować częściej Wam też smacznie polecam ten krem z burakówJ


Składniki:

  • 5-6 buraków
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1l wywaru warzywnego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól morska
  • pieprz


Mus:

  • 400 g ziemniaków
  • 50 ml wywaru warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek tymianku
  • sól


Przygotowanie: Buraki umyj. Każdego owiń folią aluminiową. Wcześniej każdego z nich dopraw sola i pieprzem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 90 minut (możesz upiec je dzień wcześniej). W moździerzu utrzyj kmin, łyżeczkę soli oraz pokrojony drobno imbir i czosnek. Oliwę rozgrzej w garnku. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i plasterki selera naciowego. Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy z moździerza, wymieszaj i smaż wszystko na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlej wywar. Obierz upieczone buraki i pokrój je w kostkę. Dodaj je do zupy, gdy ta się zagotuje. Trzymaj na małym ogniu przez 30 minut, ale nie gotuj. Następnie dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Przetrzyj przez sito (ja z lenistwa nie przetarłam, krem wyszedł pysznyJ)

Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij dokładnie widelcem. Dodaj śmietanę, wywar i masło i dokładnie wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i solą. Nałóż krem z buraków, na środku ułóż porcję ziemniaczanego musu. Wierzch posyp listkami tymianku. Jedz i smakujJ


czwartek, 4 grudnia 2014

Marchewkowiec



Marchewkowiec jest jednym z najsmaczniejszych ciast, jakie udało mi się upichcić. Zaczęło się od październikowych urodzin, kiedy to w tej wersji upiekłam je po raz pierwszy. Moi goście wraz ze mną byli zachwyceni smakiem, a marchewkowiec szybko znikał. Marchewkowiec od tamtej pory piekłam kilka razy, nie ważne czy w domu czy poza nim ciasto znika w ekspresowym tempie. Pięknie wygląda, bardzo dobrze smakuje i pachnie cynamonem. Na pewno upiekę go na Boże Narodzenie i to podwójną porcję. Wam też go smacznie już trochę świątecznie polecamJ



Składniki: na tortownicę 26 cm

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 i ¼ szklanka oleju
  • 1 szklana szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki/ skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki lnu mielonego złocistego  
  • 500 g marchwi, obrano utartej
  • 100 g rodzynek  (jeśli lubimy)
  • 75 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • goździki, ziele angielskie
  • szczypta soli


Na polewę:
  • 2 pomarańcze
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • woda


Przygotowanie:  Na początku 3 łyżki lnu namocz w 9 łyżkach wody. Następnie utrzyj z cukrem. Dodaj olej i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj sodę, sól i przyprawy (goździki i ziele angielskie posiekaj na desce lub rozbij w moździerzu). Wszystko razem wymieszaj. Dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 170ºC przez około 40 minut.
Polewa: W rondelku wlej trochę wody, dodaj cukier puder. Dodaj kosteczki czekolady ( zwykle dodaje trochę mniej niż jedna tabliczkę). Wszystko rozpuść i wymieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z pomarańczy. Polewę wlej na wierzch marchewkowca. Udekoruj skórką/wiórkami z pomarańczy. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...