piątek, 27 lutego 2015

Chutney pomidorowo-jabłkowo-ananasowy



Chutney pomidorowo-jabłkowo-anansowy - smaczne połączenie, dobrze przyprawione. Jabłka, ananas i pomidory przyprawione czosnkiem kolendrą, papryczką chili i imbirem. Takie rozgrzewające połączenie. Bardzo smaczna propozycja na kanapkę, do naleśników, ryb czy mięsa. Zwłaszcza, gdy świeżych wiosennych warzyw jeszcze brak. W oczekiwaniu na wiosnę, niech w kuchni zrobi się kolorowo i smacznie. Wtedy szybko to zleciJ


Składniki:
  • 4 jabłka
  • 6 plasterków ananasa
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ pomarańczy
  • olej rzepakowy

Mieszanka przypraw:
  • po ½ łyżeczki suszonej  kolendry
  • i kminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego na tarce imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili



Przygotowanie: Kolendrę i kmin upraż na rozgrzanej patelni. Przesyp do moździerz i rozdrobnij. Przełóż do miseczki, dodaj rozgnieciony czosnek, imbir i papryczkę chili. Na patelni rozgrzej olej, następnie wsyp mieszankę przypraw, a następnie starte na grubych oczkach jabłka. Wymieszaj, dodaj pomidory, miód i sól. Duś przez 15 minut. Wlej sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj pokrojonego na malutkie kawałki ananasa. Duś jeszcze przez chwilę, mieszając, aż chutney zgęstnieje. Jedz i smakuj J



Zdrowa przekąska

wtorek, 24 lutego 2015

Chipsy z batatów


Chipsy z batatów- domowa, smaczna i zdrowa przekąska. Wystarczy wyszorować jedną bulwę słodkiego batata, pokroić w cienkie plasterki. Polać odrobiną oleju i przyprawić: czosnkiem, papryką czy tymiankiem. Następnie upiec by były chrupkie.

Batat, znany również pod nazwami: wilec ziemniaczany, patat czy słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Bataty, a konkretnie ich bulwy zawierają dużo błonnika, manganu, witaminy: A,B5 i B6. Zaś nie zawierają cholesterolu. Można je piec lub gotować. Ich słodki smak dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami lub sosami. Smaczne Wam polecam te chipsy z batatówJ



Składniki:
  • 1 batat
  • ostra suszona papryka
  • olej rzepakowy




Przygotowanie: Batata wyszoruj, osusz ręcznikiem. Pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posyp papryka i skrop olejem. Piecz w temp. 180-190°C przez 20-30 minut. Jedz i smakujJ


Zdrowa przekąska Wielki Post 2015

piątek, 20 lutego 2015

Czerwony, ostry kurczak ze skórką pomarańczową



Czerwony, ostry kurczak ze skórką pomarańczową- smakuje wybornie. Wydaje się proste danie, za pewne smak każdy z Was kojarzy, a jednak dodatek skórki pomarańczowej nadaje nowej, smacznej i aromatycznej odsłony. Już mieszanka czosnku i przypraw sprawia, że oprócz smaku kurczak ten kusi aromatem. A co dopiero, gdy zapach ten dopełnia skórka z pomarańczy. Czerwony, ostry kurczak świetne danie na obiad czy kolację. 
O ile zostanie można spakować je do pudełka do pracy i go sobie odgrzać, wtedy należy szybko go zjadać by nie kusić innychJ Nam tak posmakował ten czerwony ostry kurczak ze skórką pomarańczowa, że na pewno chętnie będę go przyrządzać częściej. Wam też smacznie polecamJ 
  



Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
  • olej rzepakowy


Mieszanka przypraw
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (rozdrobnionej)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano  


Przygotowanie: Umyj filety. Osusz. Pokrój w kostkę. By zrobić mieszankę przypraw: do rozgniecionych ząbków czosnku dodaj przyprawy i wymieszaj. Pokrojonego kurczaka obtocz w mieszance przepraw. Odstaw w chłodne miejsce/ do lodówki, na co najmniej 4 godziny (może być na całą noc).
Następnie na rozgrzanym oleju obsmaż kurczaka. Dodaj koncentrat, sól i skórkę pomarańczową. Czerwonego, ostrego kurczaka podajemy z ryżem. Jedz i smakujJ

P.S. Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową to klik po jednym dniu też się nadajeJ



Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

sobota, 14 lutego 2015

Zakochana sałatka



Zakochana sałatka, czyli sałatka z łososiem. Zaskoczcie swoje ukochane osoby smakołykiem. Wędzony łosoś, roszponka, lodowa sałata i oliwki. Wszystko to dobrze przyprawione- smaki cudowne. Wystarczy pobiec do sklepu po składnikiJ i za chwilę gotowa. Polecam wszystkim smakoszom, szczególnie tym zakochanym od nie dawna jak i z nieco dłuższym stażemJ Zakochana sałatka z łososiem  na pewno umili Wam ten dzień<3 <3 <3




Składniki:
  • 100-150 g łososia wędzonego
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 3-4 garście roszponki
  • cebula czerwona
  • zielone oliwki
  • ½ cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • olej lniany
  • pieprz, sól



Przygotowanie: Cebule pokrój w półtalarki i posól. Dodaj pokrojoną sałatę lodową i opłukaną roszponkę. Łososia pokrój w paseczki. Dodaj do pozostałych składników. Do małego słoiczka wlej oliwę, olej, dodaj rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól. Wymieszaj. Sosem polej sałatkę i wymieszaj. Dodaj całe lub pokrojone na talarki oliwki. Delikatnie wymieszaj. Jedz i smakuj <3 


Walentynkowe menu Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015 Zdrowa przekąska Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

wtorek, 10 lutego 2015

Walentynkowy deser



Walentynkowy deser- dla dwojga jeden. W końcu Walentynki już w sobotę, więc słodko na pewno być musi. Serce dwukolorowe: czerwone –truskawkowe i białe- kokosowe. Smaki świetnie się uzupełniają. Wszystkim słodkim, szczególnie zakochanym smakoszom polecamJ


Składniki:
  • ¼ litra mrożonych truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych


Przygotowanie: Truskawki zmiksuj w blenderze dzbankowym. Dodaj cukier do smaku. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, tak by spęczniała. Truskawki przelej do rondelka, podgrzej i rozpuść żelatynę. Przelej do foremki.
Po min. pół godzinie mleczko kokosowe przelej do rondelka. Wymieszaj z cukrem pudrem. Żelatynę 1 łyżeczkę namocz w 1 łyżce wody, by spęczniała. Dodaj do mleczka. Podgrzej i rozpuść. Gdy mleczko nieco przestygnie dodaj wiórki i wymieszaj. Gdy czerwona, truskawkowa masa zwiąże, wyłóż na nią masę kokosową. Wstaw do lodówki by wszystko stężało. Jedz i smakujJ


Walentynkowe menu

sobota, 7 lutego 2015

Popękane ciastka


Popękane ciastka- bezglutenowe, wegańskie i bez drożdży. Super przysmak na słodki tydzień, który przed nami. Przyznam się, gdy wymieszałam masę na ciastka, a później je wstawiłam do pieca, nie sądziłam, iż takie ładne, popękane ciastka mi wyjdąJ Sama jestem zachwycone ich wyglądem a przede wszystkim smakiemJ
Gdy zaczynałam mą przygodę z wymagającymi wypiekami (bezglutenowymi, bezmlecznymi, a ponadto bezjajecznymi), nie przypuszczałam, że takie wspaniałości będę wypiekaćJ Te popękane ciastka będą gościć u mnie w menu nawet, jeśli powrócę do tradycyjnej diety. Wszystkim słodkim smakoszom polecam te popękane ciastkaJ


Składniki: na 12 ciastek

  • 1 szklanka mąki amarantusowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 1/8 szklanki octu jabłkowego
  • ¼ szklanki herbaty czarnej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta soli



Przygotowanie: Wymieszaj obie mąki, cukier, cukier, sodę, sól i gałkę muszkatołową. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z octem i herbatą. 
Za pomocą miksera połącz obie masy. Z ciasta wyrabiaj kulki, które następnie kładź na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciastka piecz w temp. 180°C przez 15 minut. Popękane ciastka gotoweJ Jedz i smakujJ


wtorek, 3 lutego 2015

Chleb gryczany bezglutenowy


Chleb gryczany- jest chlebem bezglutenowym i bez drożdży. Przepis znalazłam na jedz kolorowo. Przyznam ze smakiem, iż bardzo dobry chleb mi wyszedł. Od razu zastrzegam, iż fanką gryki i kaszy gryczanej nie jestem. I z pewną rezerwą podchodziłam zarówno do wypieku, jak i kosztowania gryczanego chleba. Jednak ten chleb smakuje wybornie. Nie wyczułam tego charakterystycznego gryczanego posmaku. Może to dzięki innym składnikom? Nie wiem? Wiem, za to, iż będę dalej eksperymentować z wypiekami z mąki gryczanej. To świetnie, gdy chleb czeka w chlebaku i tak po prostu można go przekąsić, kiedy się tylko zapragnie. Wam też smacznie polecam ten wyśmienity gryczany chlebJ Bezglutenowym, jak i pozostałym smakoszomJ


Składniki: na 1 keksówkę

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1 i ½ szklanki wody
  • ½ szklanki siemienia lnianego ziarnka
  • ¾ szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego (zwykłego lub złotego)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli



Przygotowanie: Suche składniki wymieszaj w misce. Jeśli miód masz gęsty to podgrzej go w rondelku z łyżką wody. Do suchych składników dodaj olej, miód i wodę. Wyrób ciasto mikserem. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40-45 minut. Następnie uchyl lekko drzwiczki od piekarnika niech powoli chleb powoli sobie wystyga. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...