poniedziałek, 30 marca 2015

Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem



Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem- bardzo smaczna, wiosenna i wielkanocna propozycja. Fasola, kasza jaglana, por, koperek i szczypiorek. Do tego przyprawy, olej i /lub masło klarowane. Wersja wegańska lub wegetariańska w zależności od tłuszczy, jakich użyjemy do przygotowania fasolowego pasztetu. Do pasztetu można przygotować ulubiony sos:chrzanowy, pomidorowy czy żurawinowy. Przyznam szczerze, że to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie udało mi się ostatnio upichcić. Smak cudownyJ. Na pewno będę przyrządzać go częściej. Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem to bardzo smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Bardzo smacznie Wam go polecamJ



Składniki: na 1 keksówkę
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • biała część pora
  • 100 ml oleju
  • olej /masło klarowne do smażenia
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz czarny
  • przyprawy: suszony majeranek, tymianek, papryka ostra słodka,
  • kurkuma, gałka muszkatołowa (lub inne ulubione przyprawy)

Przygotowanie: Pora pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej olej/masło klarowane. Włóż pora, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Smaż na niewielkim ogniu, aż por zmięknie. Wtedy przełóż go do miski, dodaj ugotowaną fasolę, kaszę jaglaną, olej i przyprawy. Posiekany koperek i szczypiorek. Zmiksuj całość na prawie gładką masę. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Przełóż do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40-45 minut. Studź go przez całą noc w uchylonym lekko piekarniku. Rano wyjmij z formy. Jedz, świętuj i smakujJ

* Aby uzyskać 2 szklanki ugotowanej fasoli – 1 szklankę suchej fasoli namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości.



Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

piątek, 27 marca 2015

Zupa chrzanowa



Zupa chrzanowa –smaczna, wielkanocna propozycja. Szczególnie dla bezglutenowych smakoszyJ (choć domowy, wszystkożerny smakosz chwalił, chwalił i pytał z czego to jest?) Niestety bezglutenowy smakosz musi objeść się bez żurku podczas WielkanocyL. Sama jestem ciekawa czy będę umiała się powstrzymać?
Zupa chrzanowa składa się z białych warzyw, chrzanu i odrobiny białego, półwytrawnego wina. Wino nadaje zupie takiego dobrego posmaku. Można ją ugotować na wywarze warzywnym bądź drobiowym. Przed podaniem zaś udekorować podsmażonym boczkiem i/lub podprażanymi ziarnkami słonecznika. Smacznie i świątecznie polecam Wam tą chrzanową zupęJ



Składniki:
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 mniejszy seler
  • 4-5 łyżeczek chrzanu
  • ½ kieliszka białego półwytrawnego wina
  • łyżka masła klarowanego
  • suszony: majeranek i tymianek
  • kilka kropel cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki, pietruszki i selera pokrój w kostkę. Masło klarowane rozpuść na patelni. Wrzuć pokrojone warzywa. Wymieszaj. Wlej wino. Przypraw majerankiem, tymiankiem, sola i pieprzem Warzywa podsmażaj, aż wino wyparuje. Zalej bulionem, tak by warzywa były przykryte. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksuj ją. Dodaj chrzan. Skosztuj. Dodaj sok z cytryny do smaku. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Zupa chrzanowa gotowa. Jedz i smakujJ



Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 24 marca 2015

Biała kiełbasa pieczona



Białą pieczoną kiełbasę uwielbiam. Bez niej Wielkanoc się nie liczy. Ulubioną białą, pieczoną kiełbasę przyrządza moja mama. Muszę ją kiedyś podpytać, jak ona dokładnie to robi. Ale póki, co upiekłam własną wersję: z octem balsamicznym, cebulą i czosnkiem. Kiełbasę marynowałam  całą noc, a gdy ją piekłam, to nie tylko mi ślinka ciekła. Wam świątecznie i smacznie też polecam tą białą, pieczoną kiełbasęJ

Składniki
·        8 białych kiełbasek (ok.70 dag)
·        1 większa cebula
·        3 ząbki czosnku
·        ½ szklanki oleju rzepakowego
·        4-5 łyżek octu balsamicznego
·        pieprz

Przygotowanie: Marynata: Posiekaj cebulę, rozgnieć czosnek. Zalej olejem i octem. Przypraw pieprzem. Kiełbaski ponakłuwaj widelcem. Zalej marynatą. Przykryj, odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia piecz w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiecz przez 10-15 minut. Jedz i smakuj J




Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

sobota, 21 marca 2015

Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną



Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną bardzo smaczna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Myślę, że sympatycznie będą wyglądały na wielkanocnym stole czy w koszyczku. Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną kuszą smakiem i zapachem. To świetna alternatywa dla tych, którzy z jakiś powodów nie jedzą glutenu, jajek i mleka, a nadal lubią słodkie smakołyki. Tradycyjni smakosze jedząc, dodają:, ale dobre…, to z kaszy? jaglanej? i tak dobrze smakuje? Słodko i smacznie polecam Wam babeczki jaglane z wanilią i żurawiną na Wielkanoc i nie tylko J



Składniki na 12 sztuk:
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka (250 ml)mąki ryżowej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii
  • szczypta soli



Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i ostudzona kaszę jaglaną. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i sodą/proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Dodaj ziarnka wanilii i żurawinę. Ciasto nakładać łyżką do blachy wyłożonej papilotkami. Piecz w temperaturze 180° przez 25 minut. Jedz i smakujJ



Waniliowy Weekend VI Bezglutenowa Wielkanoc Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Waniliowy Weekend VI Wielkanocne Wypieki

czwartek, 19 marca 2015

Bakaliowy Konkurs Bakalland na Dzień Kobiet- ogłoszenie laureatów



Zadaniem konkursowe polegało na udzieleniu odpowiedzi na pytanie: 
Jakie deser/ciasto przygotowałabyś/przygotowałbyś (z wykorzystaniem bakalii Bakalland) na Dzień Kobiet? I za co tak cenisz wybrany rodzaj bakalii?


Zgłoszeń była spora ilość, pomysłów mnóstwo: smacznych, ciekawych i bardzo pomysłowychJ Wybór nie należał do łatwych.

Mam zaszczyt ogłosić, iż laureatami konkursu zostają:

Aleksandra Błaszczyk
Aleksandra Cieślak
Edyta Bracka
Marcin Perez
Celestyn Findling


Każda z w/w osób zostanie nagrodzona zestawem Bakalland: suszone morele, żurawina, rodzynki, migdały, śliwki, rodzynka bursztynowa, orzechy włoskie Chandler oraz żurawina z sokiem z granatu.

Zwycięzcom gratuluję pomysłów i wygranych. Proszę też o przesłanie adresów wraz z telefonem (dla kuriera) na maila: jedzismakuj@gmail.com

Wszystkim uczestnikom jeszcze raz smacznie dziękuję, laureatom jeszcze raz gratuluję i zachęcam do zaglądania, komentowania, gotowania i smakowania. Jedz i smakujJ


wtorek, 17 marca 2015

Koktajl zielono mi



Koktajl zielono mi – specjalny koktajl na Dzień św. Patryka. Wiem, wiem, że świętuje się go nieco innym trunkiemJ. Proponuję smaczną, owocowo- warzywną alternatywę. Kiwi, banan i natka pietruszki – po prostu pysznie. Solidna dawka witamin. To właśnie to, czego najbardziej nam trzeba, gdy wiosna tuż, tużJ Smacznie Wam wszystkim polecam ten zielony koktajl.



Składniki:

  • 1 banan
  • 2 kiwi
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 50 -100 ml herbaty zielonej/wody



Przygotowanie: Obierz banana i kiwi. Pokrój na kawałki. Natkę pietruszki również pokrój. Wszystko włóż do blendera. Dolej trochę wody lub zielonej herbaty. Zmiksuj. Koktajl zielono mi gotowyJ Pij i smakujJ





Zielono mi! Wiosenny detoks Zielono mi!

piątek, 13 marca 2015

Sałatka wileńska z pieczonymi burakami



Sałatka wileńska z pieczonymi burakami to smaczna propozycja w sam raz na postny piątek. Pieczone buraki, fasola i kapusta kiszona. Sałatka wileńska świetnie smakuje ze śledziami. Można podać je osobno lub wkroić do sałatki. Obie wersje bardzo smaczne. Wszystkim smakoszom polecam tą wileńską sałatkę z pieczonymi burakami ( nie tylko w postny piątek)J



Składniki:
  • 4 upieczone buraki
  • 1 cebula biała
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli (lub fasola z puszki)
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz



Przygotowanie: Buraki umyj. Każdego owiń folią aluminiową. Wcześniej każdego z nich dopraw sola i pieprzem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 60 minut (większe piecz dłużej). Możesz upiec je dzień wcześniej. 
Ostudzone i obrane buraki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Pokrój kapustę kiszoną. Wymieszaj cebulę, buraki, kapustę kiszoną i fasolę. Wlej olej, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i skosztuj. Jedz i smakujJ



Wielki Post 2015

wtorek, 10 marca 2015

Zielony antycelulitowy koktajl



Zielony antycelulitowy koktajl – gdy kobiece świętowanie za nami, a słonko coraz jaśniej (nareszcie nam przygrzewa), zapewne też coraz częściej myślimy o lekkich sukienkach, szortach itp. Aby ładnie w nich wyglądać trzeba się nieco przygotowaćJ Zielony koktajl, czyli witaminowa, niskokaloryczna bomba. Dzięki niej będziemy pełne energii, ciało nam się ujędrni, a przedwiosenne przesilenie pójdzie w zapomnienieJ Oto właśnie chodzi, prawdaJ Zdrowo Wam wszystkim polecamJ


Składniki: na ok. 500 ml


  • ½  większego jabłka bez skórki
  • 5-6 gałązek selera naciowego
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1 zielony ogórek
  • 100-150 ml  zielonej herbaty lub wody
  • sok z cytryny do smaku
  • kawałek imbiru
  • pieprz czarny


Przygotowanie: Seler kroimy w centymetrowe kawałki. Ogórka obieramy, kroimy w półplasterki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy pokrojone jabłko i natkę pietruszki. Zlewamy zieloną herbatą lub wodą (herbaty czy wody można użyć więcej, mi wyszedł dosyć gęsty ten koktajl). Dodajemy straty na tarce imbir. Wszystko miksujemy. Doprawiamy cytryną i pieprzem do smaku. Zielony antycelulitowy koktajl gotowyJ. Pij i smakujJ




Zielono mi! Wiosenny detoks Zielono mi!

sobota, 7 marca 2015

Bakaliowy Konkurs Bakalland na Dzień Kobiet - przypomnienie




Zanim zaczniemy świętowanie przypominam o trwającym na mym blogu Bakaliowym Konkursie Bakalland z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet. Smacznie zapraszam wszystkich do udziału szczegóły znajdziecie tu klik

Życzę powodzenia:)


czwartek, 5 marca 2015

Redberry-owocowa degustacja


Wczoraj (04.03.2015) z okazji otwarcia lubelskich Tarasów Zamkowych uczestniczyłam w degustacji zorganizowanej przez Redberry
Redberry to smaczna propozycja owocowo-jogurtowo-warzywnej przerwy, gdy zakupy nieco nam się wydłużą, a nogi i reszta ciała pragną usiąść.
Niezbyt duże stoisko → pierwsze piętro → strefa gastronomiczna → owocowo-jogurtowe szyldy→ zielone stoliki.


Tu zjesz: owocową sałatkę czy jogurtowy deser. Doładujesz energię owocowym lub zielonym (owocowo-warzywnym) sokiem. Jeśli masz ochotę na kawę, herbatę czy gorącą czekoladę to również tu zajrzyjJ



Wrażenia:

Degustację uważam za udaną: sympatyczna obsługa, smaczne desery. 
Cieszę się, że niedaleko mnie jest takie miejsce, gdzie osoby o różnych preferencjach żywieniowych znajdą coś kolorowego i pysznego. Oczywiście najłatwiej mają tradycyjni smakosze. Spory wybór dla bezglutenowych, a i osoby, które muszą wykluczyć mleko też znajdą tu coś dla siebie.

Minusem zaś było to, iż:
·        musiałyśmy czekać na stolik (zaproszenie to zaproszenie),
·        hałas + tłum: brak możliwości zwyczajnego pogadania, zrelaksowania czy odpoczynku podczas spożywania owocowo-warzywnego deseru,
·        dyskomfort: oprócz portfela i torebki, pilnujesz jeszcze aparatu.

Smacznie polecam Wam to miejsce, jeśli macie ochotę na owocowo -jogurtowy deser. Zaś wybór dnia pozostawiam do własnej decyzjiJ



Redberry
Tarasy Zamkowe
Al. Unii Lubelskiej 2
Lublin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...