niedziela, 31 maja 2015

Szparagi w migdałach z ….Lubelski Kociołek XI edycja



Szparagi w migdałach z oliwkami najszybsza, wiosenna przystawka. Elegancka i smaczne do tego. Świeże, zielone szparagi, białe migdały i czarne oliwki. Magia smaków i kolorów. Szparagowa przystawka na ciepło. Przygotowuję ją ekspresowo, gdy goście już sąJ Wiosennie, ciepło i smacznie polecam te szparagi w migdałach z oliwkami.

Szparagi w tą majową niedzielę zagościły w Lubelskim Kociołku- XI edycja- wspólna, kulinarna zabawa. A razem ze mną pichcą: EdytaMarta, AngelikaKarolinaDorota i Martyna
Zajrzyjcie również do nich. Na pewno mają coś smacznegoJ


Składniki: 4 porcje

500 g zielonych szparagów
100g masła najlepiej klarowanego
2 duże garści płatków migdałowych
12 szt czarnych oliwek
sól
pieprz świeżo mielony


Przygotowanie: Umyj szparagi. Obłam zdrewniałe końcówki- wystarczy zgiąć szparag, a on sam przełamie się we właściwym miejscu. Płaski rondel lub głęboką patelnię napełnij wodą, posól. Kiedy się woda zagotuje wkładamy szparagi na 8 minut (można na 5 jeśli lubisz al dente). Migdały upraż na suchej patelni. Masło rozpuść. Oliwki pokrój w krążki. Szparagi odcedź, osusz na czystej ściereczce. Nałóż na talerze. Polej masłem, posyp migdałami i oliwkami. Delikatnie oprósz solą i pieprzem. Podaj. Jedz i smakujJ


Szparagowe<3Love

czwartek, 28 maja 2015

Sałatka kasza gryczana i szparagi



Sałatka kasza gryczana i szparagi. Do tego cebulka dymka (razem ze szczypiorkiem) i pomidorki koktajlowe. Smacznie, kolorowo i pożywnie. Sałatkę z kaszy gryczanej i szparagów można spakować do torby: na uczelnię czy do pracy. Zabrać na piknik, grilla czy podać na domową kolację. PychaJ Teraz zaczyna się taki czas, kiedy to lekkie potrawy, w tym sałatki także królują i bardzo dobrze smakują. 



Składniki:

  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 5-6  ugotowanych zielonych szparagów
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz
  • olej lniany
  • olej sezamowy
  • oliwa
  • sok z cytryny



Przygotowanie: Cebule pokrój w plasterki. Posól. Rozdziel palcami. Wsyp do miseczki. Szparagi pokrój na 2 cm kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Kaszę, szparagi i pomidorki dodaj do cebuli. Wymieszaj i przypraw do smaku. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Jedz i smakujJ


zBLOGowani.pl

Szparagowe<3Love

wtorek, 26 maja 2015

Ciasto podwójnie czekoladowe z letnimi owocami


Ciasto podwójnie czekoladowe taki słodki prezent na Dzień Mamy. U mnie z malinami, gdyż moja mama je uwielbia. Można zastąpić je innymi owocami: truskawkami (nareszcie zaczyna się na nie sezon), jagodami czy wiśniami. Czekoladowy podpieczony spód, a na górze czekoladowy, delikatny mus. 


To wszystko przystrojone malinami. Kusząco słodki prezent dla Naszych Mam. Bardzo ładnie wygląda, o smaku nie wspomnęJ A wkrótce mamy  mogą też nim obdarować swoje pociechy (rezygnując dla najmłodszych smakoszy z likieru oraz dodając więcej kakao – zamiast kawy). 
Ciasto podwójnie czekoladowe smakuje bajkowo, ma idealną konsystencję do krojenia. Znika w ekspresowym tempieJ Pyszny podwieczorek. Smacznie i słodko polecam to ciasto podwójnie czekoladowe z owocamiJ UlubionymiJ



Składniki: tortownica 26 cm
Ciasto czekoladowe:
  • 200 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady Goplana
  • 5 dużych jajek: żółtka i białka osobno
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g cukru

Mus czekoladowy:
  • 200g masła
  • 180g gorzkiej czekolady Goplana
  • 120g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego (lub pomarańczowego)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 125 g malin


Przygotowanie:
Ciasto: ozpuść w rondelku. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj od czasu do czasu w trakcie rozpuszczania. Żółtka zmiksuj z kakao. Białko ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier, cały czas ubijając. Dodaj roztopioną masę czekoladową i wymieszaj. Dodaj białka do czekoladowej masy. Delikatnie wymieszaj tak by białka nie opadły. Tortownicę wyściel papierem do pieczenia (spód i boki). Wylej ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Wyjmij, wystudź w formie. Ciasto podczas studzenia powinno opaść (środek, zostawiając uniesione boki). Trzeba dać jemu trochę czasu aż popęka. Jeśli jednak nie chce opaść, możesz delikatnie pomóc mu nożem – nacinając je delikatnie ( ciasto możesz upiec je dzień wcześniej).

Mus czekoladowy: Masło rozpuść w rondelku. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj od czasu do czasu w trakcie rozpuszczania. Żelatynę rozpuść w 100 ml podgrzanej, gorącej, ale niewrzącej wody Żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj kakao i kawę. Dodaj roztopioną masę czekoladową i wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszaj.

Mus czekoladowy wylej na ostudzony spód czekoladowy. Udekoruj malinami. Włóż do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny (najlepiej na noc). Jedz i smakujJ Słodko i czekoladowoJ


Z czekoladową nutą

sobota, 23 maja 2015

Biało-zielono-czerwona przekąska


Biało-zielono-czerwona przekąska, czyli jajka przepiórcze, listki bazylii i koktajlowe pomidorki i wykałaczki. Taka szybka przekąska: na domowa lub na świeżym powietrzu imprezę. Na piknik czy grilla, gdy wszyscy czekamy, aż się coś smacznego, konkretnego usmaży. Wiem, że ostatnio cos pogoda nie za bardzo. Ale niebawem się to zmieniJ. A wtedy jak znalazł. Smaczna i kolorowa przekąska. Białe, przepiórcze jajko, zielona bazylia i czerwony pomidorek. Smacznie Wam polecam te kolorowe koreczkiJ



Składniki:

  • jajka przepiórcze
  • pomidorki koktajlowe
  • listki bazylii
  • wykałaczki



Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo (klik). Następnie je obierz. Nadziewaj na wykałaczkę kolejno: jajko, listek bazylii i pomidorek koktajlowy. Gotowe. Spakuj (jeśli przekąska ma być na wynos). Jedz i smakujJ


czwartek, 21 maja 2015

Jajka przepiórcze - jak długo gotować



Jajka przepiórcze są malutkie, charakterystycznie „nakrapiane”. Cztery jajka przepiórcze zastępują jedno kurze jajko.

O wartości odżywczej jajek przepiórczych decyduje przede wszystkim duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się składnikom jajka przepiórcze na ogół są nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jajka kurzego. Można podawać je niemowlętom  oraz używać do maseczek kosmetycznych.

Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu niż jaja kurze. Są bogatym źródłem: żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu. Zatem warto je jeść nie tylko od świętaJ

Jaja przepiórcze mają działanie: antydepresyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmacniają włosy i są afrodyzjakiemJ


Jak i jak długo gotować jajka przepiórcze:

Przed gotowaniem umyj jajka.
Jajka przepiórcze delikatnie włóż do wrzącej wody:
na miękko gotuj przez 1-2 minuty, na twardo przez 4-5 minut

Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i dostaw 3-4 minuty. Dzięki temu łatwiej obierzesz je ze skorupki.
Podawaj solo lub w potrawach: jajecznica, sałatki pasty. Jedz i smakujJ


Jajka przepiórcze możesz przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.


poniedziałek, 18 maja 2015

Szparagowa sałatka na drugie śniadanie



SzparagiJ SzparagiJ SzparagiJ Nareszcie są J Tym razem w sałatce: szparagi, młode ziemniaki ogórek, rzodkiewka i koperek. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie, na wynos: do szkoły, uczelni czy w pracy. Taka wiosenna, sałatkowa propozycja. Ach te kolory i smakiJ Ach jak ja lubię wiosnę i majJ


Składniki:

  • 3-4 ugotowane młode ziemniaki
  • 3-4 ugotowane szparagi
  • pół ogórka
  • 2 -3 rzodkiewki
  • koperek
  • ew. szczypiorek
  • musztarda
  • oliwa
  • olej lniany
  • olej sezamowy
  • pieprz, sól


Przygotowanie: Szparagi umyj, obłam końcówki ( naciśnij przy końcu szparaga, on sam się przełamie). Ugotuj je w lekko osolonej wodzie najlepiej w wysokim garnku (tak by główki wystawały ponad wodą) przez 10 minut. (Do wody, w której gotujesz szparagi, oprócz soli możesz dodać cukier i masło) Ostudź. Ziemniaki pokrój w kostkę. Ogórka obierz i pokrój w kostkę również. Rzodkiewkę pokrój w półplasterki. Szparagi pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko wymieszaj w pudełku. Posyp posiekanym koperkiem (możesz dodać posiekany szczypiorek). Dopraw do smaku. Jedz i smakujJ


Szparagowe<3Love

czwartek, 14 maja 2015

Gryczana tarta z botwinką, z cukinią i serem kozim



Gryczana tarta z botwinką, z cukinią i serem kozim bardzo smaczna i zdrowa propozycja na wiosenny obiad, imprezę czy kolację. Gryczano-cukiniowy spód a nim farsz: botwinka, cukinia, pomidorki koktajlowe i czerwona cebula. To wszystko posypane kozim serem. MniamJ 
Porządna dawka warzyw, jaką osoby dorosłe powinny spożywać w ciągu dnia Czy wiecie, że nasze dłonie mogą posłużyć jako warzywna miarka. Wystarczy je złożyć w „miseczkę”- to właśnie tyle warzyw ile nam się w nich zmieści powinniśmy zjeść „na jeden raz”. Zaleca się by w ciągu dnia spożyć 3 takie porcje. 

Wszystkim zaś smakoszom polecam ta gryczaną tartę z botwinką, z cukinią i serem kozimTo jedno z najlepszych dań, jakie ostatnio udało mi się przyrządzić. Domowy smakosz znów się jej domaga.



Składniki: blacha Ø 26 cm
Ciasto:
  • 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki startej cukinii
  • suszone oregano, tymianek
  • łyżka siemienia lnianego (ziarenka)
  • szczypta soli


Farsz:
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek botwinki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 100-150 g koziego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • ziarnka słonecznika
  • pieprz, sól
  • masło klarowane
  • tymianek, oregano
  • listki świeżej pietruszki i mięty


Przygotowanie: Jajka i mąkę wymieszaj. Wlej stopniowo olej, aż ciasto ładnie zwiąże. Dodaj odciśniętą cukinię, siemię lniane, sól, tymianek i oregano. Wymieszaj. Na blasze wyścielonej pergaminem wyłóż równomiernie ciasto. Piecz w temp. 200°C przez 20 minut.
Upraż słonecznik. Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. Łyżkę masła rozpuść na patelni, zanim się rozgrzeje wrzuć połowę czosnku. I gdy tylko zacznie pachnieć czosnkiem wyciągnij go (przyda się później). Na rozgrzanym aromatycznym maśle smaż po kolei, lecz osobno: cukinię (9 plasterków, przyprawionych solą i pieprzem). Pomidorki pokrojone na pół. Następnie na patelnię wrzuć pokrojona w półplasterki cebulę. Dodaj pokrojoną botwinkę (wraz z buraczkami). Dodaj cały czosnek, sól, pieprz, oregano i tymianek.
Buraczki wraz cebulą wyłóż na podpieczony spód. Porozkładaj cukinię i pomidorki. Posyp pokrojonym serem i słonecznikiem. Piecz w temp. 200 °C przez 15 minut. Przed podaniem posyp miętą i pietruszką.

Jedz i smakujJ





piątek, 8 maja 2015

BLOGOTOK-relacja



W ostatnią kwietniową sobotę uczestniczyłam w 3 edycji BLOGOTOK-u
Wraz z Edytą z Pasji Smaku wyruszyłyśmy z Lublina raniutko, by zdążyć do Kielc na czas.


Fot. Edyta Kondrat http://www.pasjasmaku.com

Pogoda dopisywała, niewielki, sobotni ruch drogowy, więc dotarłyśmy dosyć szybko do celu. Po rejestracji miałyśmy sporo czas by poznawać i rozmawiać z innymi, przybyłymi blogerami. Prowadzącymi blogi o różnorodnej, nie tylko kulinarnej tematyce.


Blogerzy postanowili tez pomóc zwierzakom:


Główna część imprezy rozpoczynała się o godz.10.00. Po krótkim przywitaniu zaczęły się poszczególne prelekcje. W sumie było ich 8, w międzyczasie 2 przerwy i konkursy (w jednym nawet udało mi się wygraćJJJ). 


Wystąpienia ciekawe dotyczyły tzw. social mediów i jak je wykorzystać przy prowadzeniu bloga. 


Mi najbardziej podobała się prezentacja Magdaleny Mirkowicz mypinkplum.pl ), która mówiła o szacie graficznej. Na co należy zwrócić szczególną uwagę. Wiele z tych informacji na pewno wykorzystam.

Fot. Patryk Ptak

Po jej wystąpieniu udaliśmy się na przerwę obiadową. Wygłodniałych (po najwyżej małym śniadaniu) blogerów było sporo, a jedzenia niestety nie za dużo. Jedzenie smaczne, kolorowe i różnorodne tylko żołądki puste.



Po zbyt lekkim posiłku, korzystając z przerwy udaliśmy się (Edyta, Paulina, Filip i ja) na kielecki deptak, by tam dobić się burgerami i napić się kawy. Spóźnieni, ale za to z pełnymi brzuchami dotarliśmy ponownie na salę plenarną.



Po zakończeniu jeszcze zdjęcia na ściance i powrót do domu L (inne obowiązki nie pozwalały nam na pozostanie na After Party, ani na następny dzień)

Fot. Paulina Urbańczyk http://www.mojapasjasmaku.pl/


BLOGOTOK- impreza udana, dużo poznanych osób, chętnie jeszcze raz pojadę. Może drobne szczegóły będą dopracowaneJ


poniedziałek, 4 maja 2015

Danie główne: krem z zielonego groszku z miętą


Krem z zielonego groszku- już nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła przyrządzić taką zupę ze zerwanego prosto z krzaka, młodego groszku. Ach jak mi latem zapachniało J.
Zupa z zielonego groszku – bardzo smaczny krem. Zwłaszcza po mięsnym, grillowym przesycieJ Zielony groszek, por, ziemniaczki i ta mięta dodająca świeżości. Mniam. Warto się nieco pomęczyć z tą zupą i ją przetrzeć przez sito (gdyż zostają łuski). Smacznie polecam ten krem z zielonego groszku z miętąJ



Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego
  • 2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 100g boczku nadwieprzańskiego
  • ziarnka słonecznika
  • świeża mięta
  • pieprz, sól
  • masło klarowane/olej


Przygotowanie: Pora pokrój w piórka. Ziemniaki obierz, pokroj w kostkę. Tłuszcz rozgrzej na patelni. Wrzuć ziemniaki i pora. Wrzuć obrany groszek (lub groszek mrożony bez wcześniejszego rozmrażania). Przypraw solą i pieprzem. Smaż chwilę. Warzywa przełóż do rondla, zalej bulionem. Gotuj przez 20 minut. Następnie odstaw, by zupa nieco ostygła. Dodaj miętę (tak przynajmniej 20 listków bez łodyżek). Zmiksuje zupę. Przetrzyj przez sito. Skosztuj i dopraw do smaku. Upraż ziarnka słonecznika. Boczek pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni. Wlej krem zielonego groszku do talerzy. Podawaj z boczkiem i słonecznikiem. Udekoruj listkami mięty przed podaniem. Jedz i smakujJ


Przepis bierze udział w akcji

Jakubiak lokalnie 

A książkę możecie nabyć: tu klik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...