poniedziałek, 29 czerwca 2015

Krem z cukinii z suszonymi pomidorami



Krem z cukinii z suszonymi pomidorami- bardzo smaczna zupa krem Cukinię uwielbiam, pod postacią kremu również. Na blogu znajdziecie również: zielony krem z cukinii i brokuła (klik) oraz zupę szczęścia (klik). To smaczne propozycje z ubiegłych, letnich sezonów. Krem z cukinii z suszonymi pomidorami jest trochę podobny do zupy krem z cukinii (klik) jednak dodatek suszonych pomidorów nadaje charakterystycznego, dobrego posmaku. Polecam cukiniowe zupy oraz inne dania z cukinii (patrz obok - etykieta cukinia) w szczególności zaś krem z cukinii z suszonymi pomidoramiJ



Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • olej/masło klarowane
  • 4-5 połówek suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony



Przygotowanie: Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj ziemniaki. Umyte, osuszone cukinie pokrój w podobnej wielkości kostkę, co ziemniaki. Dodaj do ziemniaków. Chwilę podsmaż mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia przypraw nieco sola, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem (tak by przykrywał warzywa). Dodaj pokrojoną w półtalarki cebulę. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 15minut. Następnie odstaw by nieco przestygła. Teraz zmiksuj. Suszone pomidory drobno pokrój. Wrzuć do zupy wymieszaj. Skosztuj, dopraw do smaku. Zagrzej zupę, jeśli jest zbyt chłodna. Krem z cukinii z suszonymi pomidorami gotowy. Jedz i smakujJ


piątek, 26 czerwca 2015

Aromatyczny Truskawkowy Pudding Jaglany



Truskawkowy pudding jaglany- przepis pochodzi z Aromatu- Magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (str. 31)Klik - łatwy, bezglutenowy, szybki deser. A truskawki królują ostatnio na bloguJ Do puddingu wystarczy wziąć truskawki, kaszę jaglaną oraz borówki lub jagody. Kwaśne truskawki możemy dosłodzić miodem/stewią/brązowym cukrem. SmacznegoJ A w Aromacie znajdziecie przepisy na inne letnie smakołyki i nie tylkoJ Zapraszam do lektury:)



Składniki:
  • 0,5 kg truskawek
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 125 g borówek/ jagód



Przygotowanie: Truskawki i kaszę jaglaną zmiksuj w blenderze. Skosztuj, ewentualnie posłódź do smaku. Połowę borówek/jagód wrzuć na dno szklanek. Wlej truskawkowy pudding. Drugą połową borówek/jagód udekoruj wierzch. Gotowe. Jedz i smakujJ

wtorek, 23 czerwca 2015

Sok z truskawek


Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam razJ Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawiJ Warto od razu zrobić podwójną porcjęJ Pij i smakujJ


Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • ok. 0,5 kg cukru*


* przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta.


Przygotowanie: Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok.
Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odpowiednio słodki. Jeśli potrzeba dosyp cukru i dobrze wymieszaj by się cukier rozpuścił. Wyciągnij owoce łyżką cedzakową lub chochelką wybierz sok i przelej do słoików. Lub na drugim garnku połóż sitko o gęstych oczkach. Przelej sok wraz z truskawkami Wybierz, który sposób Ci odpowiada.
Żeby nic się nie zmarnowało: możesz jeszcze zalać owoce wodą i ewentualnie dosłodzić do smaku i doprawić sokiem z cytryny - smaczny kompot do obiadu;) lub po prostu zjeść ciepłe truskawki.
Bardzo gorący sok rozlej do słoiczków. Zakręć porządnie, odwróć do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do wystygnięcia. Jedz a raczej pij i smakujJ

Warto zapamiętać:
  1. Słoiki powinny być dokładnie umyte i wyparzone wrzątkiem.
  2. Po nalaniu do słoika soku dokładnie wytrzyj gwint, ma być czysty i suchy. To samo dotyczy pokrywki.
  3. Zakręcając uważaj, żeby nie zerwać gwintu;)



piątek, 19 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami i rabarbarem



Ciasto z truskawkami i rabarbarem- puszyste i bardzo smaczne ciasto z owocami. Truskawki, rabarbar zatopione w słodkim, pszennym cieście. Słodycz ciasta przełamana truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Ciasto z truskawkami i rabarbarem jest szybkie w przygotowaniu, dobre w smaku. Niestety jak narazie to takie truskawkowe, pszenne ciasta piekę jak mam gości, co by skusić się najwyżej na jeden kawałek. A wielka szkoda. Smakuje wybornie. Szybko znika, a goście dodają „dobre ciasto upiekłaś”. Gdy sezon truskawkowy trwa, to koniecznie trzeba je upiec. Może na niedzielę? Smacznie polecam Wam to ciasto z truskawkami i rabarbaremJ



Składniki: tortownica 26 cm
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 22-proc.
  • 0,5 kg truskawek
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • cukier puder



Przygotowanie: Miękkie masło włóż do miski. Utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym żółtku, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę. Ubij pianę z białek, dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyściel papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto równomiernie. Na nim ułóż pokrojone na połówki truskawki i rabarbar pokrojony na cienkie plasterki. Ciasto piecz w temperaturze 170 ° C i piecz około 50 minut. Wystudź i posyp cukrem pudrem. Jedz i smakujJ



wtorek, 16 czerwca 2015

Pyszne pulpety z cukinią



Pulpety z cukinią- niby proste, a jakie pyszne danie wychodzi. Wystarczy mięso mielone (u mnie karczek), starta cukinia, młoda cebula i kasza jaglana – pulpety z cukinią gotowe. Do tego zielony koperek i przyprawy, by podkreślić smak. Pyszny, letni obiad gotowy. Teraz, kiedy upał nieco zelżał w sam raz. Smacznie polecam te pyszne pulpety z cukiniąJ


Składniki: na 10 szt.


  • 70 dag mielonego karczku
  • ½ startej, odciśniętej cukinii
  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ pęczka koperku
  • 1 młoda cebulka
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • włoszczyzna


Przygotowanie: Mielone mięso przełóż do miski Cebulę posiekaj. Posól. Dodaj do mięsa. Dodaj startą, dobrze odciśniętą z wody cukinię, kaszę jaglaną i posiekany koperek. Wlej olej 1-2 łyżki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. W rękach formułuj pulpety. Do garnka wlej 0,5 litra wody, dodaj włoszczyznę odrobinę soli i pieprz. Gotuj 20 minut. Następnie wyjmij włoszczyznę. Włóż delikatnie pulpety. Dolej wody, (jeśli potrzeba) tak by bulion zakrywał pulpety. Gotuj przez 40 minut. Pyszne pulpety z cukinią gotowe. Jedz i smakujJ


środa, 10 czerwca 2015

Muffiny z truskawkami bez…..




Muffiny, truskawkowe muffiny- sezon truskawkowy już czas najwyższy rozpocząć. Na blogu, na słodko również. Muffiny z truskawkami bez użycia glutenu, mleka i jajek. Kolejny bardzo smaczny, tym razem truskawkowy wypiek. Dla wszystkich tych, co nie mogą lub po prostu nie chcą. Na truskawki czekam cały rok, a jak już są to mogę je jeść na okrągło. Również pod postacią słodkich, letnich muffin. Wanilia i truskawki sprawiają, że niesamowicie pachną i smakują. Może skusisz się na jednąJ  


Ten przepis pochodzi z AROMAT-  Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  KLIK- to nasz pierwszy numer. Znajdziesz tam dużo więcej letnich przepisów i nie tylkoJ PolecamJ


Składniki na 12 sztuk:
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka (250 ml)mąki ryżowej
  • ½  szklanki oleju rzepakowego
  • 2  garści świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii
  • szczypta soli


Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i sodą/proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Dodaj ziarnka wanilii i pokrojone truskawki. Ciasto nakładaj łyżką do blachy wyłożonej papilotkami. Piecz w temperaturze 180° przez 20-25 minut. Jedz i smakuj!!! Nie zapomnij zajrzeć tu klikJ



zBLOGowani.pl
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

środa, 3 czerwca 2015

Szaszłyki- kurczak z ananasem




Szaszłyki - kurczak z ananasem- zaczyna się dłuższy weekend (dla większości z nas). Podczas, którego nie może zabraknąć grilla czy ogniskaJ. A na grilla świetne będą szaszłyki z kurczakiem (a raczej jego piersią) i ananasem. Łatwe w przygotowaniu i w transporcie, jeśli do wyjazdowy grill. Kurczaka można zamarynować wcześniej i wraz z ananasem ponadziewać bezpośrednio przed grillowaniem. Doprawione  kurkumą, pieprzem i tymiankiem (ta wersja lubiana również przez dzieci), a gdy na grillu są tylko dorośli smakosze, do marynaty dodaję jeszcze ostrą paprykę. Wtedy szaszłyki nabierają pikantności. Żółte, owocowo-drobiowe szaszłyki mniamJ Smacznie polecam te szaszłyki z kurczaka z ananasemJ



Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • ananas lub 2 jego puszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • kurkuma
  • tymianek
  • papryka ostra suszona
  • olej
  • szaszłykowe patyczki



Przygotowanie: Pierś pokrój na 3x3 cm kawałki. Wrzuć do miski/pudełka, przypraw. Polej olejem. Marynuj, najlepiej w chłodnym miejscu, przez kilka godzin (może być całą noc). Ananasa obierz, przekrój na pół, wydrąż ze środka ananasowy głąb. Pokrój na kawałki. Z ananasem z puszki o wiele szybciej Ci pójdzieJ. Ananasa i kurczaka nadziewaj naprzemiennie na szaszłykowi patyczki. GrillujJ   Jedz i smakujJ


poniedziałek, 1 czerwca 2015

AROMAT- Premiera!!! Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej!



AROMAT-  Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Wiem, że dziś świętują wszyscyJ Każdy za nas czasem czuje się dzieckiem, a dziś to już szczególnie. My zaś świętujemy podwójnie, gdyż to właśnie dziś ma premierę nasz:


Magazyn kulinarny, w którym znajdziecie nie tylko ogrom przepisów na letnie smakołyki. Co jeszcze dla Was mamy? Sami się przekonajcieJ Zapraszam tu:




Lub 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...