piątek, 31 lipca 2015

Bardzo czekoladowy chlebek z owocami- Aromat Magazyn



Bardzo czekoladowy chlebek z owocami pochodzi z Aromatu-magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik), do którego lektury aromatycznie i smacznie zachęcam, do weekendowej kawy w sam razJ Do kawy również dobrze smakuje bardzo czekoladowy chlebek z owocami: maliny, borówki. Ponadto banany i czekolada. Do tego mąka gryczana zamiast tradycyjnej pszennej. Pyszne czekoladowo-owocowe, bezglutenowe ciasto. Zapraszam do czytania i smakowaniaJ


Składniki:


  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki (250 ml) brązowego cukru
  • 2 banany (bardzo dojrzałe)
  • 1,5 szklanki (250 ml) mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki (250ml) mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka (200 ml) oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
  • 2 paski startej czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 garści malin
  • 2 garści borówek

Polewa

  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • czekolada gorzka

Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj rozgniecione widelcem banany. Wsyp obie mąki i proszek do pieczenia/sodę. Wymieszaj. Dodaj kakao. Ponownie wymieszaj. Olej podgrzej i mieszając masę, wlewaj go stopniowo. Dodaj startą czekoladę i umyte owoce. Wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę- keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Piecz w temperaturze 170°C prze około 50 minut.


Polewa: Wodę podgrzej, rozpuść w niej cukier puder. Dodawaj kolejno kostki czekolady, aż do uzyskania dość gęstej polewy. Ciepłą polewą polej ostudzony chlebek. Jedz i smakujJ


poniedziałek, 27 lipca 2015

Biało-czarna sałatka z kalafiora




Sałatka kalafiora tym razem z czarno białymi dodatkami. Kalafior, feta, jabłko i cebula- nadają biały kolor sałatce. Czarne oliwki przełamują tą barwę i dodają elegancji. A ewentualnie dodana natka pietruszki wzbogaca całą kompozycję o zieleń. Wszystko przepięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Ta wersja sałatki kalafiorowej jest nieco delikatniejsza od tej, która znam: kalafior, czosnek i feta. Świetnie nadaje się na kolację, piknik czy grilla. Smacznie polecam tą biało-czarną sałatkę z kalafiora.


Składniki:

  • ½ dużego kalafiora
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 100 g fety
  • kilka czarnych oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • olej lniany


Przygotowanie: Podzielonego na różyczki kalafiora z blanszuj (tzn.: gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie szybko odcedź kalafiora i zanurz go w zimnej wodzie, ponownie odcedź). Cebulę pokrój w drobną kostkę. Fetę pokrusz palcami. Oliwki pokrój w talarki. Natkę drobno posiekaj. Cebulę, fetę, kalafiora i oliwki wrzuć do miski. Jabłko pokrój w kosteczkę. Dodaj do miski. Skrop z sokiem cytryn. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj, dopraw do smaku. Biało czarna sałatka z kalafiora gotowa. Jedz i smakuj:)




piątek, 17 lipca 2015

Smoothie ananasowo-bananowe


Smoothie ananasowo-bananowe na nadchodzący, upalny weekend w sam raz. Słodki ananas, zmrożone plastry banana, cukier/miód, sok z cytryny, lód i woda. Banana pokrój w plasterki (najlepiej takiego bardzo dojrzałego) i na godzinę włożyć do zamrażarki. (oczywiście może być w niej dłużej). Ale po godzinie będzie już O.K. Orzeźwiające, dodające energii smoothie. Smaki i kolory słońcaJ Pycha. Przed zmiksowaniem można wrzucić parę listków bazylii. Smacznie, chłodząco polecamJ


Składniki: na 500 ml

  • 1 ananas
  • 1 mrożony banan
  • 250 ml zimnej wody
  • miód/cukier do smaku
  • sok z ½ cytryny
  • kilka listków bazylii


Przygotowanie: Ananasa obierz, przekrój na pół, wykrój ananasowego "głąba" za środka. Pokrój go na kawałki. Wrzuć do blendera. Zmrożonego banana dodaj do ananasa. Dolej wodę i sok z cytryny. Dodaj miód/cukier i listki bazylii. Zmiksuj wszystko. Rozlej do szklaneczek. Możesz dorzucić kostki lodu. Udekoruj bazylia. Smoothie ananasowo-bananowe gotowe. Jedz, a raczej pij i smakujJ


wtorek, 14 lipca 2015

Pasztet z cukinii z…..



Pasztet z cukinii z orkiszem, a raczej z otrębami orkiszowymi. Pasztet z cukinii już na stałe zapisał się w moim letnim domowym menu. Lubię gdy nastaje cukiniowy sezon, wszędzie jest jej pełno a i cena nieduża. Młodziutka, zielona, smaczna cukinia. Co roku przyrządzam pasztet cukiniowy, coraz to w nowej wersji. Przepisy z lat ubiegłych to: pasztet z cukinii (klik) i pasztet z cukinii, soczewicy i ryżu brązowego (klik). Tegoroczny przepis jest bliźniaczo podobny do pasztetu z cukinii (klik) tylko, że zamiast tradycyjnie dodać bułkę tartą zamieniłam ją na otręby orkiszowe. Taki eksperyment, całkiem udany. Domowy smakosz mówi, że to najlepszy z moich cukiniowych pasztetów. 
Wam też smacznie go polecamJ




Składniki: na 1 keksówkę

  • 2 cukinie (średniej wielkości)
  • 3 jaja
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ otrębów orkiszowych
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka
  • ulubione zioła: majeranek, tymianek


Przygotowanie:  Cukinie umyj, usuń gniazda nasienne (młodych cukinii nie musisz). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i dostaw na 15 minut, aby puściła sok. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ubij pianę z białek,  a żółtka rozbełtaj w miseczce. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody.

W dużej misce wymieszaj cukinię z otrębami orkiszowymi i płatkami owsianymi. Dodaj marchew, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj:) Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia/ posmaruj masłem i obsyp bułka tartą i przełóż powstałą masę. Piecz przez 40-50 minut w 180 °C, aż wierzch się zarumieni. Jedz i smakuj jak najbardziej lubiszJ 



sobota, 11 lipca 2015

Pasta z bobu i awokado



Pasta z bobu i awokado to bardzo ciekawa i smaczna propozycja na kanapkę. Pastę z bobu i awokado przyrządza się dosyć szybko. Największa praca to wyłuskanie bobu. W połączeniu z awokado, limonką, cytryną, natką pietruszki i chili smakuje wyśmienicie.
Bobu jest teraz pod dostatkiem. Warto się nim najeść w sezonie. Bób stanowi bogate źródło białka, skrobi i witamin (głównie z grupy B). 
Awokado zawiera kwas oleinowy, potas, wapń, żelazo oraz witaminy: C, E i B6. Awokado to owoc o również dużej zawartości tłuszczu, dzięki czemu świetnie nadaje się do smarowania. Wykorzystałam te właściwości i awokado połączyłam z bobem. W rezultacie wyszła bardzo smaczna pastaJ PolecamJ



Składniki:

  • 2 szklanki wyłuskanego ugotowanego bobu
  • 1 awokado
  • sok z ½ limonki
  • sok z cytryny do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ½ papryczki chili
  • oliwa


Przygotowanie: Bób ugotuj w wodzie: opłukany bób zalej wrzącą wodą, ugotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowanie posól. Odstaw do wystygnięcia. Następnie wyłuskaj.

Awokado przekrój na pół. Wydrąż wrzuć do bobu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sok z ½ limonki. Kilka kropel soku z cytryny. Dodaj posiekaną papryczkę chili. Sól i pieprz. Wszystko razem zmiksuj. Gdyby masa wyszła zbyt gęsta, dodaj oliwę. Skosztuj, dopraw do smaku. Pasta z bobu i awokado gotowa. Jedz i smakuj 


środa, 8 lipca 2015

Truskawkowa woda smakowa z bazylią



Gdy truskawki jeszcze są, a upał doskwiera, to truskawkowa woda smakowa z bazylią będzie w sam raz. Truskawkowa woda smakowa z bazylią dużym powodzeniem cieszyła się na współprowadzonych przeze mnie ostatnio warsztatach „Wody i koktajle smakowe dla zdrowia i urody” (klik)
Była ciekawym, smakowym zaskoczeniem dla uczestników:) Z czego nie ukrywam, ogromnie się cieszę. Truskawkowa woda z bazylią orzeźwia, zaskakuje pozytywnie smakiem i pięknie wygląda. Smacznie, więc ją polecamJ Spróbujcie samiJ



Składniki:


  • listki bazylii 10-12 sztuk
  • truskawki tak ze dwie garści
  • sok z ½ cytryny
  • litr wody mineralnej bądź przegotowanej


Przygotowanie: Listki bazylii porwij/potnij na mniejsze kawałki. Wrzuć do butelki/dzbanka. Umyte, odszypułkowane truskawki pokrój na połówki (większe na ćwiartki) Dodaj do bazylii. Wyciśnij sok z ½ cytryny. Wlej do dzbanka. Wszystko zalej wodą. Odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę. Truskawkowa woda smakowa z bazylią gotowaJ Jedz a raczej pij i smakujJ

poniedziałek, 6 lipca 2015

Warsztaty "Wody i koktajle dla zdrowia i urody"



Warsztaty „Wody i koktajle dla zdrowia i urody”- już za nami. Wraz z Marleną z Kuchni Marlenity dziękuję wszystkim bardzo serdecznie za przybycie, udział i dobrą zabawę. Zwłaszcza, że upał był ogromnyJ Mam nadzieję, że udział w naszych warsztatach był dla Was inspirujący. Były to nasze pierwsze warsztaty w ogóle w roli prowadzących i pierwsze warsztaty prowadzone wspólnie, więc trochę stresu i obaw było wcześniej (teraz wiem, że zupełnie niepotrzebnychJ)

Warsztaty „Wody i koktajle dla zdrowia i urody” odbyły się z sobotę 4 lipca o godzinie 16.00 na Moście Kultury w Lublinie


Po przywitaniu uczestników, przystąpiliśmy do twórczej, kulinarnej zabawy.



Jak widać poniżej, przy "pichceniu" bawiliśmy się znakomicie 



Dopieściliśmy smakowo, a także wizualnie owoce naszej pracy.



W sumie przygotowaliśmy 10 wód i koktajli korzystnych dla zdrowia i urody.




Jeszcze raz bardzo serdecznie i smacznie dziękuję wszystkim za udział oraz twórczą zabawę. Do zobaczeniaJ



Dziękuję również Marlenie za bardzo dobrą i miłą współpracę oraz organizację warsztatów „Wody i koktajle dla zdrowia i urody”. Mam nadzieję, że to nasze pierwsze, ale nie ostatnie wspólnie prowadzone warsztaty kulinarneJ



środa, 1 lipca 2015

Warsztaty Kulinarne Most Kultury




Wszystkich smakoszy z Lublina i okolic zapraszam na:
Warsztaty kulinarne z blogerami

4 lipca, godzina 16:00MOST KULTURY LUBLIN
Temat: „Wody i koktajle dla zdrowia i urody”

Wstęp wolny
Warsztaty poprowadzę wraz z Marleną z Kuchni u Marlenity



Podczas warsztatów nauczycie się przygotowywać wody i koktajle korzystne dla zdrowia i urody. Koktajle to doskonała przekąska, orzeźwiający napój, ale przede wszystkim bomba witamin. Woda za to świetnie nawadnia organizm w czasie letnich upałów. O tym jakie owoce i warzywa najlepiej nadają się do przygotowania kreatywnych napojów dowiecie się właśnie u nas. Zachęcamy do udziałuJ

Zapraszamy do zapisów: kuchniamarlenity@gmail.com

Wydarzenie znajdziesz nas też na FB: Warsztaty Kulinarne z blogerami

Orzeźwiająco i smacznie zapraszamy Was do przybyciaJ
Miło nam będzie, gdy przyjaciół i rodzinę weźmiesz razem z sobąJ



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...