piątek, 28 sierpnia 2015

Wolno pieczona łopatka



Wolno pieczona łopatka w dodatku w niskiej temperaturze, to jedno z najlepszych mięs, jakie jadłam. Wolno- gdyż trwa to 6 godzin. Pieczona w temperaturze 100ºC. Krucha, gdy ją się gryzie. Dobrze wypieczona łopatka. Świetna na ciepło, pyszna do kanapek. Aż mi ślinka cieknie, gdy o niej piszę. Tylko smacznego pozostaje mi życzyćJ



Składniki:

1kg łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka piwa
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól, pieprz

Przygotowanie. Łopatkę natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Następnie dookoła obwiąż ją sznurkiem i obtocz w kminie rzymskim. Odstaw na godzinę.

Po tym czasie mięso włóż do naczynia żaroodpornego i podlej ½ szklanki piwa. Naczynie przykry pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego na 100°C. Piecz przez 6 godzin, od czasu do czasu podlewając piwem. Po 6 godzinach wyjmij łopatkę, również z naczynia. Daj jej chwile odpocząć. Następnie zdejmij sznurek. Wolno pieczona łopatka gotowaJ Jedz i smakujJ


poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Naturalne przeciwutleniacze –sprzymierzeńcy młodości




W magazynie Aromat (klik)- Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej na stronie 74 przeczytacie o naturalnych przeciwutleniaczach jako sprzymierzeńcach młodości. Polecam.

W magazynie Aromat, oprócz przepisów kulinarnych, znajdziecie też ciekawe artykuły. Jakie? O tym przekonajcie się sami:) Zachęcam do lektury podczas wakacyjnej wolnej chwili J

Magazyn Aromat jak i Lubelska Blogosfera Kulinarna są na FB

Polub nas;) by być na bieżącoJ


wtorek, 18 sierpnia 2015

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami



Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami- och! jak ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla, gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś kolejne części.  Bardzo smacznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze śliwkamiJ


Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 200-300g suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru białego lub brązowego
  • oliwa


Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę wraz ze śliwkami. Posyp 2 łyżkami cukru. Smaż na niewielkim ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj 2 -3 łyżki dżemu śliwkowego. Wymieszaj. Smaż (ciągle na małym ogniu) i mieszaj przez 20 minut. Jeśli zaczyna przywierać podlej małą ilością wody i nadal mieszaj. Po 20 minutach jeszcze raz podlej małą ilością wody. Przykryj i duś przez około 30 minut. Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami gotowa. Jedz i smakujJ





piątek, 14 sierpnia 2015

Muffiny z borówkami



Muffiny z borówkami to bardzo słodki, prawdziwe letni deser. Muffiny z borówkami dużym powodzeniem cieszyły się na ostatnim Pikniku Smakoszy (klik). Słodkie pszenne ciasto, ozdobione lukrem. A środku i na zewnątrz borówki. Wiem, że w te upały to raczej unikamy pieczenia. Ale jak już nie możemy oprzeć się domowej słodkości, to warto, na przykład wieczorem, upiec muffiny z borówkami. Szybkie przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam do leniwej, weekendowej kawy:) 



Składniki: na 12 szt.

  • 1 szklanka mąki
  • 12 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 3 jaja
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/3 laski wanilii
  • borówki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Lukier:
  • 1 białko
  • cukier puder
  • sok z cytryny do smaku




Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo jogurt- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, które napełniaj ciastem do 3/4 ich wysokości. Piecz przez 20-25 minut. Odstaw do wystygnięcia. Z białka, cukru i soku z cytryny ukręć lukier. Dekoruj nim i borówkami wierzch muffinek. Jedz i smakujJ




poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Piknik Smakoszy




Piknik Smakoszy III edycja już za nami. Bardzo smacznie dziękuję wszystkim przybyłym SmakoszomJ
Pomimo, że upałJ, pomimo, że to pora niedzielnego obiaduJ, zechcieliście Państwo skosztować naszych rarytasówJ

Smakołyki, wczoraj na Moście Kultury, przygotowali dla Was:


Edyta z bloga Pasja Smaku
Dorota z bloga Sierotka maRysia w kuchni
Marlena z bloga Kuchnia Marlenity
Gosia z bloga Jedz i smakuj
Michał z bloga zkuchniwziete.pl


Małą degustację swoich piw przygotował  Browar VIS.

Zapraszam na krótką foto relację:



Smakołyki w różnych kolorach, smakach:)  Prawdziwa uczta dla zmysłów:)





















Więcej o Pikniku Smakoszy, już na początku września w jesiennym numerze magazynu Aromat (klik) oraz....




















na stronie Radio Lublin:) Posłuchać i obejrzeć można tu (klik)
Smacznie zapraszamJ





czwartek, 6 sierpnia 2015

Zapraszamy na Piknik Smakoszy




Piknik Smakoszy 09.08.2015 godzina 14-ta Most Kultury w Lublinie. Zapraszamy wszystkich smakoszy na prawdziwą ucztę, przygotowaną przez Lubelską Blogosferę Kulinarną.

Piknik Smakoszy jest miejscem, gdzie można przede wszystkim nacieszyć się smakiem. Ponadto porozmawiać o jedzeniu. Jeśli lubisz gotować z pewnością otrzymasz przepisy, by samemu odtworzyć poszczególne dania w domu. Liczymy, że niedzielne popołudnie będzie smacznym pretekstem do spotkania z bliskimi na Moście Kultury. 



Smakołyki przygotują dla Was:


Edyta z bloga Pasja Smaku
Marta z bloga Kolorowo-torcikowo
Dorota z bloga Sierotka maRysia w kuchni
Marlena z bloga Kuchnia Marlenity
Gosia z bloga Jedz i smakuj
Michał z bloga zkuchniwziete.pl


Swoim stolikiem podzieli się z Browar VIS, który przygotuje dla Was małą degustację swoich piw. 
Do zobaczenia!



poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Sałatka z awokado i łososiem, czyli poniedziałkowe pudełko do pracy



Sałatka z awokado i łososiem, czyli poniedziałkowe pudełko do pracy- pyszny, pełnowartościowy posiłek podczas pracy. Oprócz awokado i łososia dodałam tam jeszcze ogórka, natkę pietruszki i ryż. W wakacje, gdy inni odpoczywają, to, choć taką przyjemność należy sobie sprawić. A w taką pogodę i przy tak gorącej temperaturze sałatka będzie w sam raz. Wam też sałatkę z awokado i łososiem smacznie polecamJ



Składniki:
  • 100g ugotowanego ryżu białego
  • ½ awokado
  • 50g łososia wędzonego
  • 1 ogórek gruntowy
  • ½ cebuli
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • musztarda
  • sok z cytryny



Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj. Posól, wrzuć do pudełka. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę wydrąż miąższ. Pokrój go na paseczki. Ogórka obierz, pokrój w kostkę. Awokado, ogórka i ryż dodaj do cebuli. Dodaj łososia porwanego na mniejsze kawałki. Następnie dodaj posiekaną/porwana natkę pietruszki. Przypraw do smaku. Sałatka z awokado i łososiem, czyli pudełko do pracy (niekoniecznie poniedziałkowe) gotowe. Jedz i smakuj. 
P.S Możesz też w osobnym słoiczku przygotować sos i bezpośrednio przed podaniem polać nim sałatkę


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...