piątek, 30 października 2015

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami



Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie dyniowe ciasto z morelami i borówkamiJ Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznieJ



Składniki:
  • 1kg dynia
  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 garści rodzynek
  •  
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3-4 łyżki dżemu morelowego
  • borówki amerykańskie do dekoracji

Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

W misce utrzyj żółtka z cukrem. Dolej ¾ szklanki oleju. Zmiksuj. Dodaj mąki wymieszane proszkiem do pieczenia i 2/3 musu dyniowego. Zmiksuj wszystko razem. Białka ubij
i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 30 minut.
Polewa: W garnku rozpuść masło. Dodaj pozostałą część musu dyniowego i dżem morelowy. Tak przygotowaną polewę wylej na ostudzone ciasto. Wierzch udekoruj borówkami. Dyniowe ciasto z morelami i borówkami gotowe:) Jedz i smakujJ



Sposób na dynię 2015

poniedziałek, 26 października 2015

Kaszotto z pieczoną dynią i papryką



Kaszotto z pieczoną dynią i papryką - bardzo smaczny pomysł na obiad, kolację czy pudełko do pracy, (jeśli masz gdzie zagrzać). Upieczone kawałki dyni, papryki i pomidorów wraz z czosnkiem i aromatycznymi ziołami. PychaJ Dynię, paprykę i pomidory wraz z czosnkiem można upiec dzień wcześniej. Wtedy przyrządzenie kaszotta staje się ekspresowym, Wystarczy ugotować kasze jaglaną, w tzw. międzyczasie podsmażyć boczek wraz z papryczką chili i warzywa. I jużJ Szybko, kolorowo, smacznie i rozgrzewającoJ Wszystkim Smakoszom polecamJ


Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ dyni
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag boczku wędzonego
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane
  • papryczka chili
  • sól, pieprz
  • tymianek, ostra i słodka papryka


Przygotowanie: Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne z papryki i pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Pomidory przekrój na czwartki. Warzywa ułóż na formie do zapiekania. Ząbki czosnku rozgnieć przy twardej końcówce, lecz nie obieraj. Dodaj do warzyw. Warzywa lekko posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej olejem rzepakowy. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 ºC.
Kaszę jaglaną upraż w garnku o grubszym dnie. Zalej odrobiną wrzątku. Odcedź. Następnie kaszę przełóż ponownie do garnka i zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wrzątku, co kaszy). Posól. Gotuj pod przykryciem 12 minut.

Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego. Wrzuć pokrojony boczek. Dodaj posiekaną papryczkę chili. Ciepłą (lub zimną) dynię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, wraz z pomidorami wrzuć na patelnię. Na koniec dodaj kaszę. Wszystko wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Kaszotto z pieczoną dynią i papryką gotowe. Jedz i smakujJ


Sposób na dynię 2015

środa, 21 października 2015

Marchewki z czosnkiem pieczone



Marchewki z czosnkiem pieczone podane na ciepło. Pycha. Marchewki polane olejem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem solą i pieprzem. Można też dodać miód i sok z cytryny. Słodki smak marchewek doprawiony pikantnym sosem. Połączenie genialne w smaku. Bardzo dobra przystawka lub dopełnienie obiadowego dania. Szybkie w przygotowaniu i efektowne. Smacznie polecamJ


Składniki:

  • 8-10 marchewek
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny
  • suszony tymianek
  • ew. miód i sok z cytryny



Przygotowanie: Marchewki umyj i oskrob. Większe i grubsze przekrój na pół. Ułóż w formie do zapiekania. Wlej olej do miseczki. Rozgnieć czosnek. Dodaj do oleju. Przypraw do smaku. Sosem polej marchewki. Piecz 25 minut w temperaturze 170 ºC. Marchewki z czosnkiem pieczone gotowe. Jedz i smakujJ


piątek, 16 października 2015

Pasztet z fasoli z gruszką



Pasztet z fasoli z gruszką stanowi bardzo ciekawe i smaczne połączenie. Fasola, orzeszki ziemne i gruszka wymieszane w pasztecie. Smaki cudowne. Podane składniki to porcja 1 keksówki. 
Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik). Zajrzyj również tamJ Naprawdę wartoJ Jesiennie i smacznie polecamJ


Składniki:

  • 200g fasoli „Jaś”
  • 1 duża cebula
  • 1 gruszka
  • 100g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma,
  • suszone zioła: tymianek, rozmaryn


Przygotowanie: Fasolę namocz (przynajmniej na 12 godzin wcześniej). Odcedź, wypłucz i ugotuj (przez około godzinę). Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojona w piórka cebulę. Zeszklij ją. Następnie dodaj pokrojoną gruszkę pokrojoną w kostkę (wraz ze skórką). Przypraw tymiankiem i rozmarynem Duś do miękkości przez 5 minut. Przestudź. Fasolę, podduszona cebulę i gruszkę, rozbełtane jajka i olej dokładnie zmiksuj. Dodaj posiekane orzechy ziemne, przyprawy. Wszystko wymieszaj. Przełóż do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki. Pasztet piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut. Jedz i smakujJ

Jesienne Superfoods

wtorek, 13 października 2015

Krem z pieczonych buraków z aronią



Krem z pieczonych buraków z aronią- bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa. W dodatku to bardzo rozgrzewający krem. Dodatek aronii do pieczonych buraków podkreśla zarówno smak jak i kolor zupy. Ostatnio bardzo kremowo zrobiło się na mym bloguJ Taki czas na zupyJ rozgrzewające, gęste i w jesiennych barwach. To tak strasznie miło przysiąść w domu na talerzem pełnym gorącej zupyJ prawdaJ?


Składniki:

  • 5-6 średnich czerwonych buraków
  • 1-2 garści aronii
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ziemniaki
  • 1-1,5 bulionu warzywnego/ mięsnego
  • 1 łyżka masła klarownego/oleju kokosowego
  • olej rzepakowy
  • imbir suszony
  • pieprz
  • sól
  • śmietana/ kozi ser do podania



Przygotowanie: Umyte buraki przekrój na pół. Porozkładaj na blasze, posól i polej olejem rzepakowym. Piecz w temperaturze 160 ºC przez godzinę. Przestudzone buraki obierz i pokrój w większą kostkę. Obraną cebulę i ziemniaki również pokrój w kostkę. Łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego rozpuść w garnku o grubszym dnie. Wrzuć po kolei: cebulę, ziemniaki i buraki. Podsmaż chwilę, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem. Wlej bulion, tak by przykrywał warzywa. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj umyte kulki aronii. Przypraw imbirem. Zmiksuj. Skosztuj i przypraw do smaku. Krem z pieczonych buraków z aronią gotowy. Przed podaniem możesz posypać wierzch ulubionym serem lub kleksem śmietany. Jedz i smakujJ


Jesienne Superfoods

czwartek, 8 października 2015

Zupa z pieczonej dyni

  

Zupa z pieczonej dyni - bardzo smaczny, jesienny krem. Dyniowe zupy uwielbiam, co roku przyrządzam nową wariację. W zeszłym sezonie był dyniowy krem z mleczkiem kokosowym (klik). Teraz czas na pieczoną dynię, której wielką zaletą, poza smakiem, jest łatwość jej obieraniaJ Pieczona dynia nadaje zupie nieco odmiennego charakteru. A smak świetnie uzupełni cukinia oraz przyprawy. Wszystkich smakoszy zachęcam do skosztowaniaJ




Składniki:

  • 1 kg dynia hokkaido
  • 2 obrane ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ cukinii
  • 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma, imbir
  • ostra papryka
  • olej rzepakowy


Przygotowanie: Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami.

Cebulę pokrój w piórka, zaś cukinię i ziemniaki w kostkę. W garnku z grubszym dnem rozgrzej odrobinę oleju. Dodawaj kolejno: cebulę, ziemniaki i cukinię. Przypraw. Zalej bulionem, tak by warzywa były zakryte. Gotuj przez 20 minut. Następnie zmiksuj. Skosztuj, dopraw do smaku. Zupa z pieczonej dyni gotowaJ Jedz i smakujJ


Sposób na dynię 2015 Wegetariański obiad V

poniedziałek, 5 października 2015

Fasolowa pasta z pietruszką



Pasta z fasoli z pietruszką- bardzo smaczna propozycja na kanapkę.
Dodatek czosnku i papryczki chili nadaje pikanterii. Do tego natka pietruszki, siemię lniane, sok z cytryny. Po prostu „samo” zdrowie, które szczególnie dobrze smakuje jesienią.
Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik). Elektroniczne, (nie) tylko kulinarne czasopismo Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Aromat czeka na Wasze wrażeniaJ



Składniki: 
  • 200 g fasoli
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny
  • pół papryczki chili
  • siemię lniane
  • oliwa
  • olej lniany


Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj przez około godzinę. Odstaw do ostudzenia.

Do miski od malaksera wrzuć fasolę, natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i sól. Wlej oliwę (3-4 łyżki) i olej lniany (2 łyżki). Wciśnij sok z cytryny (2 łyżki). Zmiksuj na gładką masę. Skosztuj, dopraw do smaku. Przełóż do miseczki/słoiczka. Pastę tą można przechowywać w lodówce. Jedz i smakujJ


czwartek, 1 października 2015

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami



Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami to bardzo smaczny, bezglutenowy deser. Czekolada, kasza gryczana niepalona, gruszki i orzechy ziemne, pychaJ. Tradycyjni smakosze również się nim zachwycają. A nawet tacy smakosze, co kaszy gryczanej palonej nie lubią. Fanką kaszy gryczanej zwłaszcza tej palonej nie jestem (jakiś taki dziwny posmak odczuwam), ale za to kasza gryczana niepalona bardzo mi smakujeJ Tym bardziej, że takie smakowitości z niej wychodząJ Smacznie Wam polecam to czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami.


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 100g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady+ 1 łyżka masła klarowanego
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody/ proszku do pieczenia
  • 30g orzeszków ziemnych
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka rumu lub aromatu



Polewa:
100g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła klarowanego
1-2 łyżki miodu
orzeszki do dekoracji

Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Po wystudzeniu zmiel w maszynce lub blenderem. W garnku rozpuść masło, włóż połamaną w kostki czekoladę. Rozpuść mieszając. Do miski wbij jajka i utrzyj je wraz z cukrem. Wlej olej. Wciąż ubijając dodawaj stopniowo: rozpuszczoną czekoladę i zmieloną kaszę gryczaną. Mąkę wymieszaj z sodą/ proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Orzechy posiekaj. Wrzuć do ciasta. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wlej rum/aromat. Wymieszaj. Przelej ciasto do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie piecz je w temperaturze 180 ºC przez 45 minut.

Polewa:  Łyżkę masła rozpuść w garnku. Czekoladę połam w kostki. Dodaj do masła. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Polewę wylej na ostudzone ciasto. Posyp orzeszkami. Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami gotowe. Jedz i smakujJ


Jesienne Superfoods
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...