poniedziałek, 30 listopada 2015

Kurczak w miodzie i imbirze



Kurczak w miodzie i imbirze - przepięknie pachnący. Dobrze zapieczone udka z kurczaka, z chrupiącą skórką z wierzchu. Ach! Co za smaki i aromaty? Miód, imbir i czosnek przełamane cytrynowa nutką. Tak pieczone udka kurczaka smakują znakomicieJ Również z marchewkami z czosnkiem pieczonymi (klik)J W duecie czy też bez, smacznie Wam polecamJ



Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz




Przygotowanie: Udka natrzyj solą i pieprzem. Do miseczki dodaj 2 łyżki miodu, starty imbir i przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko to zalej olejem. Wymieszaj dodaj sok z cytryny. Tak przygotowaną zalewą natrzyj udka. Odstaw je na godzinę, by smaki przeszły. Udka kurczaka piecz w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 20 minut. Podlewając od czasu do czasu. Kurczak w miodzie i imbirze gotowy. Jedz i smakujJ


piątek, 27 listopada 2015

Koreczki




Koreczki- kolorowe i smaczne. Nawet nie wiadomo, kiedy znikają ze stołu. Chyba w tak zwanym międzyczasie. Te są trójbarwne. Ser cheddar, czerwona papryka i czarna oliwka. Cudowne smaki i pięknie dobrane kolory. W sam raz na udaną imprezę. Smacznie polecamJ

Składniki:
  • 200 g sera cheddar
  • 1 papryka czerwona
  • oliwki czarne
  • wykałaczki



Przygotowanie: Ser pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, następnie pokrój w paski. Oliwki opłucz i osusz. Na wykałaczki kolejno nabijaj: ser cheddar, paprykę i oliwkę. Jedz i smakujJ


piątek, 20 listopada 2015

Grochówka



Grochówka to jedna z moich ulubionych, jesiennych zup. Nie ma jak: porządna, pełna smaku i aromatu grochówka. Zwłaszcza teraz, gdy zimno, wietrznie i tak szybko ciemno się robi się za oknem. Lubię, gdy wrócę do domu, a talerz ciepłej grochówki czeka na mnieJ Smacznie polecam.
Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziecie więcej przepisów na różne jesienne smakołyki. Co oprócz tego dla Ciebie przygotowaliśmy? Zobacz i podziel się swoimi wrażeniami. Niedługo również zimowy AromatJ Już nad nim pracujemyJ


Składniki:


  • 30-40 dkg grochu
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 20 dkg kości wieprzowych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • olej


Przygotowanie: Groch opłucz i namocz na 12 godzin w zimnej wodzie. Kości wieprzowe zalej 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij powstałe szumy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj włoszczyznę. Wywar gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Następnie włoszczyznę wyjmij z zupy. Dodaj wypłukany groch. Gdy groch zmięknie, wrzuć ziemniaki.

Posiekaną cebulę podsmaż na patelni. Dodaj ją do zupy. Następnie podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek, który też dodaj do grochówki. Wymieszaj i dodaj majeranek. Skosztuj i przypraw do smaku. Grochówka gotowa. Jedz i smakujJ.


niedziela, 15 listopada 2015

Piernik staropolski- już czas nastawić



Śpieszę się pochwalić, że piernik staropolski już nastawiłam. Od wczoraj leżakuje u mnie w garażuJ Piernik staropolski, by nabrał wyjątkowego smaku, powinien leżakować 4-6 tygodni przed pieczeniem. Do tego należy go upiec tydzień przed świętami także naprawdę już czas!!! 
Przepis na część pierwszą znajdziesz poniżej, zaś na cały piernik staropolski znajdziesz tutaj klik (to mój ubiegłoroczny). Zachęcam do skorzystania i przygotowania piernika staropolskiego. To moje ulubione ciasto Świąt Bożego Narodzenia. 

Składniki: na tortownicę 26 cm

500 ml miodu
1 szklanka cukru
1 kostka masła/margaryny
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
szczypta soli
4 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:  Na 6 -4 tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści, (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczona rozpuszczona w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrób starannie, następnie przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i odstaw w zimne miejsce (rok temu była lodówka, w tym roku jest to garaż) na 4-6 tygodni.


P.S Ilość zużytej mąki zależy od rodzaju miodu, jaki użyjesz. Czasem jest to więcej niż 1 kg.


piątek, 13 listopada 2015

Gulasz rybny



Gulasz rybny- bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką. 
By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny.



Składniki:

  • duży filet mintaja/dorsza
  • 2 dzwonki łososia
  • 2 mniejsze cebule
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 5 ziemniaków
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • ew. papryczka chili
  • olej, masło klarowne do smażenia



Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by przykryła warzywa i rybę. Duś wszystko pod przykryciem przez 15-20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Gulasz rybny gotowy. 
Jedz i smakujJ


wtorek, 10 listopada 2015

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej


Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej - pachnącej cynamonem szarlotki nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszny, domowy deser w nieco odmienionej formie, gdyż upieczony na cieście z kaszy jaglanej. Do kubka gorącej herbaty lub kawy w sam raz. Przepis ten pochodzi z internetowego magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziecie jesienne przepisy i ciekawe artykuły. Zachęcam serdecznie do lekturyJ


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 szklanek wody
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100g margaryny bezmlecznej lub masła
  • cynamon

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod zimną wodą. Przelej wrzątkiem. Gotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu (od zagotowania około 9 minut). Następnie odstaw na 20-25 minut do całkowitego napęcznienia.
Połącz ją w misce z obiema mąkami, cukrem i cynamonem. Masa będzie bardzo gęsta. Dobrze ją miesza się drewnianą łyżką. Mieszając dodawaj margarynę pokrojoną na mniejsze kawałeczki. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
Jabłka obierz i pokrój w 1cm kostkę. Masło rozpuść na patelni. Wsyp cukier i smaż, aż powstanie niezbyt gęsty karmel. Dodaj cynamon, imbir, sól i pokrojone jabłka. Posyp je równomiernie mąką ziemniaczaną pod koniec duszenia.

Spód prostokątnej, większej blaszki wyściel pergaminem. Następnie rozłóż równomiernie masą z kaszą jaglaną (około 2/3 całości). Następnie wyłóż podduszone jabłka, a na wierzch resztę kaszy. Całość możesz posypać dodatkowo cynamonem i cukrem. Szarlotkę piecz 55 minut w temperaturze 180 °C. Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej gotowa. Jedz i smakujJ


Kasza niejedno ma imię i oblicze Bezglutenowe śniadanie dla dziecka

piątek, 6 listopada 2015

Czulent z kaszą gryczaną


Czulent z kaszą gryczaną- bardzo pożywne, bardzo smaczne danie. Teraz, w sam raz, kiedy tak strasznie zimno i nieprzyjemnie się zrobiło za oknem. Czulent to tradycyjna, żydowska potrawa jedzona na obiad w szabat. Danie to przyrządza się po południu poprzedniego dnia i pozostawia w piekarniku na całą noc, gdyż w szabat gotowanie jest zabronione. Poniższy przepis na czulent jest znacznie krótszy w przygotowaniu, ale jakże sycący, rozgrzewający i bardzo smaczny. A przepis ten znajdziecie również na stronie 28 magazynu Aromat (klik) Polecam i zapraszam do lekturyJ


Składniki:

·        ½ szklanki kaszy gryczanej
·        ½ szklanki fasoli „Jaś”
·        600 ml wrzącej wody
·        1 kg pręgi lub mostku wołowego
·        1 cebula
·        2 roztarte ząbki czosnku
·        2 łyżki tłuszczu
·        1 i ½ łyżeczki soli
·        ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
·        ½ łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie: Fasolę wypłucz i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. Odcedź, zalej ponownie zimną wodą i tak ją pozostaw na całą noc.
Tłuszcz rozgrzej w szerokim, płaskim garnku. Włóż mięso. Smaż do zarumienią z każdej strony. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Przypraw solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Wszystko zalej wrzącą wodą. Wrzuć odcedzoną fasolę. Przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
Następnie dodaj kaszę i zamieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gotuj dalej przez około pół godziny, aż mięso i fasola będą miękkie.

Mięso pokrój na porcje. Ułóż z fasolą i kaszą na półmisku. Podawaj z gotowanymi ziemiankami lub świeżym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem lub ćwikłą. Jedz i smakujJ


Kasza niejedno ma imię i oblicze

wtorek, 3 listopada 2015

Indyk w sosie żurawinowo-kokosowym



Indyk w sosie żurawinowo-kokosowym powstał z potrzeby posprzątania lodówkiJ I tak o to udało mi się, przyrządzić pyszne danie obiadowe. Filet z indyka, czerwona cebula, żurawina i mleko kokosowe. Podany z ryżem, najlepiej brązowym, smakuje wybornie. Aromatycznie przyprawioneJ Rozgrzewające danieJ Tylko jeść i smakować pozostajeJ



Składniki:
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 większa czerwona cebula
  • 100g żurawiny
  • 400 ml mleka kokosowego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, imbir, curry, garam masala


Przygotowanie: Filet z indyka pokrój w paseczki. Cebulę pokrój w kostkę. 
W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę. Podsmaż. Dodaj indyka. Przypraw i zamieszaj. Wlej mleko kokosowe. Dodaj żurawinę. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Skosztuj i przypraw do smaku. Indyk w sosie żurawinowo-kokosowym gotowy. Podawaj z ryżem. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...