Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2015

Koreczki Sylwestrowe

Koreczki sylwestrowe - czarno pomarańczowe lub pomarańczowo-czarne. Przygotowanie banalnie proste. Cały trud to dokładne pozbycie się białej, gorzkiej błonki. Kawałki pomarańczy w połączeniu z czarną oliwką. Zdążysz przygotować nawet w tzw. ostatniej chwili. Smacznie polecam na Sylwestra i zaczynający się karnawał J Składniki: 1 pomarańcza 20 czarnych oliwek wykałaczki Przygotowanie: Obierz pomarańczę. Podziel na cząstki, usuwając białą i gorzką skórkę również. Cząstki przekrój na pół. Oliwki opłucz. Na wykałaczki nabijaj oliwkę i kawałek pomarańczy bądź na odwrót. Koreczki sylwestrowe gotowe J Jedz i smakuj. 

Świąteczna pocztówka

Specjalnie dla Was wraz z życzeniami  zdrowych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia  muzyczna pocztówka

Ryba po grecku

Ryba po grecku , choć z Grecją wspólnego nic nie ma J U nas od zawsze J Zwykle przyrządza ją moja mama. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Lubię, gdy ryba otoczona jest dużą ilością warzywnej pierzynki. A Ty? A przepis ten pochodzi z zimowego numeru Aromat (klik) - internetowego magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Jest obszerny –ponad 160 stron. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy. Czytaj, smakuj i świętuj J Składniki: 1 kg filetów z ryby (mintaj, morszczuk) 1 duży seler 2 cebule 2 pietruszki 10 marchewek 4- 5 łyżek koncentratu pomidorowego olej rzepakowy sól, pieprz czarny ½ łyżeczki cukru ziele angielskie 2 listki laurowe słodka papryka pół cytryny Przygotowanie: Filety z ryby przekrój na pół. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. W płaskim rondlu rozgrzej olej. Włóż ce

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe – swoim zapachem i smakiem podkreślają magię Bożego Narodzenia. Bawią, gdy je się piecze. Cieszą oczy, gdy się po nie sięga. Niech zdobią świąteczny stół i choinkę.  Przepis ten pochodzi z zimowego numeru magazynu Aromat (klik) . Ponadto znajdziesz tam wiele różnorodnych świątecznych przepisów, artykułów o świętach w różnych krajach świata. Sprawdź, co jeszcze na Ciebie czeka?!!! Zapraszam do lektury. Składniki: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki maki jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki miodu 3 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli 1 szczypta sody 1 łyżeczka suszonego imbiru kardamon, ziele angielskie, goździk i Przygotowanie: W misce roztrzep jajka. W rondelku rozpuść masło i miód. Do większej miski wsyp wszystkie mąki wymieszane z sodą, solą i przyprawami (goździki i ziele angielskie i kardamon posiekaj na desce lub rozbij w moździerzu)

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy - powoli zbliża się najcudowniejszy czas w roku - okres Świąt Bożego Narodzenia. Wśród świątecznych smakołyków nie może zabraknąć piernika. Ta wersja przeznaczona jest dla tych wszystkich, którzy muszą przestrzegać bezglutenowej diety. Ciasta pachnącego cynamonem, goździkami, z miodem i pełnym bakalii. Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik) , gdzie znajdziesz mnóstwo zimowych i świątecznych przepisów. Wiele ciekawych artykułów. Zapraszam do lektury J Składniki: Ciasto: 1 szklanka brązowego cukru 3 łyżki miodu 1 szklanka maki ryżowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka oleju rzepakowego 500 g marchwi startej na grubych oczkach 3 łyżki lnu mielonego złocistego   500 g marchwi, obranej i utartej 100 g rodzynek 75 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1  łyżeczka gałki muszkatołowej, goździki, ziele angielskie szczypta soli  Polewa: 3 łyżki masła klarowanego 2 ł

Aromat- na zimę

Aromat – zima -internetowy magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej właśnie się ukazał. Znajdziesz go tu (klik) lub przesuwając kursor nieco w dół. Jest obszerny -160 stron. Okładka - piękna i świąteczna. W środku również mnóstwo bożonarodzeniowych przepisów: tradycyjne, lubelskie, bezglutenowe czy wegańskie. Pieczenie i malowanie pierników obowiązkowo. Święta w kraju deszczu, na Antypodach i innych krajach świata. U nas dowiesz się jak właściwie i niedrogo dobrać wino na świąteczny stół, zachować „względny” spokój i opanować przejedzenie.  Karnawałowy glam też jest. Ponadto wiele ciekawych artykułów, a wśród nich nutrigenomika. Co to takiego? Sprawdź i podziel się z nami swoimi wrażeniami.  Znajdziesz nas również na Facebook’u i Instagramie. Zapraszam do bardzo przyjemnej lektury J

Ciastka owsiane z bakaliami

Nie ma jak słodki prezent J Ciastka owsiane z bakaliami będą wprost idealne. Własnoręcznie wykonane, z myślą o osobie obdarowanej. Czekoladowe, z bakaliami!!! Bomba J . Pakujemy na prezent, deser czy do pudełka na drugie śniadanie. Zmęczonego Mikołaja też możemy poczęstować J Nadchodzi pracowity czas dla niego. Na pewno owsiane ciastka z bakaliami dodadzą mu sił i humor poprawią J     Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 jajko 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego 2 łyżki mąki gryczanej 5 łyżek miodu lub syropu z agawy 3 łyżki wody 2-3 garści rodzynek, orzechów Bakalland Przygotowanie: Na suchej patelni i średnim ogniu podpraż płatki owsiane. W rondelku rozpuść tłuszcz. Dodaj wodę, miód. Mieszaj. Czekoladę połam na drobne kawałki. Wrzuć do rondelka. Mieszaj, aż to rozpuszczenia. Do dużej miski wsyp płatki. Dodaj mąkę i masę z rondelka. Dodaj roztrzepane jajko. Wrzuć również pokrojone na drobne kawałki ba