wtorek, 29 grudnia 2015

Koreczki Sylwestrowe



Koreczki sylwestrowe - czarno pomarańczowe lub pomarańczowo-czarne. Przygotowanie banalnie proste. Cały trud to dokładne pozbycie się białej, gorzkiej błonki. Kawałki pomarańczy w połączeniu z czarną oliwką. Zdążysz przygotować nawet w tzw. ostatniej chwili. Smacznie polecam na Sylwestra i zaczynający się karnawałJ



Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 20 czarnych oliwek
  • wykałaczki



Przygotowanie: Obierz pomarańczę. Podziel na cząstki, usuwając białą i gorzką skórkę również. Cząstki przekrój na pół. Oliwki opłucz. Na wykałaczki nabijaj oliwkę i kawałek pomarańczy bądź na odwrót. Koreczki sylwestrowe gotoweJ Jedz i smakuj. 


poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ryba po grecku



Ryba po grecku, choć z Grecją wspólnego nic nie maJ U nas od zawszeJ Zwykle przyrządza ją moja mama. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Lubię, gdy ryba otoczona jest dużą ilością warzywnej pierzynki. A Ty?
A przepis ten pochodzi z zimowego numeru Aromat (klik) - internetowego magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Jest obszerny –ponad 160 stron. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy. Czytaj, smakuj i świętujJ



Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (mintaj, morszczuk)
  • 1 duży seler
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 10 marchewek
  • 4- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz czarny
  • ½ łyżeczki cukru
  • ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • słodka papryka
  • pół cytryny


Przygotowanie: Filety z ryby przekrój na pół. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. W płaskim rondlu rozgrzej olej. Włóż cebule i starte jarzyny. Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, cukier i odrobinę wody. Na wierzch wrzuć ziele angielskie i listki laurowe. Duś pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnij listki laurowe. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Skosztuj, dopraw do smaku.

Na rozgrzanym na patelni oleju, obsmaż z obu stron filety na rumiany kolor. Następnie w przygotowanym dużym słoju przełóż warstwami: usmażona ryba, uduszone warzywa. Zakręć słój. Odstaw na noc w chłodne miejsce. Ryba po grecku gotowa. Jedz, świętuj i smakujJ


piątek, 18 grudnia 2015

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe



Pierniczki bezglutenowe – swoim zapachem i smakiem podkreślają magię Bożego Narodzenia. Bawią, gdy je się piecze. Cieszą oczy, gdy się po nie sięga. Niech zdobią świąteczny stół i choinkę. 
Przepis ten pochodzi z zimowego numeru magazynu Aromat (klik). Ponadto znajdziesz tam wiele różnorodnych świątecznych przepisów, artykułów o świętach w różnych krajach świata. Sprawdź, co jeszcze na Ciebie czeka?!!! Zapraszam do lektury.


Składniki:

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki maki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta sody
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • kardamon, ziele angielskie, goździki



Przygotowanie: W misce roztrzep jajka. W rondelku rozpuść masło i miód. Do większej miski wsyp wszystkie mąki wymieszane z sodą, solą i przyprawami (goździki i ziele angielskie i kardamon posiekaj na desce lub rozbij w moździerzu). Dodaj roztrzepane jajka i cieple masło z miodem. Wyrób ciasto. Wyłóż je na blat posypany mąką. Rozwałkuj. Za pomocą foremek wykrawaj pierniczki. Następnie układaj je na blasze wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 8-10 minut. Pierniczki bezglutenowe gotoweJ Jedz, świętuj i smakujJ


piątek, 11 grudnia 2015

Piernik marchewkowy



Piernik marchewkowy - powoli zbliża się najcudowniejszy czas w roku - okres Świąt Bożego Narodzenia. Wśród świątecznych smakołyków nie może zabraknąć piernika. Ta wersja przeznaczona jest dla tych wszystkich, którzy muszą przestrzegać bezglutenowej diety. Ciasta pachnącego cynamonem, goździkami, z miodem i pełnym bakalii. Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziesz mnóstwo zimowych i świątecznych przepisów. Wiele ciekawych artykułów. Zapraszam do lekturyJ



Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka maki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 500 g marchwi startej na grubych oczkach
  • 3 łyżki lnu mielonego złocistego 
  • 500 g marchwi, obranej i utartej
  • 100 g rodzynek
  • 75 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • goździki, ziele angielskie
  • szczypta soli


 Polewa:
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • 100g gorzkiej czekolady
  • skórka z 2 pomarańczy



Przygotowanie:  3 łyżki lnu namocz w 9 łyżkach wody. Następnie utrzyj z cukrem. Dodaj olej i wymieszaj. Dodaj miód. Wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp: obie mąki, sodę, sól i przyprawy (goździki i ziele angielskie posiekaj na desce lub rozbij w moździerzu). Wymieszane suche składniki dodaj do mokrych. Zmiksuj. Dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 180ºC przez około 40 minut.

Polewa: W rondelku rozpuść masło, dodaj miód. Wrzuć czekoladę połamaną w kostkę. Wszystko rozpuść i wymieszaj. Polewę wlej na wierzch piernika. Udekoruj skórką/wiórkami z pomarańczy.

Marchewkowy piernik gotowy. Jedz i smakujJ


wtorek, 8 grudnia 2015

Aromat- na zimę


Aromat – zima-internetowy magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej właśnie się ukazał. Znajdziesz go tu (klik) lub przesuwając kursor nieco w dół. Jest obszerny -160 stron. Okładka - piękna i świąteczna. W środku również mnóstwo bożonarodzeniowych przepisów: tradycyjne, lubelskie, bezglutenowe czy wegańskie. Pieczenie i malowanie pierników obowiązkowo. Święta w kraju deszczu, na Antypodach i innych krajach świata. U nas dowiesz się jak właściwie i niedrogo dobrać wino na świąteczny stół, zachować „względny” spokój i opanować przejedzenie. 
Karnawałowy glam też jest. Ponadto wiele ciekawych artykułów, a wśród nich nutrigenomika. Co to takiego? Sprawdź i podziel się z nami swoimi wrażeniami. Znajdziesz nas również na Facebook’u i Instagramie. Zapraszam do bardzo przyjemnej lekturyJ

piątek, 4 grudnia 2015

Ciastka owsiane z bakaliami


Nie ma jak słodki prezentJ Ciastka owsiane z bakaliami będą wprost idealne. Własnoręcznie wykonane, z myślą o osobie obdarowanej. Czekoladowe, z bakaliami!!! BombaJ. Pakujemy na prezent, deser czy do pudełka na drugie śniadanie. Zmęczonego Mikołaja też możemy poczęstowaćJ Nadchodzi pracowity czas dla niego. Na pewno owsiane ciastka z bakaliami dodadzą mu sił i humor poprawiąJ  


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 5 łyżek miodu lub syropu z agawy
  • 3 łyżki wody
  • 2-3 garści rodzynek, orzechów Bakalland



Przygotowanie: Na suchej patelni i średnim ogniu podpraż płatki owsiane. W rondelku rozpuść tłuszcz. Dodaj wodę, miód. Mieszaj. Czekoladę połam na drobne kawałki. Wrzuć do rondelka. Mieszaj, aż to rozpuszczenia. Do dużej miski wsyp płatki. Dodaj mąkę i masę z rondelka. Dodaj roztrzepane jajko. Wrzuć również pokrojone na drobne kawałki bakalie. Wymieszaj wszystko łyżką i/lub ręką. Odstaw na 15 minut. 
Blachę wyściel papierem do pieczenia. Z masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz je palcami na blasze. Piecz w temperaturze 160ºC przez ok. 15 minut. Ciastka owsiane z bakaliami gotowe. Jedz i smakujJ


Prezenty na Mikołajki II
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...