sobota, 30 stycznia 2016

Konkurs –kulinarna frajda- przypomnienie


  
Przypominam o trwającym (do 04.02.2016) na blogu konkursie- kulinarna frajda-przepisy blogerów. Mam do rozdania 3 książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych.  To zbiór bardzo apetycznych przepisów blogerów kulinarnych podzielonych na cztery kategorie: mały głód, codzienny obiad, szczególne okazje oraz na wynos. 

Pytanie konkursowe brzmi:, 


Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej? 
I jak ją przyrządzasz?


Dozwolone są wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło, na tzw. jeden kęs lub na więcejJ Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na maila  jedzismakuj@gmail.com

Szczegóły i regulamin konkursu znajdziesz tu (klik)

piątek, 29 stycznia 2016

Paluszki serowe




Paluszki serowe - Włosi mają swoje grissini, czyli paluchy wypiekane z ciasta chlebowego. Moje paluszki bez drożdży, za to: z serem cheddar, tymiankiem i kolorowym pieprzem. Dodatkowo są troszkę krótsze:) Cheddar jest jednym z ulubionych moich serów. Paluszki serowe - wspaniała przekąska zwłaszcza na koniec karnawału. Zachwycają smakiem, więc i Wam je polecamJ



Składniki: na  40 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g sera cheddar
  • 2 jajka
  • 150 g masła/margaryny
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szczypty soli
  • tymianek suszony , pieprz kolorowy



Przygotowanie: Cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Do miski malaksera wrzuć pokrojone masło/margarynę. Wlej mleko i roztrzepane jajka. Mieszaj. Dodaj suche składniki. Do wyrobienia ciasta wstępnie użyj malaksera, następnie dokończ ręką. Wyrób gładkie ciasto, które roluj w wałeczki trochę grubsze niż ołówek. Potnij na 10-15 cm kawałki. Ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200ºC ( z termoobiegiem) przez 5-8 minut, aż będą rumiane. Wyjmij z piekarnika niech ostygną. Paluszki serowe gotowe. Jedz i smakujJ


wtorek, 26 stycznia 2016

Aromat na Tłusty Czwartek



Aromat Tłusty Czwartek – specjalny numer internetowego magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej już jest dostępny. Znajdziecie go tu (klik) lub poniżej przesuwając kursor.

W tym wydaniu skupiłyśmy się na słodkich, karnawałowych propozycjach. Pączki tradycyjne, dyniowe, serowe czy gryczane. Faworki, chińskie ciasteczka ryżowe czy włoskie pączki. To tylko niektóre pozycje. Jest barwnie, słodko a przede wszystkim smacznie. Zajrzyj tam, zainspiruj się i dobrze zakończ karnawał. Magazyn Aromat Tłusty Czwartek czeka również na Twoje wrażenia. Zapraszam do lekturyJ

sobota, 23 stycznia 2016

Konkurs- kulinarna frajda- przepisy blogerów kulinarnych



Śpieszę się pochwalić, iż nasze przepisy (mój i innych blogerów kulinarnych) zostały bardzo ładnie i apetycznie wydaneJ
„Smakowita pajda to kulinarna frajda” to zbiór przepisów blogerów kulinarnych podzielonych na cztery kategorie: mały głód, codzienny obiad, szczególne okazje oraz na wynos. Sporo smakowitości tutaj znajdziecieJ

Mam do rozdania 3 takie egzemplarzeJ. Pytanie konkursowe brzmi:, 


Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej? 
I jak ją przyrządzasz?

Dozwolone są wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło, na tzw. jeden kęs lub na więcejJ Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na maila  jedzismakuj@gmail.com




REGULAMIN KONKURSU:

  1. Organizatorem i sponsorem konkursu jestem ja.  Konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/

2.    Konkurs trwa od 23 stycznia 2016 do 04 lutego 2016 roku.


  1. Miło nam będzie, jeśli polubisz fanpage: jedz i smakuj


4.  Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym lub przysłanie na maila jedzismakuj@gmail.com:
Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę lubisz najbardziej? 
I jak ją przyrządzasz? Dozwolone są wszelkie formy prezentacji.

5. Jeśli zgłoszenie konkursowe zawiera zdjęcie to może być ono opublikowane na fanpeg’u FB jedz i smakuj.


  1. Trzy najsmaczniejsze propozycje zostaną nagrodzone egzemplarzem książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych

  1. Zwycięzców wybieram osobiście. Ogłoszenie wyników nastąpi na bloguhttp://jedzismakuj.blogspot.com/, do 5 dni po zakończeniu konkursu. Zwycięzców poinformuję mailowo o wynikach konkursu. 
    W związku z powyższym proszę o napisanie swojego adresu mailowego.

  1. Na podanie danych adresowych zwycięzcy mają 5 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: jedzismakuj@gmail.com

  1. Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją regulaminu.

Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach lub na mailu:  jedzismakuj@gmail.com

środa, 20 stycznia 2016

Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami




Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami  to słodki i smaczny prezent na Dzień Babci i Dziadka. Często kochane Babcie czekają na swe wnuczęta z ich ulubionym smakołykiem: szarlotką, sernikiem czy parowańcami. Miło im będzie, jeśli zaskoczymy ich słodką niespodzianką. Prawda? 
Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami będą w sam raz. Słodkie, ale nie za słodkie. Szybkie w przygotowaniu i łatwe do spakowania. Na pewno babcia z dziadkiem będą zadowoleni z takiego poczęstunku. A jakie jest Twoje ulubione babcine ciasto?



Składniki: na 16 sztuk
  • 1,5 szklanki maki gryczanej
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
  • szczypta soli



Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę. Wrzuć migdałowe płatki i obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Formę z dołkami wyłóż papilotkami. Napełniaj je do ¾ ich wysokości. Piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 20 minut. Ładnie udekoruj. Gryczane babeczki z jabłkami i migdałami spakuj. Następnie jedz i smakujJ


piątek, 15 stycznia 2016

Rozgrzewający napój imbirowy



Rozgrzewający napój imbirowy, czyli: imbir, miód i cytryna. Receptura stara, nadal aktualna. Zwłaszcza, gdy przychodzą chłodniejsze, zimowe dni. Imbirowy napój dobrze pić rano bądź po dłuższym zimowym spacerze, sankach lub nartach Rozgrzeje, doda energii i witamin. Wspaniale rozgrzeje również, gdy takie przenikliwe, niewiadomo skąd wzięte zimno nam towarzyszy. Smacznie i ciepło polecam ten rozgrzewający napój imbirowyJ



Składniki: na 1 szklankę

  • ½ cytryny
  • 1-2 cm imbiru
  • łyżeczka miodu
  • dobrze ciepła woda przegotowana



Przygotowanie: Imbir obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć na dno szklanki. Dodaj łyżeczkę miodu. Zalej odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj by miód się rozpuścił. Dolej wody prawie do pełnej szklanki pozostawiając miejsce na wyciśnięty sok z ½ cytryny. Wymieszaj. Rozgrzewający napój imbirowy gotowy. Jedz a raczej pij i smakujJ



środa, 13 stycznia 2016

Wigilia Lubelskich Blogerek Kulinarnych





W grudniowe piątkowe popołudnie, a raczej wieczór (11 grudnia), dokładnie o godzinie 1700 w lubelskiej restauracji Insomnia, planowałam się spotkać z lubelskimi blogerami kulinarnymi, z którymi razem współtworzę Magazyn Aromat.
Ostatnio moje życie bardzo, ale to bardzo bardzoJ pozytywnieJ przewróciło się do góry nogami i nadmiar obowiązków nie pozwolił mi na dotarcie tam. 
Spotkanie się odbyło i z tego, co rozmawiałam i czytam z różnych relacji było sympatyczne, radosne i bardzo smaczne.


Oprócz rosół jerozolimskiego i korzennej herbaty z sokiem malinowym i pomarańczą od Insomnii, każda z przybyłych dziewcząt przyniosła coś od siebie. Jak widać stół był syto zastawionyJ A wśród potraw znalazły się: chrupiące grzaneczki z łososiem, kanapeczki z pastą makrelową, sałatka ziemniaczana i jarzynowa. Ponadto śledzie w occie winnym, ryba po grecku gotowana na parze, pierożki z makiem, lędźwianem i kapustą, paszteciki z kapustą i pieczarkami. Coś słodkiego na deser obowiązkowoJ

Jak to zwykle bywa podczas Wigilii, pod warunkiem, iż było się cały rok grzecznym, przychodzi św. Mikołaj. Ja w tym roku musiałam być wyjątkowo grzeczna, bo do mnie Mikołaj też przyszedł, w dodatku z dostawą do domu.


Bardzo dziękuję za świąteczne prezenty : zestawy do firmy Vog: bakalie Kresto i Backmit, olej Rapso, fartuszek i rękawica, kawę Inka, kuchenne akcesoria od Paclana - folię, woreczki do lodu, ściereczki, papier śniadaniowy.
Zaś za zdjęcia bardzo dziękuję Ryśkowi od Sierotka ma Rysia w kuchni

piątek, 8 stycznia 2016

Sałatka z jarmużem, awokado i gruszką



Sałatka z jarmużem, awokado i gruszką to bardzo smaczna sałatka. Przyrządzam ją w dwóch smakowych wersjach. Jedna z kawałkami wędzonego łososia, druga bez. Jarmuż, awokado, gruszki i ewentualnie łosoś. To wszystko doprawione malinowym octem. Sama nie przypuszczałam, że tak wyśmienicie to będzie smakowałoJ



Składniki:
  • 150 g jarmużu
  • 1 awokado
  • 1 gruszka
  • ew. łosoś wędzony
  • ocet malinowy
  • oliwa
  • sól, pieprz



Przygotowanie: Umyty jarmuż, porwij na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do salaterki. Awokado przekrój na pół i obierz ze skórki. Pokrój w paseczki. Gruszkę również przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i wraz ze skórką pokrój w paseczki. Jeśli ma być to wersja z łososiem to podziel go na paseczki i dodaj. Przypraw do smaku. Sałatka z jarmużem, awokado i gruszką gotowa. Jedz i smakujJ


piątek, 1 stycznia 2016

Piernik staropolski z miodową polewą



Piernik staropolski tym razem z polewą miodową, a dokładnie z czekoladowo miodową.  W innej odsłonie znajdziesz go również tu (klik).

Ciasto na taki piernik należy nastawić 4-6 tygodni przed Świętami. A tydzień przed Bożym Narodzeniem należy go upiec, przekroić na blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Następnie na 1 -2 dni przed Wigilią polać wierzch i boki polewa i udekorować. Piernik ten został okrzyknięty najlepszym świątecznym ciastem. Tylko pozostaje być dumnym z tegoJ Witam Was wszystkich, mam nadzieję, że już wypoczętych po sylwestrowych szaleństwachJ Nowy Rok smacznie czas zacząć. Wyjątkowo smacznym, świątecznym akcentemJ



Składniki:

  • 500 ml miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  •  
  • powidła śliwkowe do przełożenia


Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła klarownego


Na 6 -4 tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrób staranniej przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i dostaw w zimna miejsce (piwnica, garaż lub lodówka) na 4-6 tygodni.

Na 7 dni przed świętami: Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmij ciasto z lodówki. Będzie łatwiej go rozwałkować. Podziel ciasto na 2 lub 3 części. Ciasto, gdy już nabierze pokojowej temperatury klei się jak plastelina i ręce trzeba włożyć do mąki zanim się za nie zabierzesz. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką. Wyłóż blaszkę/blaszki i piecz każdy placek osobno w temperaturze 170 ºC przez 15 -20 minut.
Wystudzone piernikowe blaty przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj arkuszem papieru i obciąż równomiernie. Odstaw do skruszenia n 5-6 dni w chłodne miejsce.

Na 1-2 dni przed świętami: W rondelku rozpuść masło i miód, dodaj połamaną w kostkę czekoladę. Rozpuść, dokładnie wymieszaj. Wylej i rozprowadź równomiernie na cieście i jego bokach. Piernik staropolski z polewą miodową gotowy. Jedz i smakuj.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...