poniedziałek, 29 lutego 2016

Sardynkowa awanturka



Sardynkową awanturkę często serwuję na kolację lub jako przekąskę. Oprócz sardynek używam też innych ryb, np: szprotek. Ważne!!! By były to ryby w oleju.
Do sardynek dorzucam posiekaną cebulkę, ogórek konserwowy, natkę pietruszki i/lub szczypiorek. Kanapka z sardynkową awanturką smakuje znakomicieJ Smacznie polecamJ



Składniki:

  • 180 g sardynek w oleju
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 cebulka czerwona
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa



Przygotowanie: Obraną cebulkę drobno posiekaj. Posól, zgnieć palcami. Wrzuć do miseczki. Dodaj sardynki, rozgnieć widelcem. Ogórki pokrój w drobna kosteczkę. Wrzuć do miseczki. Dodaj posiekany szczypiorek i/lub natkę pietruszki. Przypraw do smaku. Sardynkowa awanturka gotowa do schrupania. Jedz i smakujJ


piątek, 26 lutego 2016

Francuska zupa pomidorowa



Francuska zupa pomidorowa to zupa, która już od dłuższego czasu jest w naszym domowym jadłospisie. Jednak wykonanie w miarę apetycznych zdjęć dotąd stanowiło pewną trudność dla mnieJ
Ta pomidorowa różni się smakiem od tradycyjnej. Starta marchew i cebula przysmażona wraz z przyprawami: tymiankiem i liściem laurowym nadają zupie wyjątkowego smaku. Do tego jest gęsta i pożywna. Można ją jeść z makaronem lub ryżem. Smacznie polecam tą francuską zupę pomidorową.



Składniki:

  • 1 większa cebula
  • 1 -2 marchewki
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony
  • 2 listki laurowe
  • ew. czosnek
  • olej rzepakowy



Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wlej olej na patelnię, następnie dodaj cebule i marchew. Przypraw sola, pieprzem i tymiankiem. Wrzuć listek laurowy wymieszaj. Możesz też dodać pokrojony lub zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Zawartość patelni ostrożnie przełóż do ciepłego bulionu. Podgrzewając wymieszaj dokładnie całość. Francuska zupa pomidorowa. Gotuj jakieś 15 minut pod przykryciem. Wyciągnij listki laurowe. Skosztuj i dopraw do smaku. Francuska zupa pomidorowa gotowaJ Jedz i smakujJ


piątek, 19 lutego 2016

Koktajl szpinak, banan i pomarańcza



Koktajl szpinak, banan i pomarańcza – szybki, smaczny deser. Z odrobiną tzw. zdrowia, oczywiścieJ. Naturalna słodycz banana i pomarańczy sprawia, iż nie trzeba wsypywać żadnego innego cukru. Pyszny, dodaje energii i humor poprawia. Wzmacnia przed nadejściem wiosnyJ


Składniki:

  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 1 garść szpinaku



Przygotowanie: Banana obierz. Włóż do blendera. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj szpinak. Zmiksuj. Przelej do szklaneczki. Koktajl szpinak, banan i pomarańcza gotowyJ Jedz, a raczej pij i smakujJ


środa, 17 lutego 2016

Seler naciowy w sałatce


Uwielbiam selera naciowego, w sałatce również. Jego orzechowy posmak dobrze smakuje w połączeniu z owocami: jabłkiem i ananasem. Do tego por, by wyostrzyć nieco smaki. Dopełnienie stanowi zaś kukurydzaJ Szybka w przygotowaniu sałatka, smakuje wybornie. Dobrze jest selera pokroić cieniutko, na małe kawałeczki. Jak sprawić by seler był chrupiący znajdziesz tu (klik). Smacznie polecam selera naciowego w sałatceJ



Składniki:

  • 1       pęczek selera naciowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz kolorowy lub czarny
  • 1-2 łyżki majonezu
  • oliwa, olej lniany
  • łyżeczka musztardy


Przygotowanie: Każdą łodygę selera przetnij wzdłuż na pół. Następnie pokrój w około 5 mm kawałeczki. Posól i odstaw na 10 minut. Zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź i ostudź. Dzięki temu zabiegowi seler będzie chrupki i bardzo smacznyJ

Odcedź kukurydzę. Plastry ananasa pokrój w drobne kawałki. Pora i jabłko również drobno pokrój. Jabłka nie musisz obierać. Wszystkie warzywa i owoce wymieszaj. Przypraw do smaku. Seler naciowy w sałatce gotowy. Jedz i smakujJ


poniedziałek, 8 lutego 2016

Konkurs- kulinarna frajda - przepisy blogerów kulinarnych - ogłoszenie laureatów



Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie „Kulinarna frajda- przepisy blogerów kulinarnych”. Szczegóły konkursu znajdziecie tu (klik) Propozycji na karnawałową przystawkę lub przekąskę było wiele. Wytrawne i słodkie, ciekawe i różnorodne. Wybór był dosyć trudny, ale udało się.


Z przyjemnością ogłaszam, iż laureatami konkursu „Kulinarna frajda-przepisy blogerów kulinarnych” są:

Anna Maciejewska i przepis- Wrapsy z paluszkami rybnymi
Pieruńskie maszkety i przepis- Ciasteczka z białym winem
Saszka K  i przepis- Zdrowa pasta sezamowo-rukolowa

Wszystkim laureatom gratuluję!!! Nagrody w postaci egzemplarza książki „Smakowita Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych zostaną do Was wysłane po otrzymaniu adresów.


Jeszcze raz gratuluję wygranej. Mam nadzieję, że zarówno w książce jak i na mym blogu, znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji. Zachęcam do zaglądania:)


wtorek, 2 lutego 2016

Gryczano-serowe pączusie (bezglutenowe)




Gryczano-serowe pączusie- bezglutenowa propozycja na ten dzień, w którym można sobie pozwolić na trochę więcej niż zazwyczaj. Tłusty czwartek bezglutenu, ale nie bez pączkaJ. Wersja gryczano-serowa z dodatkiem amarantusa. Ach! Cóż za wyśmienite smaki na ten koniec karnawału?
Po więcej inspiracji zapraszam do internetowego Magazynu Aromat - Tłusty Czwartek (klik)- od samego patrzenia cieknie ślinka J Polecam.


Składniki:
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g twarogu mielonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 szczypty cynamonu


dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder



Przygotowanie: Razem wymieszaj: mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól, sodę i cynamon. Wsyp amarantus. Dodaj twaróg i jogurt naturalny. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Formułuj je na nie zbyt duże kulki. 
Do garnka wlej olej, tak by smażone pączusie swobodnie mogły w nim pływać. Pączki wrzuć do gorącego oleju i smaż na złoty kolor z każdej strony. Następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pączusie obtocz w cukrze pudrze, gdy nieco przestygną. Gryczano-serowe pączusie gotowe. Jedz i smakuj.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...