sobota, 26 marca 2016

Smacznej Wielkanocy




Życzę Wam
radosnych a przede wszystkim smacznych
Świąt Wielkanocnych
oraz
mokrego Śmigusa Dyngusa
niech szczęście i dobre smaki będą z Nami

przez cały czas !!!  

wtorek, 22 marca 2016

Jajka ze szpinakiem i limonką

  
Jajka ze szpinakiem i limonką - zielone, wiosenne i świątecznie. Wiosna już do nas przyszłaJ HuraJ Wielkanoc tuż tuż. Jajka ze szpinakiem i limonką bardzo dobrze smakują. Szpinak podkręcony czosnkiem, z odrobiną soku z limonki. Pikantne, nieco kwaskowate. Z pewnością będą ozdobą stołu. 
Ten, jak i więcej wielkanocnych, wiosennych przepisów znajdziecie w Magazynie Aromat Wiosna (klik). PolecamJ


Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz czarny
  • oliwa
  • masło klarowane


Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i przekrój na pół. Wydrąż żółtka. Rozgnieć je widelcem. Umyty, osuszony szpinak drobno poszatkuj. Na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak i posól. Dodaj rozgnieciony 1-2 ząbki czosnku. Podsmaż.
Ostudzony szpinak dodaj do żółtek. Wymieszaj. Stopniowo wlej oliwę i sok z limonki. Skosztuj i przypraw do smaku. Masa napełnij wydrążone białka. Jajka ze szpinakiem i limonką gotowe. Jedz i smakujJ


piątek, 18 marca 2016

Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie



Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie to bardzo smaczna propozycja domowej wędliny. Oczywiście szynkę wolno pieczoną w miodzie i musztardzie można spożywać na ciepło, bezpośrednio po jej upieczeniu. Smaki wyborne. Na pewno tak pieczona szynka będzie gościć na naszym Wielkanocnym stole. Mięso kruche, dobrze wypieczone, rozpływa się w ustachJ Miód musztarda i cebula nadają szynce naprawdę wyjątkowo dobrego smaku. Och, jakie dobre pyszne mięso! Takie okrzyki dochodziły z kuchni, gdy je ostatnio upiekłamJ


Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • olej rzepakowy
  • suszona pietruszka
  • suszone oregano
  • sól, pieprz


Przygotowanie: Mięso solidnie natrzyj solą i ziołami. Włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Polej wierzch szynki olejem i przykryj. Wstaw do lodówki na parę godzin lub całą noc.

Cebulę pokrój w półtalarki. Miód wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, w ten sposób łatwiej się rozpuści. Dodaj musztardę i wymieszaj. Dodaj pieprz. Wlej troche oleju, jeśli zalewa jest za gęsta. Następnie tak przygotowana zalewą wysmaruj szynkę z każdej z jej stron. Ponownie włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem przez pierwsze 20 minut w temperaturze 150ºC, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 ºC i piecz (dalej pod przykryciem) przez 3-3,5 godziny. Od czasu do czasu podlewając szynkę powstałym sosem. Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie gotowa. Jedz i smakujJ


poniedziałek, 14 marca 2016

Jajka z pieczarkami i chili




Jajka z pieczarkami i chili na pewno zachwycą podczas wielkanocnego śniadania. Smak jajek faszerowanych pieczarkami jest mi dobrze znany. Zwykle na Wielkanoc, ale nie tylko, przyrządza je moja mama. Zmodyfikowałam ten przepis. Dodatek chili nadał pieczarkom nieco pikanterii, a starta skórka cytrynowa świeżości i niesamowitego zapachu. Przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat Wiosna (klik). Zajrzyj tam i wiosennie zainspiruj sięJ PolecamJ


Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 pieczarek
  • ½ papryczki chili
  • skórka z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka majonezu
  • oliwa
  • masło klarowane


Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Wydrąż żółtka. Rozgnieć je widelcem. Pieczarki pokrój i podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj posiekane chili, sól i pieprz. Wymieszaj. Ostudzone pieczarki drobno poszatkuj (możesz użyć rozdrabniacza).

Żółtka wymieszaj z pieczarkami. Dodaj majonez, oliwę i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj, skosztuj przypraw do smaku. Tak przygotowana masą wypełnij białkowe łódeczki. Udekoruj. Jajka z pieczarkami i chili gotowe. Jedz i smakujJ


piątek, 11 marca 2016

Ciasto czekoladowe Neli





Ciasto czekoladowe Neli- oczywiście Neli Rubinstein, który to przepis otrzymała od Helen Szell. Ciasto czekoladowe o niesamowicie intensywnym smaku. Zbite, wilgotne i słodkie w sam raz. Z taką fajnie chrupiąca skórką po bokach. PychaJ 
Ciasto czekoladowe Neli przygotowałam zgodnie przepisem opublikowanym w książce pod tytułem „Kuchnia Neli". Od siebie dodałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli podczas ubijania białek.
*Jednak troszkę przygód miałam podczas pieczenia tego ciasta, gdyż zgodnie z podanym przepisem ciasto czekoladowe powinno się piec w 100 ºC (350 º F) na środkowej półce przez 40 minut. Najpierw się zdziwiłam, że w tak niskiej temperaturze, ale co tam. Dopiero później podczas pieczenia spostrzegłam, iż coś tu nie graJ. Prawdopodobnie nastąpił drukarski błąd w przeliczaniu temperatury, gdyż 350 ºF to około 176 ºC. Ja piekłam przez pierwsze 30 minut w 100 ºC, a przez następne 30-40 minut w 140ºC z termoobiegiem za każdym razem. Ciasto wyszło bardzo smaczne Także jeszcze na pewno będę eksperymentować, jeśli chodzi o temperaturę i długość pieczeniaJ.
Och! Jak lubię przeglądać książki kucharskie i wynajdywać w nich takie perełkiJ Wam też słodko i czekoladowo polecam ten przepisJ Na weekend, do kawyJ w sam razJ


Składniki: 8-10 porcji

  • 180 g masła
  • ¾ szklanki (150 g ) cukru
  • 160 g czekolady półsłodkiej (u mnie gorzka z mleczną pomieszana)
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki (105 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie: Utrzyj masło, aż będzie całkiem miękkie. Dodaj cukier i dalej ucieraj, aż masa zrobi się puszysta. Na bardzo małym ogniu roztop połamaną w kostki czekoladę. Poczekaj, aż ostygnie do pokojowej temperatury. Dodaj ją do maślanej masy. Mieszając przez cały czas, wbijaj po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Piekarnik nagrzej do 100ºC (350ºF) *patrz we wstępieJ. Foremkę o pojemności 6 szklanek (u mnie o średnicy 25 cm)  wyściel papierem do pieczenia. 
Do ciasta dodaj ¼ ubitej piany. Bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę piany i znów bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Piecz je przez 40 minut, na środkowej półce. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka, którą zostało nakłute, jest sucha. 
Ciasto czekoladowe Neli gotowe. Oczywiście dodatkowo możesz je polać lukrem, np.: rumowymJ Jedz i smakujJ



wtorek, 8 marca 2016

Aromat Wiosna Magazyn




Aromat Wiosna nr 4 - Magazyn Lubelskiej Blogosfery kulinarnej dostępny jest już w sieciJ, gdyż wiosna tuż tuż.  Znajdziesz go tu (klik) lub przesuwając kursor poniżej. 
Magazyn Aromat Wiosna to: kobiece wina, nie tylko z okazji dzisiejszego świętaJ Wielkanocne przepisy obowiązkowo: jajka faszerowane i mazurki. Parę ciekawostek o czekoladzieJ Torty kwiatoweJ Smaczne, lekkie propozycje na wiosenne śniadania, obiady czy majówkęJ

Jak spakować bagaż, gwiazdorska kuchnia, stare, ale jare i zrób to sam. Koniecznie zajrzyj do wiosennego Aromatu, poczytaj i zainspiruj się. Polecam. Udanej lektury życzęJ

piątek, 4 marca 2016

Kaszotto - gryczanotto

   
Kaszotto - gryczanotto to danie powstało na tzw. „prędce”, a że smakuje bardzo dobrze to obecnie często się u nas pojawia jako danie obiadowe lub obiado-kolacja. 
Kaszotto – gryczanotto oprócz tego, iż jest bardzo smaczne to jeszcze szybkie w przygotowaniu. Mielone mięso, papryka zielona, cebula. Wszystko doprawione papryczką chili i lub/ pieprzem cayenne. My przyrządzamy to danie z kaszą gryczaną niepaloną, ale Wy możecie użyć oczywiście i palonej. Osobiście  za bardzo nie lubię posmaku kaszy gryczanej palonej, ale za to niepalona smakuje mi coraz bardziej. Chciałabym poznać jak to dawniej gotowano kasze gryczaną, taką w koc zawijaną. Może ktoś z Was mi podpowie:) 



Składniki:

  • ½- ¾  szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • olej rzepakowy
  • ½ papryczki chili
  • pieprz cayenne
  • sól
  • czarny pieprz


Przygotowanie: Ugotuj kaszę. W tym celu do rozgrzanego rondelka wsyp kaszę. Lekko ją podpraż (lekko podsmaż bez żadnego tłuszczu). Następnie zalej wrzątkiem. Dwa razy więcej wody niż kaszy. Posól. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć posiekaną cebulę. Posól odrobinę. Stopniowo dodawaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem czarnym, papryczką chili i/lub pieprzem cayenne. Możesz też dodać ulubione suszone zioła. Gdy mięso już ładnie zmieni kolor, wrzuć pokrojoną w paski zieloną paprykę. Dodaj passatę pomidorową. Wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę. Wymieszaj, skosztuj i ew. dopraw do smaku. Kaszotto – gryczanotto gotowe. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...