wtorek, 26 kwietnia 2016

Pasta z awokado z…



Pasta z awokado z… kiełkami brokuła. Wystarczy awokado, cytryna, kiełki brokuła, pieprz i sól. Potrzebny nam będzie tak naprawdę widelec. Oczywiście łatwiej rozdrabniaczem, ale widelcem bez problemu „da radę”. Szybka i prosta w przygotowaniu, a jakże smaczna i efektowna pasta. Na śniadanie, majówkę czy piknik. Smacznie polecam pastę z awokado z…J


Składniki:

  • 1 awokado
  • ½ cytryny
  • kiełki brokuła
  • sól
  • pieprz
  • ew. odrobina oliwy



Przygotowanie: Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę, wydrąż miąższ. Rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj posiekane kiełki. Przypraw do smaku. Pasta z awokado z….. kiełkami brokuła gotowa. Wierzch kanapek możesz dodatkowo posypać kiełkami brokuła. Jedz i smakujJ


piątek, 22 kwietnia 2016

Pieczarkowa z mleczkiem kokosowym



Dziś obchodzimy  Światowy Dzień PieczarkiJ zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym jest wspaniałą propozycją, by uczcić to międzynarodowe święto. Smaczna wariacja tradycyjnej zupy pieczarkowej. Zamiast śmietany użyłam mleczka kokosowego. Dodatkowo przyprawiłam kurkumą, curry i imbirem, co doskonale skomponowało się z pieczarkowym smakiem. Nadało też zupie wyjątkowego charakteru. To wspaniała propozycja również dla tych smakoszy, którzy nabiału nie mogą spożywać, a lubią, gdy ich zupa jest zabielonaJ A czy Ty lubisz pieczarki? Pod jaką postacią najbardziej?




Składniki:

  • 10 pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1-1,5 wywaru
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma, curry,
  • imbir suszony
  • ew. suszona natka pietruszki



Przygotowanie: Obierz ziemniaki. Pieczarki opłucz i obierz (jeśli masz taką potrzebę). Do gorącego wywaru, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczarki pokrój w plasterki (kapelusze razem z nóżką). Dodaj do zupy. Gotuj przez 15 minut. Następnie wlej mleczko kokosowe. Dopraw do smaku. Pieczarkowa z mleczkiem kokosowym gotowa. Jedz i smakujJ


Pieczarkowy Tydzień 2016

piątek, 15 kwietnia 2016

Ciastka rolowane




Ciastka rolowane - bardzo smaczne ciasteczka. Z cynamonem, zrolowane!!! Takie zakręcone te ciastka sąJ Lukier na wierzchu, posypane mango lub czekoladą. Szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto należy porządnie schłodzić lub zamrozić. Następnie pokroić na plastry, upiec i gotowe. Ciastka rolowane nadają się również do przechowania, jeśli zostaną specjalnie ukryteJ.
Ciastka rolowane z mango lub czekoladą podarowałabym mojej Babci. Zjadłaby, kiedy by chciała. Może na spacerze z koleżankami, a może zaprosiłaby je na herbatę lub kawę do siebie. Te ciastka umiliłyby im taki zwykły dzień, kiedy ich dzieci i wnuki zajęte są swoimi sprawami. Może, choć na chwilę zapomniałyby o swoich troskach.


Składniki: na ok.30 sztuk


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 150g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru białego
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 białko
  • 1 łyżka wody

Lukier:

  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
  • maczek mango Delecta
  • płatki czekoladowe Delecta

Przygotowanie: Do miski wsyp: biały cukier, cukier waniliowy i sól. Wrzuć masło. Połącz wszystko razem. Dodaj mąkę i najpierw mieszaj mikserem na najniższych obrotach, później zagnieć ręką.
Ciasto przełóż na wycięty arkusz papieru do pieczenia ( ok. 25 x 35 cm). Rozwałkuj je na nieco mniejszy prostokąt (22x30 cm).
Białko ubij z łyżką wody. W miseczce wymieszaj cukier brązowy z cynamonem. Ubite białko rozprowadź je na cieście. Teraz równomiernie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem.
Zaczynając od dłuższego boku, zwiń ciasto. Uważaj by przy rolowaniu ciasta masa nie wypłynęła. Tak przygotowaną roladę możesz oprócz papieru, owinąć jeszcze folią. Ciasto włóż do lodówki lub zamrażarki na 20-30 minut (ostatnio w lodówce odpoczywało całą noc).
Po tym czasie ciasto rozwiń z folii i/lub papieru, pokrój na 1-2 cm kawałki. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem (dość luźno, ciastka te nieźle rosną). Piecz „na złoto” w temperaturze 170ºC przez 10-15 minut.

Z cukru pudru i mleka przygotuj lukier. Polej nim ciastka. Posyp płatkami czekolady i mango. Ciastka rolowane gotowe. Jedz i smakujJ



Piecz... ot tak... prosto z serca!

wtorek, 12 kwietnia 2016

Moja pierwsza czekoladka- własnoręcznie wykonana!!!




W piątek 08.04.2016 miałam ogromnie słodką przyjemność uczestniczyć w warsztatach z czekolady organizowanej przez Szkołę Artystyczną Wiesław Kucia w Lublinie. A dziś Dzień Czekolady, nie zapomnijcie o tymJ


Było to kameralne spotkanie w gronie 10 osób, z czego 6 dziewczyn to reprezentantki Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej, czyli: Julianna, Dorota, Marlena, Edyta i Marta.


Po wstępnej kawce i herbatce, pogaduszkach oraz oglądaniu wielu ciekawych książek o wypiekach i dekoracjach. (Chętnie porwałabym tą w języku francuskimJ) Przeszliśmy do meritum. Odrobina teorii: o właściwościach i rodzajach czekolady. Temperowaniu czekolady itp. Potem już praktyka: każdy, kto chciał mógł wykonać czekoladkę z nadzieniem i ładną dekoracjąJ, co jest dosyć pracochłonnym i czasochłonnym zadaniem.


Warsztaty jak najbardziej udane. Sympatyczny i merytoryczny prowadzący. Służący radą i pomocą, we właściwej chwili. Ponadto miła atmosfera. Dobra zabawa. Nowe znajomości. Kamerlane grono. Wspólne wyjście wraz z blogerkami z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Super, że oprócz współtworzonego przez nas czasopisma internetowego Aromat udaje się coś więcejJ  


Poszerzone horyzonty kulinarne a przede wszystkim moje pierwsze, własnoręcznie wykonane czekoladkiJ Z nadzieniem truskawkowymJ Oczywiście.


Dodatkowy plus, iż warsztaty odbywały się w LublinieJ Oby więcej takich spotkań w naszym mieście bądź okolicyJ

Jeśli macie ochotę pobawić się w cukiernika wybierzecie się tam:

Szkoła Artystyczna
Wiesław Kucia
ul. Zemborzycka 59F
20-445 Lublin


Za część zdjęć dziękuję Juliannie z Obiad gotowyJ

czwartek, 7 kwietnia 2016

Owocowa frajda



Owocowa frajda, czyli deser albo przekąska. Banan, ananas i pomarańcza razem zmiksowane. Bez dodatkowego cukru. Za to podane z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Pyszne, owocowe tzw. samo zdrowie. Oprócz smaku jeszcze ten iście wiosenny, słoneczny kolor. PolecamJ


Składniki:
  • 1 banan
  • ½ pomarańczy
  • spory kawałek ananasa
  • płatki owsiane
  • siemię lniane



Przygotowanie: Owoce obierz. Podziel/pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj. Na dno szklaneczki wsyp płatki, na które wyłóż owoce. Siemię lniane i ponownie płatki owsiane wsyp na wierzch. Owocowa frajda gotowa. Jedz i smakujJ


piątek, 1 kwietnia 2016

Pasta z serem bałkańskim i rzeżuchą

  
Pasta z serem bałkańskim i rzeżuchą to smaczna propozycja na wiosenną kanapkę. Na śniadanie, kolację czy jako przekąskaJ Słony ser bałkański wymieszany z twarogiem (najlepiej półtłustym) i odrobioną jogurtu naturalnego. Przyprawione otartą skórką z cytryny, szczypiorkiem, rzeżuchą i czarnym pieprzem. Pyszna w smaku, szybka w przygotowaniu. Wiosenna pasta z serem bałkańskim i rzeżuchą gotowa. Smacznie Wam polecamJ



Składniki:
  • 100g sera bałkańskiego
  • 100g sera białego półtłustego
  • rzeżucha
  • szczypiorek
  • jogurt naturalny
  • oliwa
  • skórka z cytryny
  • pieprze czarny



Przygotowanie: Pokrusz ser bałkański, twaróg rozgnieć widelcem. Wsyp oba rodzaje serów do miseczki. Wlej odrobinę jogurtu naturalnego i oliwy. Wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek oraz zerwaną rzeżuchę. Przypraw pieprzem i otartą skórką z cytryny (niewielką jej ilość) do smaku. Wymieszaj, skosztuj i ewentualnie dopraw. Pasta z serem bałkańskim i rzeżuchą gotowa. Jedz i smakujJ   


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...