Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2016

Parowańce

Parowańce , czyli drożdżowe bułeczki przyrządzane na parze. Najlepsze są jeszcze ciepłe.  Kształtem przypominają spłaszczoną kulę.  Przepis przypomniany w ramach współpracy Magazynu Aromat (klik) z projektem nieMAPA (klik) - lubelska wersja. Co to takiego? Sprawdź? Przyda się nie tylko na początku wakacji. Parowańce na Lubelszczyźnie, zwłaszcza jej północnej części, znane od dawna. Podawane z nadzieniem lub bez niego. Z jagodami, serem czy kaszą jaglaną. Polane śmietaną lub owocowym musem. Poniżej przepis na podstawową wersję parowańców: Składniki: na 15 szt 3,5 szklanki maki pszennej 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: W rondelku podgrzej pół szklanki mleka tak by było ciepłe, ale niegorące. Dodaj łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżkę cukru i szczyptę soli. Wbij jajko. Wlej pół szklanki mleka i

Wyśmienite smaki w Bel Etage

Gdy wraz z innymi lubelskimi blogerkami zostałam zaproszona na degustację do restauracji Bel Etage w w IBB Grand Hotelu Lublinianka bardzo się ucieszyłam, a i smakowe zmysły zostały rozbudzone. Jak się później okazało bardzo słusznie J W degustacji towarzyszyły mi dziewczyny z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej: Edyta , Dorota , Julianna , Marta , Marlena W holu hotelu zjawiłyśmy się punktualnie o godzinie 17, gdzie miło przywitała nas dyrektor ds. marketingu pani Beata Twardowska oraz kierownik restauracji pan Grzegorz Całuch. Przeszliśmy do sali restauracyjnej, gdzie tuż przy oknie, czekał na nas pięknie nakryty stół. Miejsce w sam raz dopasowane na blogerskie potrzeby pstrykania mnóstwa zdjęć (szczególnie bezpośrednio przed spożyciem) Po rozmowach oraz podaniu napoi chłodzących (woda, soki i białe wino), pierwszą zaserwowano nam bardzo smaczną roladkę z piersi kaczki z orzeźwiającą sałatką z ogórków i kawiorem z tapioki . Prawidłowo nazwaną starterem. Nasze

Smaki Przedwojenne Lublina

W sobotę 11 czerwca 2016 uczestniczyłam w bardzo przyjemnych i smacznych warsztatach „Smaki Przedwojenne Lublina” w ramach Festiwalu Perła i Frak (to już druga edycja). Wydarzenie to odbywało się w odbywało się w wirydarzu Centrum Kultury przy ul. Peowiaków 12. Wraz z pozostałymi kilkunastoma zgromadzonymi osobami mogłam nie tylko zasmakować w przedwojennych potrawach, lecz przede wszystkim je wspólnymi siłami przygotować. Po krótkim powitaniu prowadzący Kamil Kotarski podzielił nas cztery kilku osobowe grupy. Każda z grup miała do przygotowania jedną z potraw: Przystawka: śledzik z sałatką z jabłka i czerwonej cebuli z młodymi ziemniaczkami Zupa: chłodnik lubelski z młodymi ziemniaczkami Danie główne: sznycel z jajem sadzonym i ogórkiem małosolnym Na deser zaś: jabłka w peniuarach z bitą śmietaną z lemoniadą Po przygotowaniu zasiedliśmy do wspólnego, długiego stołu, by smakować. Wszystkie dania były przepyszne jednak najbardziej do

Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami

    Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami – wspaniałe orzeźwienie. Lekka grejpfrutowa gorycz przełamana słodkością truskawek. Cytryna dla dopełnienia smaku. Słońce i wysokie temperatury wracają:) Pić więc trzeba więcej. Domowa lemoniada będzie w sam raz:) Czy bardzo gorąco czy też trochę mniej smacznie polecam grejpfrutową lemoniadę z truskawkami J Składniki: 1 grejpfrut 1 cytryna garść truskawek 1-1,5 litra wody 2-3  łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Rozpuść cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody. Grejpfruta i cytrynę obierz wraz z białą błonką. Pokrój je w plasterki. Truskawki również pokrój w plasterki. Owoce wrzuć do dzbanka. Zalej cukrowym syropem, dopełnij wodą. Odstaw w chłodne miejsce (może być lodówka) na godzinę. Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami gotowa J Jedz, a raczej pij i smakuj J

Ciecierzyca pieczona

Ciecierzyca pieczona - europejskie święto piłkarskie już trwa. Dziś emocje związane z naszą reprezantacją. Trzymam kciuki za nasze Orły J Oby sprawili Nam miłą niespodziankę. Zanim zasiądziemy przed ekrany, warto przyrządzić sobie cos do po chrupania. Pieczona ciecierzyca będzie w sam raz. Pikantna, smaczna alternatywa dla tradycyjnych chrupaczy J . Można użyć ciecierzycy z puszki wtedy jej przygotowanie zajmie nam znacznie mniej czasu. Można też wykorzystać sucha ciecierzyce, wtedy zaś należy ją wcześniej na parę (4-8 godzin) namoczyć i ugotować. Upieczona i chrupka ciecierzyca stanowi świetny dodatek również do zup typu krem. Polecam J Składniki: ciecierzyca (ok. 400 g lub 2 puszki) olej rzepakowy sól ostra papryka suszona słodka papryka suszona curry suszone lub kurkuma Przygotowanie: Suchą ciecierzycę namocz w wodzie. Odstaw na przynajmniej 4 godziny (może być cała noc). Odsącz, przelej zimną wodą. Następnie włóż ją z powrotem do garnka, zalej zim

Aromat #5 Lato 2016

Aromat #5 Lato 2016 magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej od poniedziałku dostępny w sieci (klik) . To już nasz drugi letni numer. Spieszę się pochwalić, iż stuknął nam roczek J W tym numerze: kuchnia lubelska i nasz kulinarny wkład do nieMapy- miasto Lublin . Ponadto aromatyczne przepisy dla małych i większych smakoszy: letnie obiady, małe słodkości, drinki i koktajle. Jakie wino będzie właściwe na grilla? Bezglutenowe przepisy również. Co dobrego wynika z żywienia alergika? Jak prawidłowo żywić naszych czworonożnych przyjaciół? C o jeszcze? Zajrzyj i sprawdź, co tam mamy J Polecam J

Jaglanka z truskawkami i rabarbarem

    Jaglanka z truskawkami i rabarbarem – to moje ulubione ostatnio śniadanie. Kasza jaglana gotowana na sypko, rabarbar i truskawki. One zaś coraz słodsze i tańsze. Muszę się nimi na jeść póki sezon trwa . Odrobina imbiru suszonego i cukru brązowego. Wszystko to lekko podduszone na maśle klarownym. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi lub ulubionymi orzechami. Pycha J Składniki: ½ szklanki sypkiej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 łodyga rabarbaru garść truskawek imbir suszony masło klarowne cukier brązowy sól Przygotowanie: Ugotuj kasze jaglaną. Do rondelka wsyp kaszę jaglaną. Podpraż. W tym czasie zagotuj wodę. Kaszę zalej niewielką ilością wrzątku. Zlej szumowiny. Dolej gorącej wody (dwa razy więcej wody niż kaszy). Posól. Gotuj pod przykryciem przez 12 minut. Obierz rabarbar. Umyte truskawki odszypułkuj. Rabarbar i truskawki pokrój na mniejsze kawałki. W drugim rondelku rozpuść masło klarowne. Wsyp odrobinę imbiru. Dodaj rabarbar. Pos