piątek, 29 lipca 2016

Amarantusowy murzynek




Amarantusowy murzynek to naprawdę bardzo smaczne ciasto. Czekoladowo- gryczane ciasto z brzoskwiniami i amarantusem. Wilgotne, słodkie w sam raz. Znika w tempie ekspresowym. Oprócz smaku, magia kolorów. To wszystko czego nam trzeba latem, prawda?
A przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat (klik)- internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Ponadto znajdziesz tam wiele ciekawych artykułów i letnich przepisów. Zapraszam do lektury.


Składniki:


  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 6 brzoskwiń
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki miodu
  • amarantus ekspandowany do dekoracji


Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Wlej olej. Wymieszaj. Dodaj obie mąki, amarantus, kakao, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia/sodę. Dokładnie wymieszaj. Trzy obrane brzoskwinie pokrój na ósemki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na nim ułóż cząstki brzoskwiń. Następnie wyłóż ciasto równomiernie. Piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 40 minut.

Pozostałą cześć brzoskwiń obierz i pokrój również w ósemki. Z masła, czekolady, miodu i 2 -3 łyżek wody przygotuj polewę. Wylej ją na ostudzone ciasto. Udekoruj brzoskwiniami i amarantusem. Amarantusowy murzynek gotowy. Jedz i smakujJ


piątek, 22 lipca 2016

Budyń piertuszkowo-waniliowy z musem z czarnej porzeczki



Budyń piertuszkowo-waniliowy z musem z czarnej porzeczki jest delikatny, w połączeniu z wyraźnym, nieco kwaskowatym smakiem czarnej porzeczki. Super!!! Wyśmienity letni deser. Pełnia smaków, dla tych, co nie mogą lub chcą trochę poeksperymentować w kuchni.
A przepis ten, jak i wiele innych, pochodzi z Magazynu Aromat (klik)- internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Nie tylko przepisy tam znajdziesz! Zapraszam do lekturyJ



Składniki:
  • 2 korzenie pietruszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka czarnej porzeczki
  • ½ szklanki cukru


Przygotowanie: Pietruszkę obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mleczkiem kokosowym. Rozetnij pół laski wanilii. Wydrąż. Dodaj do mleka. Wrzuć również wydrążone części. Gotuj wszystko razem przez 20 minut (aż pietruszka będzie miękka). Wyjmij laski wanilii Zmiksuj.

Porzeczki umyj, usuń „ogonki”. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem. Wlej odrobinę wody i zagotuj. Możesz przetrzeć przez sitko. Budyń wraz z musem przekładaj warstwami. Budyń piertuszkowo-waniliowy z musem z czarnej porzeczki gotowyJ Jedz i smakujJ


poniedziałek, 18 lipca 2016

Polędwiczka dobrze przyprawiona




Polędwiczka dobrze przyprawiona i rozpływająca się w ustach. Domowe, upieczone mięso. Wcześniej przez noc zamarynowane. Po prostu pycha. Można spożywać bezpośrednio po upieczeniu lub później, gdy ostygnie. Taka polędwiczka dobrze przyprawiona, czy na obiad, czy na kanapkę, smakuje wybornie. Z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. PolecamJ



Składniki:

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju dyniowego
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, pieprz,
  • sól, pieprz cayenne



Przygotowanie: Przyprawy, oleje i ocet wymieszaj za sobą. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzyj mięso. Na noc odstaw do lodówki, by polędwiczka przeszła smakiem. 
Następnego dnia do marynaty z mięsem dolej wody, tak do wysokości 2/3 polędwiczki. Piecz pod przykryciem w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 50 minut. Polędwiczka dobrze przyprawiona gotowa. Jedz i smakujJ


środa, 13 lipca 2016

Biszkopt z porzeczkami- Lubelski Kociołek

  
Biszkopt z porzeczkami: czerwonymi i czarnymi. Pyszne, owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek. Bardzo mu smakowałJ
Biszkopt z porzeczkami to moja propozycja do Lubelskiego Kociołka, czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki.
Wraz ze mną udział w tej smacznej zabawie biorą: Edyta, Dorota, Julianna, Anna, Agnieszka, Marlena i Marta. Zajrzyjcie tam równieżJ



Składniki:


  • 6 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych


Przygotowanie: Ubij białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm). Na wierzch rozsyp równomiernie porzeczki. Możesz lekko je powgniatać w ciasto. Blachę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160º-170ºC (z termoobiegiem) przez 30-40 minut. Biszkopt z porzeczkami gotowy.  Po ostygnięciu odwróć go do gory nogami, a w upalne dni wspaniale smakuje z gałką lodów waniliowych. Jedz i smakujJ


piątek, 8 lipca 2016

Szampańska galaretka z malinami



Szampańska galaretka z malinami to jeden z ulubionych moich letnich deserów. Galaretka na bazie wina musującego (potocznie nazywanego szampanem) lub w łagodniejszej wersji napoju o smaku cytrynowym. Dolewam sok z cytryny i dorzucam owoce. Wspaniała, orzeźwiająca, letnia galaretka gotowa. A przepis ten znajdziecie również w internetowym Magazynie Aromat (klik)- to już nasz drugi letni numerJ


Składniki:

  • 1 litr wina musującego / napoju o cytrynowym smaku
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • maliny
  • listki mięty



Przygotowanie: Do niewielkiej ilości wina musującego (około pół szklanki) dodaj żelatynę. Odstaw, by napęczniała. W garnku podgrzej pozostałą część wina musującego. Uważaj by nie zagotować. Dodaj cukier i żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W szklaneczkach wsyp maliny i listki mięty. Wlej galaretkę, gdy ta nieco stężeje. Napełnione szklaneczki wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Szampańska galaretka z malinami gotowa. Jedz i smakuj.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...