czwartek, 18 sierpnia 2016

Ratatouille




Ratatouille czy po prostu ratatuj (jak tytuł filmu o przesympatycznym szczurku). Francuska potrawa, której podstawą są sezonowe warzywa. Bakłażan, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Bardzo kolorowe i lekkie danie jednogarnkowe. My uwielbiamy je jako danie startowe, nim grill się na dobre zacznie. Wtedy spokojnie można czekać na pożądanie wypieczoną kiełbasę. Smacznie Wam polecam ratatouille.



Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2  cukinie
  • 6  papryk
  • 10-12 pomidorów
  • 1 cebula
  • czosnek
  • świeża bazylia i tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa/ olej



Przygotowanie: Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku, na rozgrzanym tłuszczu. Kolejno dodawaj pokrojoną: cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory. Podduś wszystko razem dolewając troszeczkę wody, zwłaszcza na początku. Dodaj posiekany drobno czosnek i porwane drobno zioła. Przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze przez 15 minut. Skosztuj i przypraw do smaku. Ratatouille gotowy. Jedz i smakuj. 


środa, 10 sierpnia 2016

Kawowe ciasto jogurtowe z….


Kawowe ciasto jogurtowe z…. malinami i borówkami. Jogurtowe ciasto jest jednym z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam.  Zaś dodatek kakao i kawy nadaje mu odświętnego charakteru. Ponadto owoceJ Ach! Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam Wam bardzo smacznie to kawowe ciasto jogurtowe na weekend dłuższy i te krótsze takżeJ Na piknik, grilla czy domowy deserJ



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel soku z cytryny
  • maliny


Lukier:
  • cukier puder
  • białko
  • sok z cytryny
  • borówki



Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj jogurt i olej. Wciśnij kilka krople soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kawę i kakao. Ponownie wymieszaj. Dodaj maliny. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej blachy (np: 22x33 cm) wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 165 ºC przez 40 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub wykonaj lukier. Wlej wierzch ciasta. Udekoruj borówkami. Kawowe ciasto jogurtowe z… gotowe. Jedz i smakujJ


piątek, 5 sierpnia 2016

Zapiekana kasza jaglana



Zapiekana kasza jaglana – nie spodziewałam się, że to danie będzie, aż tak smaczne. Zapiekana kasza jaglana w pomidorach z dodatkiem świeżych ziół: bazylii i tymianku. Jeszcze cienkie plastry kabaczka lub cukinii. Kilka plasterków szynki dojrzewającej i ulubionego (lub tego, co akurat jest w lodówce) sera żółtego. Wyjątkowo smaczne danie gotoweJ Jestem pewna, że zapiekana kasza jaglana na stałe zagości w naszym menu. Polecam.



Składniki:

  • ¾ suchej kaszy jaglanej
  • 1 średni kabaczek lub cukinia
  • 3-4 dobrze dojrzałe pomidory
  • 3-4 plasterki szynki dojrzewającej
  • ser żółty
  • świeże zioła: bazylia i tymianek
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne, słodka papryka
  • olej rzepakowy



Przygotowanie: Kaszę jaglaną upraż w garnku o grubszym dnie. Następnie zalej ją wrzątkiem i zlej szumowiny. Ponownie kaszę zalej wrzątkiem (proporcje 1:2). Gotuj pod przykryciem przez 12 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
Pomidory obierz ze skórki. Pokrój, wrzuć do rondla. Mieszaj. Gdy się rozpadną, dodaj posiekany czosnek i porwane drobno zioła. Wymieszaj. Cukinię lub kabaczka pokrój w półplasterki, (jeśli skórka jest miękka nie trzeba jej obierać). Odłóż tyle półplasterków, ile potrzeba, by przykryć formę. Przełóż je do niewielkiej miseczki, przypraw solą i pieprzem, polej 1-2 łyżkami oleju i wymieszaj.

Kabaczka lub cukinię wymieszaj z kasza jaglaną i pomidorowym sosem. Przypraw do smaku. Formę natłuść olejem. Przełóż kaszę. Na wierzchu ułóż plasterki cukinii lub kabaczka. Piecz w temperaturze 190ºC przez 30- 40 minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zapiekankę posyp żółtym serem: starym lub pokrojonym w kosteczkę. Piecz, aż ser ładnie się rozpuści. Zapiekana kasza jaglana gotowa. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...