piątek, 23 września 2016

Gulaszowa z węgierska papryką



Gulaszowa z węgierska papryką- na powitanie jesieni taka pożywna zupa będzie w sam razWarzywa, mięso doprawione węgierską papryką. Pikantną, ale nie tak ostrą jak chili. Zupa gulaszowi to doskonałe danie jednogarnkowe i wspaniała propozycja na smaczny obiad czy kolację. Osobiście takie gęste zupy uwielbiam, Węgry również. Choć tym razem papryki otrzymałam w prezencie. Jesiennie i smacznie polecamJ


Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego/wołowego
  • 3-4 papryki
  • 8 pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 3 ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 węgierska papryka
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka
  • olej/ masło klarowane


Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz, następnie wrzuć cebulę. Posól i wymieszaj. Dodaj pokrojone mięso. Wymieszaj. Przypraw pieprzem i wędzoną papryką. Podlej wodą, tak by wszystko było przykryte. Duś przez 20 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gulaszu i wymieszaj. Pomidory i cukinię pokrój również w kostkę. A oczyszczone papryki w paseczki. Czosnek drobno posiekaj. Warzywa wrzuć do rondla. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Skosztuj i przypraw do smaku. Gulaszowa z węgierską papryką gotowa. Jedz i smakujJ


czwartek, 15 września 2016

Aromat Magazyn Jesień#6



Jesień- najnowszy numer Magazynu Aromat od poniedziałku dostępny pod adresem (klik) lub poniżej przesuwając kursor. To już 6 numer internetowego kwartalnika Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej!
A w magazynie - przepisy na jesienne przysmaki: ziemniaki, warzywa faszerowane, tarty słodkie i wytrawne, czy sycące kasze. Lato do słoików również spakowaneJ Coś słodkiego oprócz tart, oczywiście. Nowa osoba współpracująca i jej pomysły. Recenzja lokalu, gwiazdorska kuchnia oraz wiele ciekawych artykułów. Zachęcam do lekturyJ.


środa, 7 września 2016

Deser gruszkowo- malinowy- Lubelski Kociołek



Lubelski Kociołek wrze ponownieJ W tej edycji gruszki jako temat przewodniJ U mnie połączenie ich słodyczy z malinami i odrobiną jarmużu. Szybki smaczny, kolorowy deser i jeszcze szybsze zdjęciaJ Mój Mały Malinożerca sprawił, że wykonywane były w ekspresowym tempie (zdjęcie poniżej). Nie mogłam się oprzeć by nie pokazaćJ
Wraz ze mną w kulinarnej zabawie uczestniczą:

Edyta z bloga Pasja Smaku
Julianna z bloga Obiad gotowy
Agnieszka z bloga Wilczkowy Świat
Agnieszka z bloga Cynamonowe szczęście
Ania z bloga Przypraw mnie

Zajrzycie również i do nich, na pewno mają coś smacznegoJ


Składniki:

  • 1 gruszka
  • 2 garści malin
  • 2-3 listki jarmuż



Przygotowanie: Gruszkę obierz, przekrój na ćwiartki. Usuń gniazdo nasienne. Zmiksuj. Przełóż do miseczki. Maliny również zmiksuj. Listki jarmużu drobno posiekaj. Teraz układaj warstwami: maliny, jarmuż, gruszki. Ładnie udekorujJ Deser gruszkowo- malinowy gotowyJ Jedz i smakuj.


piątek, 2 września 2016

Ekspresowe ciasto z jabłkami




Ekspresowe ciasto z jabłkami – świetna propozycja na bardzo smaczny deser. Szybkie w przygotowaniu, wyborne w smaku. Znika w ekspresowym tempieNadaje się dla całej rodziny także dla najmłodszych smakoszy. Nasz roczny Szkrab bardzo je lubi. Babciną szarlotkę również pałaszuje ze smakiemJ



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 większe jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta soli



Przygotowanie: Jajka wraz z cukrem ubij mikserem. Wlej olej i wymieszaj. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj, cały czas miksując. Wciśnij parę kropli soku z cytryny. Jabłka obierz, pokrój w ósemki i wrzuć do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 24 cm)  wyściel papierem do pieczenia. Następnie wlej ciasto. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 minut. Ekspresowe ciasto z jabłkami gotowe. Podawaj posypane cukrem pudrem. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...