czwartek, 22 grudnia 2016

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą




Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tamJ Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. PolecamJ



Składniki:

  • 1 kg śledzi typu matias
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • ¾ litra wody
  • 2-3 listki laurowe
  • pieprz świeżo mielony
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 duża czerwona cebula



Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu.
Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Następnie wlej ocet i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Odstaw, dodaj olej i ostudź.

Żurawinę zalej wrzącą wodą tak by napęczniała. Odcedź. Cebulę pokrój w piórka. Śledzie pokrój na 3-4 części każdy. W litrowym słoiku układaj warstwami: śledzie, czerwona cebula, żurawina itd. Na końcu wlej przygotowaną zalewę, tak by wszystkie śledzie były przykryte. Słoik szczelnie zamknij i wstaw na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Jedz świętuj i smakujJ


poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pierniczki, które mogą świąt nie doczekać...




Pierniczki upiekłam już w sobotę, w niedzielę część z nich polukrowałam. Schowałam do puszki przedtem częstując jednym z nich naszego niespełna półtorarocznego Brzdąca. Teraz Brzdąc przychodzi w okolicę szafki, w której one leżakują i dopomina się o kolejnego. I jak tu odmówić? Nie wiem JJJ  
Tak, więc dziś biorę się za pieczenie kolejnej partii pierniczków. Może uda się im doczekać ŚwiątJ



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ -1 łyżeczki kakao
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ew. łyżka śmietany i/lub mleka


Lukier:
  • 1 białko
  • 150 -200 g cukru pudru
  • sok z cytryny



Przygotowanie: Masło, miód i cukier rozpuść w rondlu. Mąkę wymieszaj z sodą, kakao i przyprawami.  Do mąki wbij jajka. Wlej ciepłe masło z miodem i cukrem. Wyrób ciasto. Gdyby wyszło zbyt kruche dodaj śmietanę i lub mleko. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). 
Następnego dnia podziel ciasto na części. Każdą z nich cienko rozwałkuj (grubość 3-4 mm). Wykrawaj pierniczki, które układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez 8-10 minut.

Lukier. Białko utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo go dodając. Pod koniec ucierana wciśnij kilka kropel soku z cytryny. Ostudzone pierniczki możesz polukrować. Przełóż je do puszki lub szklanego słoika i szczelnie zamknij. Jedz, świętuj i smakujJ


środa, 14 grudnia 2016

Śledzie z suszonymi pomidorami



Połączenie genialne: suszony pomidor, bazylia i śledź. Rozpływające się w ustach, pełne smaku i aromatu. Śledzie uwielbiam, w różnych odsłonach i niemalże przez cały rok. W okresie Bożego Narodzenia jadam je częściej. Śledzie suszonymi pomidorami wzbogacą nie tylko na świąteczny stół. 
Przepis pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Znajdziesz tam nie tylko mnóstwo przepisów na świąteczne i zimowe smakołyki, lecz również wiele interesujących artykułów oprawionych wspaniałymi zdjęciami. Zachęcam do lekturyJ


Składniki:

  • 6-7 płatów śledziowych typu matias
  • 12 suszonych pomidorów
  • ¼ szklanki oleju z zalewy z pomidorów
  • ½ szklanki oleju rzepakowy
  • ¼ szklanki wody
  • 1 cebula
  • bazylia suszona
  • pieprz świeżo mielony



Przygotowanie: Śledzie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie namocz je w zimnym mleku wymieszanym z wodą przez 2-3 godziny. Odcedzone śledzie pokrój ukośnie w około 3 cm kawałki. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Suszone pomidory zaś w paseczki. W słoiku układaj warstwami: śledzie oprószone bazylią i pieprzem, cebula i suszone pomidory. Oleje wraz z wodą wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym sosem zalej śledzie, ta by wszystkie były przykryte. Pokrywką zakręć słoik i wstaw na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Śledzie z suszonymi pomidorami gotowe. Jedz i smakujJ


piątek, 9 grudnia 2016

Magazyn Aromat #7 Zima



Najnowszy siódmy numer Magazynu Aromat #7 Zima 2016 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już pod adresem (klik)  

Jak na szczęśliwą siódemkę przystało sporo w niej interesujących przepisów i artykułów. Zimowe śniadania, rozgrzejmy się, warzywa korzeniowe czy soki, które korzystnie wpłynął na nasze zdrowie i urodę. Śledzie, piernikowe szaleństwo czy żurawina nie tylko od święta. Boże Narodzenie to magiczny czas i jak do niego dotrwać, by nie zwariować. Cukierkowe alkohole, z grzańcem przez świat. Co jeszcze tam mamy? Sprawdź. Jeśli chcesz więcej to jeszcze zeszłoroczny zimowy numer (klik) do przejrzenia i/lub powspominaniaJ Zachęcam do lektury.

niedziela, 4 grudnia 2016

Cynamonowa zebra



Klasyczną zebrę, chyba, wszyscy dobrze znamy? A cynamonową, kto z Was kosztował? Cynamon i orzechy laskowe zamiast kakao zmieniają zarówno kolor jak i smak. Nie wspominając o zapachuJ Solidny kawałek pysznej, aromatycznej zebry do kubka gorącej, przedświątecznej kawy czy herbaty. Osobiście bardzo lubię tak właśnie zacząć dzień.
Przepis ten bierze udział w kulinarnej zabawie – Ciasto na niedzielę. Razem ze mną korzenne wypieki przygotowały: Joanna, Magda, Bożena, Marzena, Dorota i Nina. Zajrzyjcie i tam na pewno jest pachnąco i smacznieJ



Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych



Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj do jajek. Wlej wodę i olej, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej dodaj cynamon i orzechy. Tortownicę (24 cm) wyściel papierem do pieczenia. Na środek wlewaj naprzemiennie ciasta: 2 łyżki ciemnego, 2 jasnego. Zebrę piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut. Cynamonowa zebra gotowa. Jedz i smakujJ



piątek, 2 grudnia 2016

Rybne kotlety z brokułem



Drobno posiekana ryba w połączeniu z brokułem i zielonym koperkiem. Doprawiona do smaku. Wspaniała propozycja. Zwłaszcza teraz, gdy tak cudownie biało za oknem, to ryb powinniśmy jeść więcej. Są bogactwem wszelkich dobroci.Rybne kotlety z brokułem smakują nam – dorosłym, jak i naszemu małemu, niespełna półtorarocznemu smakoszowi. Na pewno będziemy przyrządzać je częściej. Polecam.



Składniki:

  • 4 filety z mintaja
  • 1 jajko
  • kilka różyczek z brokuła
  • 1 czerstwa bułka
  • pieprz, sól
  • kilka kropel soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • bułka tarta
  • olej



Przygotowanie: Brokuła ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i drobno pokrój. Rybne filety drobno posiekaj. Czerstwą bułkę namocz w wodzie, następnie ją odciśnij. Do miski włóż rybę, brokuła i bułkę. Wbij jajko, dodaj posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Formułuj kotleciki, które następnie obtocz w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Rybne kotlety z brokułem gotowe. Jedz i smakuj.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...