piątek, 24 marca 2017

Krokiety ze szpinakiem



Ziemniaczane krokiety ze szpinakiem, mięsem indyczym i orzechami laskowymi. Odrobina soku i startej skórki z cytryny nadaje im wyjątkowego charakteru. Bardzo smaczna propozycja bezglutenowego dania na wiosenny obiad, kolację czy spakowania do pudełka jako drugie śniadanie. A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zachęcam do lekturyJ



Składniki:

  • 8 ugotowanych ziemniaków
  • 100 -150 g ugotowanego mięsa indyczego
  • 2 jajka
  • 3-4 garści liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarownego
  • mąka gryczana
  • ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
  • sól, czarny pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z ¼ cytryny
  • olej rzepakowy


Przygotowanie: Szpinak opłucz, osusz i drobno pokrój. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć szpinak. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Posól i wymieszaj. Przesmaż przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swą objętość.
Ziemniaki rozgnieć widelcem. Przełóż do miski. Dodaj przestudzony szpinak i drobno pokrojone mięso indycze. Wbij jajka. Wsyp orzechy laskowe. Przypraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Wyrób krokiety dosypując w trakcie mąkę gryczaną. W dłoniach formułuj podłużne ziemniaczane krokiety. Usmaż je na rozgrzanym oleju. Krokiety ze szpinakiem gotowe. Jedz i smakujJ


wtorek, 21 marca 2017

Marchewkowa pasta ze słonecznikiem – Lubelski Kociołek



Marchewkowa pasta ze słonecznikiem, pomarańczą, czosnkiem i imbirem. Jeszcze odrobina miodu, oliwy i soku z cytryny. Pyszna, w kolorze soczystej pomarańczy, marchewkowa pasta gotowa. Na kanapki w słoneczny lub deszczowy dzień w sam raz. By powitać wiosnę również znakomita.

A przepis ten bierze udział w kulinarnej zabawie – Lubelski Kociołek to kolejna edycja, w której pichcimy marchewkę. Wraz ze mną gotują:

Edyta z bloga Pasja Smaku
Julianna z bloga Obiad gotowy
Agnieszka z bloga Wilczkowy Świat
Marta z bloga Kolorowo Torcikowo





Składniki:

  • 5-6 marchewek
  • 1 pomarańcza
  • 50 g  ziaren słonecznika
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, czarny pieprz
  • imbir, kurkuma
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa


Przygotowanie: Marchew obierz. Pokrój w cienkie plasterki. Gotuj pod przykryciem do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wody (8-10 minut). Następnie odcedź marchewkę. Czosnek obierz i posiekaj. Pomarańczę również obierz, dokładnie tak bez tej białej skórki zwaną albedo. Pokrój na mniejsze kawałki. Słonecznik upraż na suchej patelni. Do kubka od rozdrabniacza wrzucaj kolejno marchew, słonecznik i czosnek. Dodaj miód i przyprawy. Wlej sok z cytryny i oliwę. Wrzuć też pół pomarańczy. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo kolejne części pomarańczy i oliwę. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Marchewkowa pasta ze słonecznikiem gotowa. Jedz i smakuj.


piątek, 17 marca 2017

Topielec



Topielec, czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwaJ.
Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. PolecamJ Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę.



Składniki: na 1 keksówkę

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½  szklanki cukru białego
  • 5 dkg drożdży
  • ¼ laski wanilii
  • ulubione bakalie
  • cukier puder



Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie ciasto przełóż do garnka o pojemności 3-4 litrów i zalej go do pełna zimną wodą. Po około 15 minutach topielec wypłynie na wierzch. Teraz podtrzymując ciasto ręką, wylej wodę i dokładnie odsącz. Następnie zrób w cieście wgłębienie, do którego wsyp cukier, wanilię oraz bakalie. Ponownie dokładnie wyrób ciasto. Przełóż do wyścielonej pergaminem keksówki. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 ºC. Ostudzone posyp cukrem pudrem. Topielec gotowy. Jedz i smakujJ


piątek, 10 marca 2017

Aromat #8 Wiosna 2017




Świeżutki, kolorowy numer Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny już w sieci (klik). W środku zielono i słonecznie. Pasty śniadaniowe, sposób na szpinak czy kasza jaglana na słodko lub wytrawnie. Wielkanocne dania dla najmłodszych, jajko dookoła świata i przepisy na wielkanocne babki. Coś dla zdrowia i urody, czyli bądź piękna na wiosnę. To wszystko przy brzęku szkłaJ. ZajrzyjJ Wiosennie i ciepło zachęcam do lektury.

niedziela, 5 marca 2017

Egzotyczny koktajl z rzeżuchą





Rzeżucha, pomarańcz, ananas i banan. Ponadto kasza jaglana i odrobina jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem kokosowym). Egzotyczne „samo zdrowie”. Dla niejdaków rzeżucha przemyconaJ  Moc witamin i pozostałych cennych dobrodziejstw, których tak bardzo potrzebujemy podczas przedwiośnia. Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny i kolorowy. Bez dodatkowego cukru! Smakoszom tego typu koktajli polecam jeszcze owocową frajdę (klik). Do wiosny coraz bliżejJ.



Składniki:

  • 1 pomarańcz
  • 1 banan
  • garść rzeżuchy
  • ¼ ananasa
  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • jogurt naturalny/mleko kokosowe



Przygotowanie: Owoce obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do blendera/rozdrabniacza. Dodaj kaszę jaglaną, rzeżuchę i jogurt naturalny/ mleko kokosowe. Wymieszaj. Egzotyczny koktajl z rzeżuchą gotowy. Jedz i smakujJ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...