tag:blogger.com,1999:blog-7634743797232236282.post405699227106300964..comments2024-01-09T13:53:53.109+01:00Comments on jedz i smakuj: Konkurs- kulinarna frajda- przepisy blogerów kulinarnychMałgorzata Bandzarewiczhttp://www.blogger.com/profile/02399183494964938080noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-7634743797232236282.post-46212429383357683782016-02-04T09:11:41.191+01:002016-02-04T09:11:41.191+01:00A ja proponuję coś pysznego i zdrowego:
Zdrowa pas...A ja proponuję coś pysznego i zdrowego:<br />Zdrowa pasta sezamowo-rukolowa:<br />Składniki:<br />pół szklanki ziaren słonecznika<br />3 łyżki sezamu<br />paczka rukoli<br />2 łyżki miodu<br />natka pietruszki<br />150 ml oleju ryżowego<br />2 ząbki czosnku<br />Zaczynamy od zmiksowania pestek słonecznika i sezamu, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przechowujemy w lodówce. Podaję ją zawsze ze świeżo wypieczonym pieczywem.Saszkahttps://www.blogger.com/profile/00044098333395905369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7634743797232236282.post-6484032544806292992016-02-03T01:44:03.695+01:002016-02-03T01:44:03.695+01:00Nowolatki
Tradycyjne ciastka Warmii i Mazur wypiek...Nowolatki<br />Tradycyjne ciastka Warmii i Mazur wypiekane na nowy rok - nowe latka... Podobno mają czarodziejskie moce i tak były używane ;)<br /><br />50 dkg mąki krupczatki,<br />1 jajko,<br />1 żółtko,<br />25 dkg masła,<br />5 łyżek śmietany,<br />łyżeczka proszku do pieczenia,<br />1 czubata łyżka soli (grubej - kamiennej)<br />opcjonalnie żółty ser, zioła np.: kminek, pieprz, natka pietruszki i inne. Najlepiej suszone pomidory, oliwki, rozmaryn jako nawiązanie do kuchni włoskiej i doskonałe połączenie smaku. <br /><br />Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać ciasteczka. Piec około 16 minut w temperaturze 180 stopni.<br /><br />Przechowują się długo. <br /><br />Zdjęcie na fb Od powidła do pachnidła.https://www.blogger.com/profile/16945598796704881987noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7634743797232236282.post-72712008144274923552016-01-25T18:47:29.974+01:002016-01-25T18:47:29.974+01:00Moją ulubioną przekąsko nie tylko na karnawał, gdy...Moją ulubioną przekąsko nie tylko na karnawał, gdyż robię często są muffiny ziołowe idealnie nadają się do barszczu czerwonego, jak i piwa lub samodzielna przekąska. <br />ZIOŁOWE MUFFINY<br />Składniki:<br />350 g mąki pszennej<br />1 łyżka proszku do pieczenia <br />1 łyżeczka sody<br />1 łyżka suszonego tymianku<br />1 łyżeczka soli<br />150 g sera żółtego<br />1 duża cebula najlepiej czerwona<br />200 ml mleka<br />150 ml oleju<br />3 jajka<br /><br />Dekoracja:<br />50 g startego żółtego sera<br />1 łyżeczka suszonego tymianku<br /><br />Przygotowanie:<br />Cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny. <br />Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. <br />Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem. <br />izatyszkiewicz84@gmail.com<br /><br />Zdjęcie wysłane na Facebooka Izabela Tyszkiewiczhttps://www.blogger.com/profile/16741911623074314359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7634743797232236282.post-60260491552360041572016-01-23T17:01:34.141+01:002016-01-23T17:01:34.141+01:00Zdjecie na tablicy FB.Zdjecie na tablicy FB.Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7634743797232236282.post-33890939941000166912016-01-23T17:00:30.610+01:002016-01-23T17:00:30.610+01:00Ostatnio zakochałam się w bezach wege i robię je c...Ostatnio zakochałam się w bezach wege i robię je często.<br /> Składniki: ( 2 pełne blachy bezików )<br /><br /> 140 - 150 ml wody po ciecierzycy - tyle wody mieści się w puszce 400 g<br /> 1 łyżeczka soku z cytryny<br /> 200 g drobnego cukru do wypieków<br /> na czubku noża barwnika spożywczego różowego - niekoniecznie<br />Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.<br />Do misy robota wlałam wodę po ciecierzycy i ubijałam tak jak białka do sztywnej piany.<br />Proces ten trwał dłużej niż jakbym ubijała białka ale piana będzie tak samo sztywna.<br />Do całkiem już ubitej piany dodawałam po łyżce cukier cały czas ubijając.<br />Pod sam koniec ubijania dodałam sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego różowego ale nie jest to konieczne.<br />Dalej ubijałam do momentu aż powstała lśniąca, gęsta, sztywna piana.<br />Pianę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blaszkę wyłożoną matami silikonowymi.<br />W rękawie miałam tylkę w kształcie gwiazdki.<br />Suszyłam bezy w temperaturze 130 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.<br />Jeśli bezy będą większe należy ten czas odpowiednio wydłużyć. <br />Studziłam bezy na kratce.<br />Propozycje dodała Dorota Owczarek<br />dolores1264@o2.plDorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.com